23. června 2010 • 15:34

Pád do věčnosti. Před 10 lety zemřel Dubovský

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl jednou z největších osobností československého fotbalu, neskutečným talentem. Zahrál si i v Realu Madrid. Je tomu už deset let, co na dovolené v Thajsku tragicky zemřel báječný útočník Peter Dubovský. Stalo se to jen pár týdnů po jeho 28. narozeninách.



Peter Dubovský se svého času stal pro Slováky symbolem úspěchu. Právě on v době pevného kralování českých klubů nad federální ligou dotáhnul Slovan Bratislava k titulu. Když o pár měsíců později hrál s klubem z Tehelného pole proti Realu Madrid, Španělé zbystřili: „Pozor, tenhle kluk je talent!“ Netrvalo dlouho a za Real hrál taky.

Popravdě – moc toho potom za klub klubů nepředvedl. Stal se sice mistrem země, brzy se ovšem stěhoval do Ovieda. I tak byl doma modla. Žádný jiný Slovák to nedotáhnul ve fotbale do takového velkoklubu, neudělal podobný dojem.

Slovenská legenda Peter Dubovský v dresu Realu Madrid.Foto Sport, Pavel Lebeda

Za společnou reprezentaci hrál těsně před roztržením na českou a slovenskou část, v kvalifikaci na mistrovství světa 1994 zazářil hattrickem proti Rumunsku. Přesto se čeští fanoušci na Dubovského dívali trochu s odstupem. Vnímali ho jako neusměvavého introverta. Jako tichého mrzouta, který se až nápadně často omlouval z nominace národního týmu.

Faktem je, že Dubovský byl inteligentní chlapík studující ekonomii a zajímající se o umění. Přemýšlivý člověk. Se Slováky si snad povídal radši než s Čechy, jen to z něj však horšího fotbalistu rozhodně nedělalo.

Peter Dubovský v dresu Slovenska proti Česku.Foto Sport, Jaroslav Legner

V červnu roku 2000 se s přítelkyní, bratrem a jeho družkou vypravil do Thajska na dovolenou, potřeboval si odpočinout od fotbalového shonu. Nebyl typ plážového turisty, spíš vyrazil do přírody, s fotoaparátem se pokoušel zachytit tamní krásu.

U vodopádu na ostrově Ko Samui se mu právě tenhle koníček stal osudným. Slavný fotbalista se na kluzké skále natahoval za lepším záběrem, když mu uklouzla noha. Zřítil se z dvacetimetrové výšky, už mu nebylo pomoci.

Slovenská legenda Peter Dubovský v dresu Realu Madrid.Foto Sport, Pavel Lebeda

Svět ustrnul v šoku. V Madridu se chystali Dubovskému postavit sochu, španělské Oviedo okamžitě vyřadilo jeho dres s číslem deset. Celé Slovensko plakalo. „Strašná ztráta. Byl v nejlepších letech, mohl toho ještě tolik dokázat!“ smutnil Dubovského kamarád Ondrej Krištofík.

Nezdá se to tak dávno. Přesto je to ve středu 23. června 2010 už přesně deset let, co fotbal přišel o Petera Dubovského. O tichého kanonýra. O hrdého Slováka. O legendu.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud