12. listopadu 2015 • 04:55

Berbr zastrašuje své kritiky. Vízkovi či Kovaříkovi hrozí soudem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo otevřené konfrontace před veřejností zvolil jiné zbraně. Po kriticích, kteří v poslední době přinesli v deníku Sport závažná svědectví o jeho praktikách, začal místopředseda FAČR Roman Berbr pod pohrůžkou žalob požadovat omluvy i tisíce až statisíce korun. Udeřil tak na internacionála Ladislava Vízka či Libora Kovaříka i jiné bývalé sudí či funkcionáře. Nikdo se ho však nezalekl...



Stojím si za svým, klidně půjdu do přímého souboje argumentů v televizním přenosu.

Tuhle nabídku dal elitní sudí Libor Kovařík fotbalovému „kmotrovi“ Romanu Berbrovi , jehož metody a zasahování do řízení sudích v srpnu odhalil v deníku Sport.

Místo toho se v poště dočkal stroze formulovaného dopisu. Omluv se, zaplať, polepši se, nebo dojde na soud, stálo v něm. Odeslala ho advokátka Jana Gavlasová, která zastupuje Berbra i jeho partnerku a předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkovou .

Mezi adresáty podobného „lejstra“, v němž je uvedeno, že se dopustili „lživých, dehonestačních a úmyslně zkreslených tvrzení“ a podobně, jsou i další lidé, kteří proti Berbrovi otevřeně promluvili.

Tomáš Kovařík a Drahoslav Handlíř. Jiní bývalí sudí, kteří podpořili tvrzení, že Berbr řídí arbitry a uplatňoval nepřístojně svou moc.

Josef Nikodém. Někdejší sekretář Řídící komise pro Čechy, jíž Berbr přes Damkovou také ovládl.

Trojanovi vadí Berbr: Nebýt lásky k Bohemce, na fotbal už nechodím
Video se připravuje ...

Ivo Lubas. Dlouholetý ředitel svazového oddělení profesionálního fotbalu, mimochodem sám právník, jenž promluvil o Berbrově armádě delegátů na valných hromadách fotbalové asociace.

A dokonce i Ladislav Vízek . Slavný reprezentant, legenda českého fotbalu a autor pravidelných komentářů pro Sport.

„Je to podlý, hanebný, hnusný a ubohý. Je ostuda, že to vůbec nechal poslat,“ reagoval Vízek, který je popotahován hlavně za text s titulkem „Jednou padne, věřte mi“, ale i kvůli označení Berbra za „bývalého estébáka“ – byť místopředseda FAČR u Státní bezpečnosti působil a hlásí se k tomu.

Omlouvat za pravdu se nikdo nehodlá

Že Berbr bude postupovat takovým stylem a oponenty požene až k soudu, naznačil v nekonfrontačním rozhovoru pro deník Právo (nabídky Sportu a dalších médií odmítá). Neopomněl v něm také zdůraznit, že Gavlasová je dvorní právnička zpěvačky Heleny Vondráčkové a jejího partnera Martina Michala.

Jejím prostřednictvím zatím „jen“ nechal rozeslat „výzvu k okamžitému sjednání nápravy, k ukončení protiprávního jednání a poskytnutí morální satisfakce za hrubý zásah do osobnostních práv“. Co by to mělo znamenat konkrétně? Omluvu na titulní straně Sportu a webu iSport.cz i údajné dosud vynaložené náklady na ochranu Berbrových práv.

Na prestižní utkání v Plzni dorazil také kontroverzní místopředseda FAČR Roman Berbr
Na prestižní utkání v Plzni dorazil také kontroverzní místopředseda FAČR Roman Berbr

Po Vízkovi či Handlířovi požaduje 7600 korun, po Liboru Kovaříkovi už desítky tisíc, a po Nikodémovi dokonce rekordních 500 tisíc. Vedle toho jsou dotyční také vyzváni, aby se vyvarovali šíření dalších negativních výroků. „Pokud nebudou učiněny alespoň kroky směřující k nápravě,“ uvádí se v dopisech, „bude postupováno cestou soudní, s čímž pro Vás budou nepochybně spojeny další nemalé náklady.“

Lhůta na omluvu a zaplacení požadovaných částek byla pět dní od doručení. Nikdo však výzvě nevyhověl. „Nevidím důvod, proč bych se měl omlouvat, když jsem řekl stoprocentní pravdu,“ reaguje Nikodém. „Na tyhle věci si potrpí. A asi se musel takhle bránit, jinak by přiznal, že to, co se o něm píše, sedí. Někoho to navíc může zastrašit,“ domnívá se.

Hrozba soudu a „nemalých nákladů“ nepřiměla k pokání ani Lubase. „Já se vyjádřil k reálnému stavu věcí, takže nevím, za co bych se měl omlouvat,“ řekl.

Paradoxem je, že pokud by Berbr podal na své odpůrce žalobu, mohlo by se to nakonec obrátit proti němu. „V případě, že se věc dostane k soudu, přislíbili pomoc také prvoligoví a druholigoví rozhodčí z řad těch, kteří jsou stále aktivní,“ tvrdí osudí Handlíř. „Takže si od případného soudního procesu slibuju i to, že se veřejnost dozví víc, než dosud vyšlo najevo.“

Rozhovor s Ladislavem Vízkem a další informace o dopisu Berbrovy advokátky jeho kritikům čtěte ve čtvrtečním deníku Sport! Elektronickou verzi si můžete zakoupit ZDE »

Titulní strana deníku Sport 12. listopadu Titulní strana deníku Sport 12. listopaduFoto Archiv Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud