22. srpna 2017 • 04:30

Vybučený Rooney? City zmrazil 200. gólem. Gratuloval mu Shearer

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Král, legenda a zachránce. Taková přízviska si definitivě uzmul Wayne Rooney. Útočník Evertonu v pondělní dohrávce na hřišti Manchesteru City (1:1) zajistil svému týmu bod jubilejní 200. brankou v Premier League, čímž se stal teprve druhým hráčem, který na tuto metu dosáhl. Mezi gratulacemi nechyběla ani ta od autora rekordních 260 gólů Alana Shearera: „Byl jsem v klubu dvoustovkařů osamocený. Vítej a gratuluji, Wayne,“ napsal na svůj Twitter legendární střelec.



Až Wayne Rooney skončí, bude se na něj vzpomínat jako na zabijáka. Útočník Evertonu se svému staronovému klubu zatím vyplácí. V prvním kole skolil jediným gólem Stoke a v pondělí pomohl k cenné remíze 1:1 na hřišti Manchesteru City. Svým 200. gólem v nejvyšší anglické soutěži se útočník zapsal do historie.

Vůbec si nedělal nic z toho, že na něj celý stadion od první minuty pískal a bučel. Naopak hned po gólu naznačil, že teď fanoušky neslyší. Dokonale je umlčel.

V historické tabulce střelců už Rooneymu patří druhé místo delší dobu, ale teprve jako druhý fotbalista historie dosáhl na metu dvou stovek gólů. Výše už je pouze zmíněný Alan Shearer (260), který neotálel s gratulací.

SESTŘIH Premier League: Manchester City - Everton 1:1. Padly dvě červené, pálil Rooney
Video se připravuje ...

„Gratuluji k dosažení 200 gólů v Premier League. Kde jsi byl, chlape? Tak dlouho jsem byl v klubu sám,“ uvedl ve videu na oficiálním Twitteru soutěže bývalý kanonýr Southamptonu, Blackburnu a Newcastlu.

Gratulace přicházejí anglické legendě ze všech koutů světa a pozadu nezůstal ani jeho bývalý zaměstnavatel Manchester United, jehož vedení i fanoušky muselo potěšit zejména to, že jejich bývalý kanonýr dosáhl na významnou metu právě na hřišti rivala.

Wayne Rooney tak zvýšil rozdíl mezi ním a třetím Andrewem Colem, který během své kariéry v Premier League nastřílel 187 gólů. Nejbližší aktivní pronásledovatel Jermain Defoe z Bournemouthu ztrácí nedostižných 42 gólů a patří mu celkově sedmá pozice.

Jubilejní branka mohla anglického střelce těšit dvojnásob, protože Evertonu zajistila cenný bod.  Wayne Rooney se zapsal mezi střelce v 35. minutě, kdy si naběhl na přízemní pas Dominica Calverta-Lewina a nekompromisní střelou z voleje překonal domácího brankáře Edersona.

Nejlepší střelci v historii Premier League:

1. Alan Shearer (Anglie, ukončil kariéru) - 260 gólů
2. Wayne Rooney (Anglie, Everton) - 200 gólů
3. Andrew Cole (Anglie, ukončil kariéru) - 187 gólů
4. Frank Lampard (Anglie, ukončil kariéru) - 177 gólů
5. Thierry Henry (Francie, ukončil kariéru) - 175 gólů
Nejbližší aktivní pronásledovatelé:
7. Jermaine Defoe (Anglie, Bournemouth) - 158 gólů
11. Robin Van Persie (Nizozemsko, Fenerbahce) - 144 gólů
15. Sergio Agüero (Argentina, Manchester City) - 123 gólů
20. Emile Heskey (Anglie, Bolton) - 110 gólů
...
140. Patrik Berger (Česko, ukončil kariéru) - 38 gólů

Liverpoolskému celku to nakonec na remízu nestačilo, přestože hrál od 44. minuty proti oslabenému soupeři. Během dvou minut si nechal dát dvě žluté karty Kyle Walker a zejména ta druhá se domácím nelíbila. Obránce Citizens totiž couval před letícím míčem a v pohybu zasáhnul Dominica Calverta-Lewina, který se více než ochotně skácel k zemi.

Domácí trenér Pep Guardiola si při odchodu do kabin ještě vyříkával celou situaci se čtvrtým rozhodčím, ale své svěřence dokázal nabudit. Manchester City i v oslabení dominoval a v 82. minutě se dočkal odměny v podobě vyrovnání Raheema Sterlinga.

Citizens ještě sahali po vítězství, když byl dvě minuty před koncem řádné hrací doby vyloučen po druhé žluté kartě Morgan Schneiderlin, ale brankáře Jordana Pickforda nepřekonal. Právě po vyloučení svého spoluhráče opustil hřiště Wayne Rooney, kterého vyprovázel pískot i bučení.

Každý na stadionu však musel před anglickým kanonýrem smeknout klobouk.

Góly

Domácí: 84. Sterling

Hosté: 35. Rooney

Sestavy

Domácí: Ederson – Kompany (C), Stones (65. Danilo), Otamendi – Walker, De Bruyne, Fernandinho, Silva, Sané (69. B. Silva) – Agüero, Jesus (46. Sterling).

Hosté: Pickford – M. Keane, A. Williams (61. Klaassen), Jagielka (C) – Holgate, Schneiderlin, Gueye, Baines – Calvert-Lewin, Davies (61. G. Sigurdsson) – Rooney (90. Bešić).

Náhradníci

Domácí: Bravo, Danilo, Sterling, Mangala, Touré, Silva, Foden

Hosté: Bešić, Klaassen, Mirallas, Lookman, Martina, Sigurdsson, Stekelenburg

Karty

Domácí: Walker, Walker, Kompany

Hosté: Schneiderlin, Davies, Rooney, Schneiderlin

Rozhodčí

Madley – Perry, Betts

Stadion

Etihad Stadium, Manchester

NEJ góly Premier League: Jesé v premiéře propálil Čecha, Alonso předvedl parádu
Video se připravuje ...

NEJ zákroky Premier League: Gólmani zmrazili City i Liverpool, zářil Lossl
Video se připravuje ...

Útočník Evertonu Wayne Rooney slaví gól do sítě Manchesteru City
Útočník Evertonu Wayne Rooney slaví gól do sítě Manchesteru City

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud