Jakub Konečný
10. února 2016 • 04:55

Unikátní sonda mezi ligové kouče: Kdo je trenér IDEÁL a proč?

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo je nejlepším koučem Synot ligy?Kdo je nejlepším koučem Synot ligy?FOTO: sport

    Pánové trenéři všech šestnácti týmů v Synot lize, račte pod rentgen! Aby zjistil, kdo z vás se blíží ideálu, vzal si deník Sport na pomoc osm důležitých kategorií, a v každé vybral tři nejlepší. Nejvíc bodů celkem získal Jindřich Trpišovský, objev sezony ze Slovanu Liberec, který kraloval hned ve čtyřech ukazatelích z osmi. Projděte si všechny kategorie a tři nejlepší kouč v každé z nich, na poslední stránce pak najdete celkvé výsledky.

    Jedno si ujasněme hned na začátku - je to hra. Ambiciózní, ale zároveň i metodicky sporný pokus najít mezi trenéry šestnácti prvoligových celků Synot ligy toho s největšími předpoklady.

    Strategie, psychologie, koučink, renomé, koncepčnost, výběr hráčů, faktor X a komunikace, to byly kategorie, které deník Sport považuje z pohledu trenérského fochu za nejdůležitější. A na jejichž základě proto hledal jedince, kterému by měla patřit budoucnost. I s rizikem, že to nakonec samozřejmě může dopadnout úplně jinak.

    Co tedy musí ideální trenér splňovat? Je toho samozřejmě víc, ale jedno ční nade vším. Kabina, to je posvátné území, kde vzniká neúspěch trenéra - nebo se začne rodit jeho krach.

  • STRATEGIE

    Pořadí:

    1. Bohumil Páník (Zlín)
    2. Václav Kotal (Brno)
    3. Roman Pivarník (Bohemians 1905)

    Rozuměj také taktika, plán, který vede k cíli. Je to úzce spojené s odborností, kterou samozřejmě vykazuje všech šestnáct prvoligových trenérů, nicméně v některých případech je to tak nějak markantnější.

    Za experty, kteří se neustále vzdělávají a umějí nižší kvalitu hráčského kádru vykompenzovat vhodně zvolenou taktikou, platí především moravská dvojice Bohumil Páník (Zlín) - Václav Kotal (Brno).

    Účelnou a na míru ušitou strategii dlouhodobě realizuje také Roman Pivarník v Bohemians 1905, které loni bezpečně dovedl k záchraně.

    Ve středečním deníku Sport najdete další díl předligového seriálu, který zmapoval změny v kádrech a odhalil, kdo nejvíce posílil a oslabil.

    Deník Sport v elektronické podobě čtěte ZDE »

    Trenér fotbalistů Zlína Bohumil PáníkFoto Michal Beránek (Sport)

  • PSYCHOLOGIE

    Pořadí:

    1. Jindřich Trpišovský (Liberec)
    2. Karel Krejčí (Plzeň)
    3. Zdenko Frťala (Jablonec)

    Vládce lavičky musí umět své svěřence zaujmout a naladit se s nimi na stejnou vlnovou délku, aby za ním šli. Tedy aspoň ti nejdůležitější. Jak se to trenérovi nepovede, je s ním amen.

    Model šéf-podřízený přitom už moc nefunguje, v současnosti jsou na forhontě spíš stratégové, kteří jednají s fotbalisty jako s partnery. Kromě Jindřicha Trpišovského (Liberec) a Zdenka Frťaly (Jablonec) to platí i o plzeňském Karlu Krejčím, který v tomto ohledu trochu nespravedlivě zůstává ve stínu svého asistenta Pavla Horvátha .

    RENTGEN: Trpišovského revoluce - moderní prvky a vtipné standardky
    Video se připravuje ...

  • KOUČINK

    Pořadí:

    1. Zdeněk Ščasný (Sparta)
    2. Václav Jílek (Olomouc)
    3. Dušan Uhrin (Slavia)

    I ta sebelepší taktika se může minout účinkem - a v tu chvíli je důležité umět se do nepříznivě se vyvíjejícího zápasu vložit. Odvrátit porážku odvážným střídáním nebo změnou rozestavení bravurně zvládá Zdeněk Ščasný, který se ve Spartě nebojí o přestávce vyndat klidně i dva hráče najednou, nebo přepínat ze čtyř obránců na tři a zpět.

    Silný v koučování je rovněž olomoucký Václav Jílek, který už coby asistent na Letné uměl nahlas, srozumitelně a účinně korigovat chybující jedince. Odvážné tahy a manévry jsou vlastní i Dušanu Uhrinovi ve Slavii.

    Ščasný: Mareček, nebo Vácha? Generálka mi zamotala hlavu
    Video se připravuje ...

  • RENOMÉ

    Pořadí:

    1. Karel Jarolím (Mladá Boleslav)
    2. Dušan Uhrin ml. (Slavia)
    3. Zdeněk Ščasný (Sparta)

    Nejlepší reklamou pro každého trenéra je odvedená práce a dosažené úspěchy. A pokud má za sebou i povedené zahraniční angažmá, tím lépe, jeho pozici to ještě upevní. Ideální mix zkušeností a vavřínů vykazuje Karel Jarolím, který je díky tomu v mladoboleslavském klubu mužem číslo 2 hned po bossovi Josefu Dufkovi.

    To o sobě Dušan Uhrin ve Slavii a Zdeněk Ščasný ve Spartě sice říct nemůžou, ale rovněž tito světoběžníci mají, pokud jde o zkušenosti a rozhled, před ostatními kolegy v Synot lize výrazný náskok.

    Ligové perličky: Rekordní Jarolím, žlutý Došek či Baník vs. Atlantic
    Video se připravuje ...

  • KONCEPČNOST

    Pořadí:

    1. Luboš Kozel (Dukla)
    2. Svatopluk Habanec (Slovácko)
    3. Václav Kotal (Brno)

    Jelikož průměrná délka trenérského angažmá v Synot lize je 28 zápasů, zaslouží si každý, kdo tuto hranici překoná, obdiv a respekt. Primát v tomto ohledu drží jasně Luboš Kozel, který v Dukle kroutí už neuvěřitelnou sedmou sezonu (včetně druhé ligy).

    Běžci na dlouhou trať, kteří umějí trpělivě budovat mužstvo bez velkých finančních prostředků, jsou rovněž Svatopluk Habanec (Slovácko) a Václav Kotal (Brno). Oba to ostatně předvedli už na svých předchozích štacích v Ústí nad Labem, respektive v Hradci Králové.

    Luboš Kozel může být v výkony svého týmu v přípravě spokojenFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • VÝBĚR HRÁČŮ

    Pořadí:

    1. Jindřich Trpišovský (Liberec)
    2. Luboš Kozel (Dukla)
    3. Vlastimil Petržela (Ostrava)

    Trenéra dělají hráči, a tak je nutné, aby měl na jejich výběr nos. Ten Jindřich Trpišovský rozhodně má, vždyť na Žižkově hrál pěkný a úspěšný fotbal s mixem odložených hráčů a neznámých mladíků a de facto stejný model zdařile zopakoval i v Liberci. Dobrou kvalitu za nízké náklady dovede pořídit i Luboš Kozel, stačí vzpomenout, jak v Dukle oživil Ivana Lietavu nebo Zbyňka Pospěcha.

    A vysokou úspěšnost při výběru posil má rovněž Vlastimil Petržela, který na několika štacích musel vařit doslova z vody. Tato zkušenost se mu nyní v zadluženém Baníku náramně hodí.

    Trpišovský pochválil ŠuralaFoto Michal Beránek (Sport)

  • FAKTOR X

    Pořadí:

    1. Jindřich Trpišovský (Liberec)
    2. Pavel Tobiáš (Příbram)
    3. David Vavruška (Teplice)

    Fotbal je hra, a tak v rozhodujících chvílích člověk kolikrát potřebuje, aby v jeho prospěch hrály i okolnosti, které třeba nemůže ani ovlivnit. A také při výběru taktiky, hráčů či střídání to chce šťastnou ruku, protože trenéři-smolaři velké zápasy nevyhrávají.

    Předobrazem vítězného typu kouče je Pavel Vrba , který měl štěstí jak v Plzni (třeba na los předkol evropských pohárů), a drží se ho i v národním týmu (začátek kvalifikace ME 2016). Zdá se, že ve správný čas se na správném místě ocitl také Jindřich Trpišovský (Liberec), faktor X mají i Pavel Tobiáš (Příbram) a David Vavruška (Teplice).

    Trpišovský piluje standardky: Jednou si při rohu lehneme na zem
    Video se připravuje ...

  • KOMUNIKACE

    Pořadí:

    1. Jindřich Trpišovský (Liberec)
    2. Vlastimil Petržela (Ostrava)
    3. David Vavruška (Teplice)

    Strhnout pozornost médií na sebe jako José Mourinho a odklonit tak tlak od svého mužstva, to zatím žádný český trenér nepraktikuje. I mezi nimi se však už najdou jedinci, kteří si dobře uvědomují, že vstřícný přístup ke sdělovacím prostředkům je praktičtější než marný pokus o bojkot či dokonce válku, která se nedá vyhrát.

    Jedna šikovná věta v éteru vydá za desetiminutový proslov při taktické přípravě nebo půlhodinovou poradu s vedením, a tak zejména Jindřich Trpišovský (Liberec), Vlastimil Petržela (Ostrava) či David Vavruška (Teplice) dobře cílenými bonmoty nešetří.

    Trenér Jindřich Trpišovský jedná s LibercemFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • Celkové výsledky

    Jak se bodovalo: 1. místo = 3 body, 2. místo = 2 body, 3. místo = 1 bod

      Jméno (klub) bodů uspěl v kategorii
    1. Jindřich Trpišovský (Liberec) 12 (psychologie, výběr hráčů, faktor X, komunikace)
    2. Luboš Kozel (Dukla) 5 (koncepčnost, výběr hráčů)
    3. Zdeněk Ščasný (Sparta) 4 (koučink, renomé)
    4. Václav Kotal (Brno) 3 (strategie, koncepčnost)
      Dušan Uhrin ml. (Slavia) 3 (koučink, renomé)
      Vlastimil Petržela (Ostrava) 3 (výběr hráčů, komunikace)
      Bohumil Páník (Zlín) 3 (strategie)
      Karel Jarolím (Ml. Boleslav) 3 (renomé)
    9. David Vavruška (Teplice) 2 (faktor X, komunikace)
      Karel Krejčí (Plzeň) 2 (psychologie)
      Václav Jílek (Olomouc) 2 (koučink)
      Svatopluk Habanec (Slovácko) 2 (koncepčnost)
      Pavel Tobiáš (Příbram) 2 (faktor X)
    14. Roman Pivarník(Bohemians 1905) 1 (strategie)
      Zdenko Frťala (Jablonec) 1 (psychologie)
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud