Jonáš Bartoš
1. července 2015 • 17:38

Mourinha přestup netěší, řekl Čech. Arsenal ho chtěl před Chelsea

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáct let makal v dresu Chelsea, s klubem získal všechny trofeje, které šly vyhrát. Teď se Petr Čech chystá na novou výzvu v Arsenalu. Jde o jeden z největších transferů léta, přitom chybělo málo, a Čech u „kanonýrů“ zakotvil už v létě 2003. „Kruh se uzavřel,“ usmíval se zkušený gólman na prosluněném pražském Petříně, kde rozmlouval o svém novém angažmá.



Petr Čech ? Helma a dres Chelsea, napadne většinu fanoušků, když uslyší jméno jednoho z nejslavnějších českých sportovců. Teď si všichni včetně 32letého gólmana musí zvykat na to, že místo Chelsea se u kolonky „klub“ uvádí Arsenal.

Konkurenční celek z Londýna přitom Čecha chtěl už v době, kdy začínal ve Francii jako dvacetiletý mladíček. „Psal se rok 2003, byla to Petrova druhá sezona v Rennes, kde odváděl výborné výkony. Jako s prvním klubem z Premier League jsme se bavili právě s Arsenalem, klub projevil o Petrovy služby eminentní zájem,“ prozradil hráčův manažer Viktor Kolář.

Proč se nakonec přestup nepodařilo zrealizovat? „Příchod z Rennes zmařilo jedině pracovní povolení. Tehdy Česká republika nebyla součástí Evropské unie, hráči okolo dvaceti let těžko splňovali přísné podmínky. Na tom to celé padlo,“ vysvětlil Čech. Do Chelsea putoval o rok později, kdy už Česko vstoupilo do EU a pracovní povolení nebylo nutné vyřizovat.

Český gólman se za jedenáct let stal v Chelsea legendou, ikonou podepsanou u všech velkých úspěchů poslední dekády. Jenže nakonec se jeho osud spojil s Arsenalem znovu a podruhé už námluvy klaply.

„To, že se kruh po dvanácti letech uzavřel, je jedna z věcí, kterou nikdo nečekal, ale je to věc, která mě velice těší,“ poznamenal 32letý Čech se čtyřletou smlouvou v kapse. Už jako vyzrálý gólman, respektovaná osobnost a jeden z nejúspěšnějších gólmanů v historii Premier League.

Petr Čech: Do Arsenalu jsem málem přišel už před 12 lety
Video se připravuje ...

Mourinho se musí s přestupem vyrovnat

Arsenal na Čecha hodně sází, zařadil ho do svých dlouhodobých plánů. Právě to byla jedna z věcí, která v Čechových očích nakonec rozhodla před dalšími zájemci. „Byl to největší rozdíl oproti jiným nabídkám, navíc Premier League je pro mě nejlepší liga na světě. Hraju tam jedenáct let, vím přesně, o čem mluvím. Klub se mnou počítá, chce, abych byl součástí projektu, který bude trvat několik let. To pro mě bylo strašně důležité.“  

Radost z Čechova odchodu ke konkurentovi neměl José Mourinho , který o brankářově přesunu nechtěl ani slyšet. „Samozřejmě ho to asi netěší, chtěl, abych zůstal. Na druhou stranu si vážím toho, že v průběhu sezony ukázal, že ke mně má respekt a váží si toho, co jsem pro tým udělal. Bude se s tím způsobem nějakým způsobem vyrovnat,“ připustil Čech.

Nebýt souhlasu Romana Abramoviče, Čech by nikam neodešel. Přesto podle svých slov nějakou zášť vůči portugalskému kouči necítí. „Je to jeden z nejlepších trenérů na světě. Udělal své rozhodnutí a v loňské sezoně si vybral svou jedničku. Já si v té další musel vybrat nový tým. Oba jsme museli udělat rozhodnutí, ale to na našem vztahu nic nemění,“ řekl Čech.

„Když se podíváme zpátky, naše společné působení má za sebou neuvěřitelné výsledky a úspěchy. Byl jsem rád, že jsem pracoval s jedním z nejlepších trenérů na světě v jednom z nejlepších klubů na světě a mohl v něm fungovat. To, že se naše cesty takovým způsobem rozcházejí a teď budeme soupeři, to fotbal bohužel někdy přináší,“ dodal.

José Mourinho o Petru Čechovi
Petr Čech odvedl Chelsea za jedenáct let obrovské služby, klubu pomohl vyhrát téměř všechno, co vyhrát šlo. Vždy jsem chtěl, aby tady zůstal, ale chápu že se Petr potřeboval přesunout tam, kde bude chytat každý týden. Někdy musíte respektovat přání toho, kdo si to za svůj přínos pro klub zaslouží. Podporuji rozhodnutí, které udělal Roman Abramovič. Děje se jen velmi málo, aby šel nějaký klub takovou cestou. Jsem hrdý, že tak Chelsea učinila.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud