Pavel Kalouš
26. srpna 2014 • 17:07

Kdyby znali lépe pravidla... Jak Brno nachytalo Baník při přímáku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla to být výhoda, která se ale hloupou chybou během vteřiny proměnila v nevýhodu. Brněnští hráči v pátečním utkání v Ostravě dokázali, jak dobré je znát pravidla o rozehrání přímého kopu. A právě na to Baník málem doplatil.



Tenhle bizarní moment nastal v 62. minutě. Domácí si těsně před pokutovým územím rovnali míč ke standardce, jenže než vůbec ohrozili brněnskou branku, sebral jim ho brněnský Jan Malík, pelášil s ním na druhou stranu a výsledkem byla tyčka. Té však předcházel ofsajd, takže gól by stejně neplatil.

„V tomto případě musím vyzdvihnout cit rozhodčího Jílka a jeho pohotovost. Po signálu píšťalkou k rozehrání přímého volného kopu se jeden z hráčů Baníku dotkl míče, který se pohnul, což znamená, že je míč již ve hře,“ pochválila rozhodčího Jana Jílka jeho nadřízená Dagmar Damková.

Protesty hráčů Baníku, kteří byli z celé akce několik vteřin viditelně zkoprnělí, byly zbytečné. Důvod? Davor Kukec se totiž po Jílkově písknutí skutečně míče dotknul, a protože nenásledovalo okamžité rozehrání, Malík a spol. jen pohotově využili situace a vyrazili do brejku.

„Mít z výhody okamžitě nevýhodu, to je opravdu rarita. Tohle se mi nikdy nestalo,“ usmívá se Jílek. „Chyba byla, že si k míči stoupl Davor Kukec, který asi úplně nepochopil pravidla. Říkal mi: Vždyť se míč musí otočit kolem svého obvodu! Jenže to už 15 let není pravda,“ dodává sudí.

Baník Ostrava - Brno: Červená karta pro Jugase a ukradená standardka
Video se připravuje ...

Potíž pro Baník totiž spočívá v tom, že za uvedení míče do hry se pouvažuje jen dotyk s ním. Což přesně Kukec udělal. „Kukec na to šlápl, tak jsem se jen chvilku rozmýšlel. Nakonec jsem vyrazil, říkal jsem si, že maximálně dostanu žlutou kartu. Rozhodčí to ale posoudil správně, je jen škoda, že jsme z toho nedali gól,“ líčí brněnský obránce Malík.

Sám sudí Jílek je doteď z celé situace zaskočený. „Jasně jsem ukázal, že se bude rozehrávat na píšťalku. Vůbec jsem ale nepochopil, proč ze 17 metrů rozehrávali takhle. Došlo k jasnému nepochopení pravidel,“ krčí rameny rozhodčí.

A výsledkem byla komická situace, kterou hned tak nezažijete. Domácí po Kukecově doteku podle všeho reklamují pohyb v brněnské zdi, jenže k němu už došlo fakticky až po rozehrání, proto Jílek nemohl nic dělat. A Malík a spol. mohli bez zájmu baníkovců pelášit od branky.

Nic údajně Jílkovi nevyčítala ani ostravská lavička, jejíž výčitky správně směřovaly ke Kukecovi. „Je to podobné tomu, jak někdy hráči zkoušejí různé fígle při rozehrání rohů. V minulosti z toho třeba padl gól v utkání mezi Příbramí a Spartou, který vstřelil Otepka,“ připomíná Damková.

Jílek teď doufá, že Kukecovo nedorozumění už bude sloužit jako „výukový“ příklad i pro ostatní hráče v lize. „Když jsme si to pak po zápase vysvětlovali, tvrdil mi, že to tak rozehrává běžně a že mu to vždycky prošlo. Tak teď se to nejspíš změní,“ dodává Jílek.

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud