Stanislav Hrabě
11. prosince 2014 • 09:07

Slavii chce koupit kazašský miliardář! Napřed stadion, potom klub

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kazašský miliardář Talgat Bajtazijev má dál zájem o vstup do Slavie Praha či dokonce o její celé odkoupení. Jako prioritu si však stanovil získat stadion v Edenu, či aspoň výrazný podíl. Podle informací deníku Sport jeho tým nyní v Londýně vyjednává se zástupci společnosti Vinet, která stavbu vlastní. Pokud ano, vstoupil by Kazach neprodleně do kontaktu s majitelem klubu Alešem Řebíčkem a mohl by získat vliv i ve Slavii.



Nejprve stadion, pak klub. Takovou posloupnost si stanovil kazašský podnikatel Talgat Bajtazijev při úmyslu získat majoritní vlastnický podíl v nejstarším českém klubu Slavii Praha. Vyhodnotil si, že současná rozpolcenost, kdy si dva nezávislé subjekty služby přefakturovávají a občas se i žalují, nejsou jeho úmyslům při podnikání v České republice prospěšné. Jeho odborníci nyní vyjednávají, zda se první krok vydaří a dojde k dohodě.

Potvrzuje to deníku Sport zasvěcený zdroj. „Pan Bajtazijev spolu se svým týmem vyvolal jednání o možném prodeji stadionu, nebo alespoň přepuštění podílu ve spoluvlastnictví. Jednání probíhají v Londýně,“ prozrazuje i místo setkání.

Velký prostor pro vymezování si pozic ovšem není. „Všechno by mělo být jasné do konce týdne. Když se to podaří, bude koupě Slavie velmi reálná,“ budí naději, že vstup silného finančního partnera by se promítl i do sportovní stránky. „Naopak, jestliže k dohodě nedojde, bude zřejmě celá akce Slavia ukončena,“ staví zdroj Sportu možnost využívat stadion pro marketingové aktivity kazašského zájemce jako prioritní.

Ani Řebíček není nyní spokokený

Rozdělení se nelíbí ani současnému vlastníkovi klubu Aleši Řebíčkovi, který dal jasně najevo, že by rád uvedl obě věci do souladu. Nebránil se ani přepuštění určitého podílu akcií za odpovídající pozici ve struktuře vlastníků stadionu v Edenu. Ten sice leží na pozemku Slavie, ovšem občanského sdružení, nikoli obchodní společnosti, ale je v majetku firmy Vinet, která nemá na Slavii žádnou vazbu.

V září sice proběhla tiskem informace, že ke sloučení došlo a většinovým vlastníkem klubu se stává rovněž společnost Vinet, v jejímž pozadí stojí silná skupina v čele s podnikatelem Karlem Pražákem napojená na holdingovou společnost PPF Group Petra Kellnera. K žádnému přiblížení, natož předání akcií ovšem nedošlo, struktura je pořád stejná: klub vlastní Řebíček, stadion má Vinet.

Nyní do jednání vstupuje kazašský miliardář, jenž má obrovský zájem rozvíjet své pražské podnikatelské aktivity. Slavia by se mu jako tradiční národní značka moc zamlouvala, ale bez stadionu pro něj nemá cenu.

1 miliarda

Taková byla cena výstavby multifunkční stavby v Edenu, která byla uvedena do provozu v roce 2008. Kromě sportovních zápasů se na ní pořádají i koncerty a další kulturní akce.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud