25. června 2015 • 22:20

Premier League si troufá. Po vzoru NHL škrtne z názvu sponzora!

Autor: kom
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je revoluční krok. Nejsledovanější fotbalová liga světa Premier League se rozhodla po vzoru zámořských soutěží vypustit ze svého názvu oficiálního sponzora. Po vypršení kontraktu s bankou Barclays bude od sezony 2016/17 soutěž „čistá“. Po dohodě s kluby odmítlo vedení štědrou nabídku na 1,68 miliard korun s tím, že příjmy od hlavního partnera nahradí nová lukrativní smlouva na prodej televizních práv.



S celkovými zisky okolo 3 miliard liber (120 miliard Kč) v roce 2014 a hráči jako Wayne Rooney či Sergio Agüero na hřišti je Premier Laegue třetí nejhodnotnější sportovní ligou na světě. Sezona 2016/17 bude první od ročníku 1992/93, do které anglická nejvyšší soutěž vstoupí bez oficiálního sponzora před názvem.

“Barclays byla pro ligu vynikajícím partnerem po celou dobu kontraktu a těšíme se na spolupráci s nimi i v poslední sezóně jejich sponzorství,“ nechal se pro Daily Mail slyšet tiskový mluvčí Premier League.

V roce 1993 podepsalo vedení asociace čtyřletou smlouvu s pivovarnickou společností Carling na 11,4 milionu liber (432 milionů korun). Carling ligu sponzoroval až do roku 2001. Štafetu poté přebrala finanční a bankovní instituce Barclays, její poslední kontrakt s vedením soutěže na tři roky už stál 4,8 miliard korun. Tato smlouva vyprší na konci nadcházejícího ročníku a, jak už v březnu vedení banky informovalo, o prodloužení spolupráce nemá zájem.

Anglická asociace se po dohodě s dvaceti účastníky soutěže rozhodla jít ve stopách zámořských lig jako NFL a NBA a stát se globální značkou. Odmítli dokonce lukrativní nabídku od alkoholické firmy Diago na 1,68 miliard korun.

Vedení soutěže příjmy od hlavního sponzora nahradí prodejem televizních práv. Od léta 2016 totiž začne platit nová smlouva, která by měla lize přinést 190 miliard korun za tři roky. Za tuto částku se dá například pořídit celý kolos s názvem Formule 1.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud