Jonáš Bartoš
6. května 2016 • 13:52

Zrod hvězdy. Vardy přišel opilý i na trénink, vzpomínají v Leicesteru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho příběh symbolizuje příběh celého Leicesteru. Z útočníka Jamie Vardyho, ještě před čtyřmi lety odepsaného hráče z nižších anglických soutěží, se stal klenot Premier League, reprezentant a opěvovaná modla anglického mistra. Začátky 29letého forvarda v profesionálním fotbale ale nebyly vůbec jednoduché. „Byly doby, kdy i na trénink přišel opilý,“ cituje server Daily Mail syna thajského majitele a viceprezidenta klubu Aiyawatta Srivaddhanaprabha.



Vardy se ještě před čtyřmi lety protloukal v nižších soutěžích, vedle fotbalu chodil do klasické práce. V 25letech už asi nepočítal s tím, že se vyšvihne na dráhu profesionálního fotbalisty. V roce 2012 ale nastal prudký zlom. Z aktuálně třetiligového Fleetwood Town, kde střílel jednu branku za druhou, ho za jeden milion liber vykoupil Leicester.

Nový thajští majitelé v drobném, ale energickém a ultrarychlém zbojníkovi viděli velký potenciál. Vardy upoutal dravostí, bojovností a hlavně góly, kterými Fleetwood pomohl tahat z páté anglické ligy výš.

Začátky s nevypočítatelným mužem ale nebyly jednoduché. „Přišel z nižší ligy přímo do Championship (druhá anglická liga), to ho mohlo vést k tomu, že začal pít. Alkohol si dával každý den. Nevěděli jsme, co s tím dělat,“ přiznal syn klubového majitele a viceprezident Leicesteru Aiyawatt Srivaddhanaprabha pro thajský magazín, který cituje britský Daily Mail.

Vardy v krizovém období vážně otřásl důvěrou svých šéfů. „Netušil jsem o tom, dokud mi v klubu neřekli, že přišel (Vardy) na trénink opilý,“ pokračoval Srivaddhanaprabha. 

Talentovaný útočník dostal od vedení pořádný kartáč. „Osobně jsem s ním promluvil,“ vzpomínal syn thajského majitele.

Drsný rozhovor probíhal asi takhle:

„Chceš skončit kariéru takhle? Přeješ si, abys tady v takovém stavu zůstal? Necháme doběhnout tvou smlouvu a pak tě propustíme. Neočekávej lepší profesionální dráhu,“ pohrozil mu Srivaddhanaprabha.

„Šéfe, já nevím, co se životem, Nikdy jsem nevydělával takové peníze,“ koukal Vardy do země.

„Tak co je tvůj sen? Jak myslíš, že by měl tvůj život vypadat? Pořádně si to promysli a rozhodni se, co chceš pro tenhle klub udělat. Já do tebe investoval. Máš čím mi to vrátit?“ opáčil Srivaddhanaprabha.   

Promluva do duše zabrala. Vardy se kousl, sekl s divokými mejdany. Začal dřít, dřít a zase dřít. Srovnal se a stal se mnohem lepším hráčem. Leicesteru už druhou sezonu pomohl do Premier League, už jako druhý nejlepší střelec týmu. Hráči ho mezi sebou vyhlásili nejužitečnějším mužem z kádru.

Tehdejší trenér Nigel Pearson, Vardyho objevitel, se zaradoval. Zažehl oheň v hráči, který se v 29 letech dostal do diametrálně odlišné dimenze. Dál už to asi znáte. V sezoně 2015/206 Vardy dosud nasázel 22 gólů v Premier League, přispěl k senzačnímu ligovému titulu, připsal si první starty a dva góly v reprezentaci.

Vardyho příběh ukázal, že když se člověk nevzdá a poctivě maká, dostat se na vrchol lze kdykoliv. Stačí jen chtít…

2693919:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud