6. února 2012 • 15:51

Rajchl bojuje za online sázení: Přineslo by miliony eur!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z nejmocnějších mužů českého fotbalu Jindřich Rajchl lobbuje za vstup zahraničních internetových sázkových společností na český trh. Místopředseda Fotbalové asociace tvrdí, že by to českému sportu přineslo desítky milionů korun z daní odvedených do státního rozpočtu.



Výrazný přísun sponzorských peněz do českého sportu by podle Jindřicha Rajchla přinesla liberalizace sázkového online trhu. Řekl to při dnešním jednání u kulatého stolu se zástupci ministerstva financí.

„Online sázkové kanceláře jsou kapitálově velmi silné společnosti. Jsou to nadnárodní korporace, jejichž obraty vysoce převyšují obraty českých sázkových kanceláří,“ řekl Rajchl, který působí jako právní poradce zahraniční internetové kanceláře Bwin, významného sponzora fotbalistů Dukly.

„V případě, že by byly nastavené podmínky, které by byly pro tyto společnosti akceptovatelné, jsem přesvědčen, že by došlo k zásadnímu zvýšení prostředků investovaných v České republice do sponzoringu. A samozřejmě i do sportu. Řekl bych, že to určitě bude v milionech eur,“ dodal Rajchl.

Podle loterijního zákona mohou dostat licenci pouze sázkové společnosti, které mají v Česku sídlo, registrují své klienty v kamenných pobočkách a mají v zemi i server.

„Rádi budeme platit desítky milionů do státní kasy, jen nám neházejte klacky pod nohy,“ tvrdí Rajchl, podle něhož mají zahraniční internetové sázkové společnosti být v Česku registrovány a hodlají se podrobit regulaci. „Není pravda, že tady nechceme platit daně. Jediný, kdo na současném stavu tratí, je stát samotný. Přichází o nemalé finamční prostředky, které by mohly směřovat do státního rozpočtu.“

Podle studie vypracované společností Pricewaterhouse Coopers by liberalizace herního trhu v Česku mohla až zdvojnásobit současné příjmy z herní daně do státního rozpočtu. Podle náměstka ministerstva financí Tomáše Zídka ale stát bude trvat i dále zejména na registraci hráčů v kamenných pobočkách a sídle sázkové kanceláře v Česku.

„My si nemůžeme dovolit dát do zákona plně liberalizovaný trh. To je politicky nepřijatelné pro ministra i pro strany koalice. Je to o diskusi nad tím zákonem v parlamentu,“ uvedl Zídek.

Obě strany se budou snažit najít řešení v novele loterijního zákona, kterou ministerstvo financí připravuje.

„Já doufám, že se podaří dosáhnout kompromisu,“ uvedl Rajchl.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud