Pavel Janega
5. března 2012 • 13:20

7 trenérů, 6 vyhazovů. Abramovič v Chelsea nemá slitování

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘEHLED MANAŽERŮ CHELSEA | Angažoval sedm trenérů, z toho šest předčasně propustil. To je bilance ropného majitele Romana Abramoviče během devítiletého působení v londýnské Chelsea. Proč museli Villas-Boas, Mourinho, Ranieri a další odejít? A vůbec – není chyba někde jinde, v Abramovičovi?



Úspěšnost Zápasů Výhry Remízy Prohry
Guus Hiddink 72,7% 22 16 5 1
José Mourinho 67,6% 182 123 39 20
Avram Grant 66,6% 54 36 13 5
Carlo Ancelotti 62,6% 107 67 19 21
Phil Scolari 55,5% 36 20 11 5
Claudio Ranieri 53,3% 197 105 46 46
Villas-Boas 47,5% 40 19 11 10

Claudio Ranieri
(Září 2000 - květen 2004)

Byl prvním manažerem, který si dopřával miliardy Romana Abramoviče. Na druhé straně – od prvního dne byl pod velkým tlakem. Po celou sezonu se spekulovalo, že jej nahradí Sven-Göran Eriksson, který už dokonce po telefonu plánoval, koho všechno nakoupí, včetně kamaráda Pavla Nedvěda. Ranieri skončil s Chelsea na druhém místě v Premier League, v Lize mistrů se dostal do semifinále. Přesto byl vyhozen. Abramovič ukázal na trenéra Porta, který dokázal Ligu mistrů vyhrát – Josého Mourinha.

Po odchodu z Chelsea: Ranieri se vrátil do Valencie, kde okamžitě vyhrál evropský Superpohár. Ovšem už po půl roce dostal padáka. Od té doby nezískal žádnou trofej, a to vedl Parmu, Juventus, AS Řím a teď Inter Milán. Ten ale zvažuje, jestli se ho taky nezbaví.

Claudio RanieriFoto ČTK/AP

José Mourinho
(červen 2004 - září 2007)

Hned na první tiskovce po nástupu do Chelsea prohlásil, že je "Special One". Strhnul na sebe veškerou pozornost a pro všechna média na celém světě byl rázem velice zajímavou postavou. Hned ve své první sezoně ukončil padesátileté čekání na mistrovský titul, který za rok dokázal obhájit. K tomu vyhrál FA Cup a dvakrát Carling Cup. Pouze v Lize mistrů pokaždé ztroskotal, nejdál se dostal do semifinále. V klubu skončil po hádkách s majitelem Abramovičem. Dnes už ale jsou prý zase přáteli.

Po odchodu z Chelsea: Ujal se Interu Milán, kde se stal jedním z nejúspěšnějších trenérů v historii klubu. Vyhrál Serii A i Ligu mistrů. Úspěchy mu otevřely dveře do Realu Madrid, kde letos míří za titulem.

879496:i_article:true:true:true

Avram Grant
(září 2007 - květen 2008)

Po dvou měsících ve funkci sportovního ředitele Chelsea sešel z tribuny na lavičku, kde nahradil odvolaného Mourinha. Spekulovalo se, že dlouho ve funkci nevydrží. Nakonec dovedl Chelsea do finále Ligy mistrů, kde podlehla Manchesteru United na penalty, a na druhé místo v lize. Pár měsíců před koncem sezony podepsal smlouvu na tři roky. V létě byl přesto vyhozen, nezískal si důvěru hráčů.

Po odchodu z Chelsea: Vrátil se do Portsmouthu na pozici sportovního ředitele. Ani ne za dva měsíce usedl do křesla manažera stejně jako v Chelsea. Portsmouth dovedl do finále FA Cupu. Po sezoně rezignoval a přijal nabídku West Hamu, odkud byl po špatných výsledcích a neshodách s hráči propuštěn. West Ham sestoupil.

793402:i_article:true:true:true

Luiz Felipe Scolari
(červenec 2008 - únor 2009)

Roman Abramovič o něj hodně stál. Sliboval si, že Scolari naučí hráče Chelsea "brazilským" kouskům a bude fanoušky bavit. A hlavně – že s Chelsea vyhraje Ligu mistrů. V šatně ale nenašel podporu týmu a po sedmi měsících se musel z lavičky odporoučet.

Po odchodu z Chelsea: Překvapivě vzal (za velké peníze, samozřejmě) práci v uzbekistánském klubu FC Bunjodkor. Podle některých zpráv se stal jedním z nejlepších placených trenérů na světě. Později se vrátil do brazilského klubu Palmeiras.

287092:gallery:true:true

Guus Hiddink
(únor 2009 - květen 2009)

Blízký přítel Abramoviče přišel jako zachránce, aby přivedl Chelsea k životu. Dopředu bylo jasné, že jeho angažmá u týmu "blues" je vzhledem k práci u ruské reprezentace dočasné. Fanoušky a hráče si ale okamžitě získal. Chtěli, aby své působení v Chelsea, se kterou vyhrál FA Cup a dostal se do semifinále Ligy mistrů, prodloužil. Barcelonou byla navíc Chelsea vyřazena po hrubých chybách sudího Ovreba. Ve funkci manažera prohrál Hiddink jeden jediný zápas!

Po odchodu z Chelsea: U ruského národního týmu vydržel do léta 2010. Odešel, protože nedokázal Rusko kvalifikovat na světový šampionát. Později se ujal Turecka, kde se mu příliš nevedlo a skončil. Častokrát byl spojován se spekulacemi, podle kterých měl nahradit Carla Ancelottiho. Nabídka ale přišla z Ruska, v únoru se stal koučem Machačkaly.

344586:i_article:true:true:true

Carlo Ancelotti
(červen 2009 - květen 2011)

Tohoto muže doporučoval Abramovičovi i Hiddink. S AC Milán se mu podařilo dvakrát vyhrát Ligu mistrů, což byl hlavní faktor pro to, aby dostal nabídku od Chelsea. Milionářskou soutěž se mu vyhrát nepodařilo, ve své první sezoně však získal double v podobě titulů Premier League a FA Cupu. V loňské sezoně nezískal žádnou trofej a musel odejít.

Po odchodu z Chelsea: Byl spojován s přesunem do jiného anglického klubu, ale v prosinci přijal lukrativní nabídku bohatých šejků z Paris St. Germain.

Fernando Torres pózuje s dresem Chelsea a svým novým koučem Carlem AncelottimFoto Reuters

André Villas-Boas
(červen 2011 - březen 2012)

Roman Abramovič věřil, že Villas-Boas dokáže na Stamford Bridge zázraky. Chtěl po něm, aby dal více prostoru mladým hráčům a učil je "hrát jako Barcelona". AVB však přišel ve špatnou dobu. Tým je přestárlý a potřebuje přebudovat. To se však zkušeným fotbalistům pochopitelně nelíbilo a před Abramovičem se proti Villasu-Boasovi postavili. Chelsea se po špatných výkonech a výsledcích rozhodla AVB propustit, byť měl smlouvu na tři roky.

Po odchodu z Chelsea: Prezident Porta prohlásil, že pokud Villas-Boas odejde z Chelsea ještě v této sezoně, zamíří rovnou do Interu Milán. Ten, jak bylo výše napsáno, uvažuje o odvolání Claudia Ranieriho.

Manažer londýnské Chelsea André Villas-Boas.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud