6. června 2016 • 04:56

Udělá Arsenal revoluci kvůli Vardymu? Styl hry nezměnil už 10 let

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká přestupová bomba zřejmě přijde na svět ještě před fotbalovým EURO ve Francii. Arsenal je jen krůček před podpisem útočníka Jamieho Vardyho z mistrovského Leicesteru. Získal by tak největší objev uplynulé sezony Premier League a také autora 24 ligových branek. Co by však tento transfer pro „Kanonýry“ znamenal? Tak třeba například jistou změnu herního systému, který se v Arsenalu naposledy změnil před deseti lety.



Dlouhá léta praktikuje francouzský trenér Arséne Wenger v londýnském klubu styl s jedním klasickým hrotem. Pro jeho oblíbenou formaci 4-2-3-1 má v kádru tři hrotové útočníky. Francouzského reprezentanta Oliviera Girouda, zraněného Dannyho Welbecka a z hostování v Charltonu se v létě na Emirates vrátí mladý Yaya Sanogo, který se v Arsenalu nemůže od roku 2013 prosadit.

Příchod 29letého Vardyho by zřejmě vše narušil. S tím souhlasí i dosavadní ofenzivní jednička Giroud. „Pravděpodobně bychom přešli na systém se dvěma útočníky,“ neváhal Francouz s odpovědí na dotaz v rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports, jak by Arsenal hrál po příchodu útočníka Leicesteru.

To by pro „Kanonýry“ znamenalo obrovskou revoluci. Naposledy praktikoval klub toto rozestavení ještě v dobách, kdy se v jeho dresu prohánělo legendární duo Thierry Henry a Dennis Bergkamp. Ti spolu nastoupili do 173 zápasů a postarali se o 151 branek Arsenalu.

Aktuální ofenziva Arsenalu

Střední útočníci: Giroud, Welbeck (zraněn), Sanogo (vrací se z host.)
Křídla: Sánchez, Walcott, Campbell, Iwobi, Chamberlain, 

Naposledy se vedle sebe objevili v sezoně 2005/06. Poté Bergkamp ukončil kariéru a trenér Wenger přešel na systém s jedním útočníkem, kdy na hrotu operoval samotný Henry.

Změna systému by s angažováním Vardyho byla takřka nutná. I v Leicesteru neoperoval na hrotu sám. V překonávání obranných linií soupeřů mu pomáhali Šindži Okazaki či Leonardo Ulloa. Navíc Arsenal hraje zcela odlišným stylem. Zatímco Leicester profitoval z bleskových protiútoků založených na velké rychlosti v přechodové fázi, Arsenal sází na postupné útoky.

Ani to však Arsenal a Vardyho od přestupu zřejmě neodradí. Londýnský klub se chystá anglického reprezentanta vyplatit ze smlouvy (klauzule je přibližně 700 milionů korun) a týdenní plat mu údajně nabízí 120 tisíc liber (cca 4,2 milionu) po dobu tří let. Velké revoluci v kádru „Kanonýrů“ schází už jenom kousek.

Jamie Vardy slaví gól za Leicester
Jamie Vardy slaví gól za Leicester

TOP 5 gólů sezony v Premier League: Krajule Vardyho dělovka z dálky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud