23. listopadu 2009 • 19:15

UEFA i FIFA svolaly krizová jednání kvůli aférám

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli sázkařské aféře, kterou sama označuje za nejrozsáhlejší v historii, svolala Evropská fotbalová unie (UEFA) na středu do svého sídla ve švýcarském Nyonu krizové jednání. Stejný krok učinila i Mezinárodní fotbalová federace (FIFA), jejíž výkonný výbor se bude o týden později zabývat navíc incidenty z baráže o postup na světový šampionát.



Zasedání FIFA bude 2. prosince předcházet losu základních skupin mistrovství světa v Kapském Městě. Výkonný výbor na něm bude řešit kontroverzní průběh baráže mezi Irskem a Francií, která si zajistila postup na šampionát poté, co Thierry Henry zahrál rukou. Zabývat se bude také násilnostmi provázejícími play off mezi Alžírskem a Egyptem a také sázkařský skandál v evropských soutěžích.

Ten bude tuto středu předmětem několikahodinové schůzky UEFA. Podle agentury DPA by se jí měli zúčastnit také zástupci svazů z devíti zemí, které byly skandálem postiženy. Českých soutěží se aféra netýká.

Rozsáhlým případem se zabývá státní zastupitelství v Bochumi, které má podezření na ovlivnění až 200 zápasů ve prospěch sázkařského gangu. Jeho terčem se stala utkání v Německu, Belgii, Švýcarsku, Chorvatsku, Slovinsku, Turecku, Maďarsku, Bosně a Rakousku.

Mezi podezřelé spadají i minimálně tři zápasy Ligy mistrů a 12 utkání Evropské ligy, přičemž v obou případech jde o předkola, a jeden duel evropské kvalifikace hráčů do 21 let.

Z manipulace je podezřelý bosenský klub NK Travnik, kam se podle listu Süddeutschen Zeitung zřejmě povedlo sázkařské mafii nastrčit na hostování dva fotbalisty, kteří pro ni "pracovali". S jejich pomocí gang údajně ovlivnil v přípravě zápasy proti švýcarským klubům FC Sion (1:4) a Xamax Neuchatel (2:3), na nichž vydělal 152.400 eur (téměř čtyři miliony korun).

Policie zatím zatkla 15 lidí v Německu a dva ve Švýcarsku. Zároveň byla při více než padesáti prohlídkách zabavena finanční hotovost ve výši jednoho milionu eur.

Skandál zneklidňuje i sponzory. Podle Süddeutschen Zeitung hrozí, že v případě prokázání viny vypovědí smlouvy významní partneři fotbalových klubů i některých hráčů Adidas, Puma a Audi. "V kontraktech s kluby a sportovci máme zaneseno, že když dojde k nezákonnému jednání, můžeme je okamžitě ukončit. Pro sázkařský skandál to platí zrovna tak," řekl šéf Adidasu Herbert Hainer.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud