20. prosince 2012 • 17:07

Jaké šance má Plzeň a Sparta? Odpovídal redaktor Sportu Karel Häring

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Dva české kluby, dva atraktivní soupeři. V Evropské lize nebudou fotbalisté Sparty ani Plzně v jarním play off favority. Bookmakeři sázkových kanceláří dávají větší šance Západočechům proti Neapoli, mnohem většího favorita vidí v Chelsea, která se poměří se soupeřem z Letné.



Jaká je šance, že čeští zástupci vylepší pohárový koeficient? Jaké změny v jejich kádrech se dají čekat během zimní přestávky?

Na vaše otázky odpovídal fotbalový expert deníku Sport Karel Häring.

Karel Häring

Honza, 21. prosince 2012
Když už tak udělejte chat s nějakým odborníkem.Titul "redaktor Sportu" není nic, co by pana Haringa povyšovalo nad ostatní a dělalo z něj guru, který může odpovídat na otázky čtenářů.
Já se nepovyšuju:-). Možná preferujete odborníky, co říkají, že "je to 60 na 40, ale šance tam je, protože každý zápas začíná 0:0. Myslím, že v televizních studiích se jich pár najde. Nikdo vás přece nenutí k tomu, abyste mi dával otázky:-) Každopádně těm, co mi je položili, moc děkuju. Těm, kterým jsem neodpověděl, se omlouvám, protože některé dotazy se opakovaly. A všem vám přeji klidné Vánoce a hodně zdraví do nového roku. Pochopitelně i Honzovi!
Jirka , 21. prosince 2012
Jaké ceny lístků podle Vás české kluby nasadí na Chelsea, resp. Neapol? Jistě budou chtít vydělat, ale mít plný stadion (jenže to to nesmí cenově přestřelit, jak se říká). Kde je podle Vás optimální a adekvátní hranice na české poměry?
Vysoké... A to především v případě Chelsea na Spartě. Jestli si dobře vzpomínám, tak před dvěma lety se ceny na Liverpool pohybovaly od 1500 do 3000. Silně pochybuju, že by Sparta, byť za svou cenovou politiku byla tehdy kritizována, nasadila nižší částky. Přijede obhájce Ligy mistrů... Plzeň bude nižší, ale podle mě ceny také nezačnou pod tisícovkou. Ale tohle je pouze můj odhad.
Jirka, 21. prosince 2012
Dobrý den. Vzhledem ke zkušenostem Plzně z LM i EL nejsou šance v dvojutkání s Neapolí přeci jen větší, než 40%? Plzeň ukázala, že se umí velmi dobře takticky připravit, přečíst hru soupeře a najít v ní nějaké slabiny. Dokázala hrát vyrovnané zápasy s AC Milán, Atleticem Madrid a dalšími silnými evropskými týmy. Nebo myslíte, že jí herní styl Neapole nebude sedět?
Ukažte mi český tým, kterému sedí italský fotbal:-). Ale vážně, souhlasím s vámi, že Plzeň nejde do dvojzápasu s Neapolí jako velký outsider, jen bych na druhou stranu nepodceňoval SSC jen pro to, že nemá tak slavné jméno jako AC Milán nebo Juventus. Neapol má v italské lize o šest bodů víc než AC... Další nevýhodou pro Viktorii je, že půjde do utkání po zimní pauze. To se ukázalo jako jeden z rozhodujících faktorů i před rokem proti Schalke. Znovu opakuji, že bude hodně důležité, jak k tomu Neapol přistoupí. KAždopádně Plzeň nemá důvod si nevěřit.
Kuba1, 21. prosince 2012
Dobrý den, zmínil jste se, že je velmi pravděpodobný příchod Stanislava Tecla do Plzně a jedná se spíše kdy. Máte nejaké konkrétní info? Díky
Nepředpokládám, že by k přestupu došlo během vánočních svátků, ale podle "zdrojů Sportu" se tak stane začátkem ledna.
Lukáš, 21. prosince 2012
Dobrý den, Chci se zeptat na koeficient.Jak moc je reálná účast 2 týmů v předkole LM?Všude se píše,že sezóna 2015/2016, je to ten nejkratší termín?Koukal jsem na týmy před námi a takoví Rakušani,Dáni a Izralci budou během dvou let odepisovat vysoké koeficienty,takže asi ještě jeden podobně silný ročník určitě ne-li dva.Děkuji
No bohužel je to nejkratší termín, protože v této sezoně bojují české kluby o pozice pro ročník 2014/2015. K tomu, aby se Česko dostalo na dva týmy v kvalifikaci v LM, potřebuje skončit alespoň 15. Momentálně je 18. a je velmi nepravděpodobné, zejména po včerejším losu, že by se ještě v tomto ročníku dostalo až na 15. příčku. Proto na ni musí zaútočit české kluby v příští pohárové sezoně. A teprve po jejím skončení bude jasné rozdělení pro ročník 2015/2016. Já vím, je to poněkud komplikované, ale snad jsem to dostatečně vysvětlil - doporučuji číst pomalu:-)
lukáš, 21. prosince 2012
Bylo opravdu moudre poustet jiracka a petrzelu z plzne? Uprimne, jejich ofensivni fotbal uz neni takovy jaky byval, a jak je videt petrzela si moc nezahral a jiracek taky ne. A jak bylo videt tihle hraci meli uzasnou formu. Dale ma podle vas trener Vrba nato trenovat nejaky vetsi klub typu schalke?
Pokud dostala Plzeň za Jiráčka takovou částku, o jaké se psalo, tak ano. V případě Petržely šlo o dohodu s klubem. Kdyby se vedení Plzně rozhodlo, že ho nepustí, mohlo by mít v kádru naštvaného hráče. Někdy musíte brát v potaz i tohle. Na druhou stranu případ Petržely ukazuje, že mohou hráči víc přemýšlet o tom, jestli má smysl za každou cenu odcházet. Protože hráči Plzně si účinkováním v EL vydělali dost peněz i bez angažmá v cizině (byť je jasné, že to je stále lukrativnější). Pavel Vrba má na to, aby trénoval větší klub, jenže u českých trenérů je obecně problém s jazykovou bariérou. Dobře to například vyřešil V. Lavička, kterému angažmá v Sydney otevřelo dveře do světa. Až jednou skončí ve Spartě, nemusí už hledat práci jen doma.
Tomáš, 21. prosince 2012
Dobrý den, jsou už nějak vnímány v Evropě výsledky Sparty a především Plzně?
Určitě jsou. Sparta má v Evropě dlouhodobě velmi dobré jméno. Anglické noviny se dnes soupeři Chelsea téměř vůbec nevěnují, ale to by udělaly u téměř každého jiného celku, protože Evropská liga je obecně moc nebere. Ale například z reakcí zástupců Neapole je znát, jak velký význam mělo pro Plzeň první místo ve skupině, protože jak trenér Mazzarii, tak klubový boss De Laurentis prohlásili, že když někdo skončí ve skupině před Atlétikem, hovoří to o jeho síle.
Chomejny, 21. prosince 2012
Co říkáte na to že čtvrteční los dopadl stejně jako středeční zkouška náhoda nebo v tom měl někdo prsty ? :-) zajimal by mě váš názor :) http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-evropske-pohary-liga-mistru/135124/zvlastni-nahoda-los-ligy-mistru-dopadl-stejne-jako-na-zkousce.html
Nevím, co si o tom mám myslet. Nejsem matematik, ale šance, že se tohle může stát, je asi hodně malá:-) Stalo se...
Redakce Skutečnosti, 21. prosince 2012
Dobrý den pane Häring, Jménem naší redakce bych se chtěl zeptat na otázku, zda si myslíte, že Chelsea Spartu podcení. Osobně se domnívám, že ano, tím pádem pasuji Spartu do role mírného favorita a to i přes obrovskou sílu borců z Anglie.
Otázek, jestli Chelsea Spartu podcení, je víc, tak to zkusím shrnout do jedné. Ano, Chelsea nebude tak silně koncentrovaná jako třeba na zápasy Ligy mistrů (i když budou tvrdit, že jsou...). Ale stále je mezi oběma kluby obrovský rozdíl v kvalitě, takže Spartu rozhodně jako mírného favorita nevidím. Svou roli může hrát nabitý program, jak už jsem psal, mezi zápasy se Spartou hraje Chelsea FA Cup, na druhou stranu po odvetě ji za pár dní čeká v Premier League Manchester City. Takže to může být i tak, že do Prahy přijede v silném složení, aby si odvezla co nejlepší výsledek, a pokud se jí to podaří, nechá v odvetě opory odpočinout. Teď je ale velmi těžké odhadovat, jak to za necelé dva měsíce bude.
mizo5, 21. prosince 2012
Co si představujete pod pojmem široký kádr? Podle mého názoru je kádr Chelsea poměrně úzký na takovýto velkoklub. Nemají druhého kvalitního golmana, pouze 3 stopeři, když nepočítám Ivanoviče. Na levém beku Bertrand, který není nejpřesvědčivější. Ve středu zálohy není tvořivý hráč mimo Lampse. Pak už jen Mikel, Ramires a Romeu. Ofenzivní zolžníci Mata, Oscar, Hazard jsou skvělí, ale pak už je tam jen Moses. Marin zatim nic nepředvedl.. A do útoku Torres, zatím marnej. A věčně zraněnej Sturridge. Na Spartu mají samozřejmě všichni hráči, ale jinak Chelsea nemá moc prostoru pro točení sestavy, v čemž si myslím, že na kluby z Manchesteru hodně ztrácí.
No když se podívám na jména, která jste vyjmenoval, nejsou na tom tak špatně... Ale souhlasím, že se Chelsea nemůže momentálně rovnat z hlediska šířky kádru oběma manchesterským klubům. Nicméně nezapomínejme, že je před námi přestupové okno, je velmi pravděpodobné, že na Stamford Bridge někoho přivedou.
kingston, 21. prosince 2012
Dobry den chtel bych se zeptat jaky mate nazor na zapas united real madrid ?
Jelikož jsem "mourinhovec", tak si myslím, že postoupí Real:-)
David, 21. prosince 2012
Jaký bude herní projev Sparty na jaře?Podle mě Víta Lavička dokázal s týmem co hral holomajznu hrát na podzim výrazně fotbalovější a líbivější fotbal.To za tu krátkou dobu co měl a s ambicemi které má Sparta neni jednoduché..
Herní projev Sparty by se měl i nadále zlepšovat, i když celkovým pojetím to ještě asi nebude tak atraktivní jako v případě Plzně. Nicméně Vítězslav Lavička odvádí na Letné velmi dobrou práci. Musím přiznat, že jsem na startu sezony nepředpokládal, že s mladým týmem, který je v přestavbě, postoupí do jarní části. O to větší úspěch to z mého pohledu je. Postup Plzně mě vzhledem k její dlouhodobé formě v Evropě i složení skupiny až tolik nepřekvapil... Abych nebyl špatně pochopen, to myslím v dobrém.
Tomáš, 21. prosince 2012
David Lafata...Podle mě nejlepší utočník v republice.Kromě jeho fantastickýho čichu na gol má ještě skělou přihrávku,ohromnej radius na hřišti,techniku a fotbalové myšlení.Sparta ho podle mě koupí už kvůli tomu že Lea chce Marseile a jinné kluby,navíc se nehodí do herní koncepce.Tohle je můj názor chtěl bych slyšet váš,ředem dík.
No v případě Lafaty bude opravdu záležet na tom, jestli šéf Jablonce Pelta sleví z těch dvaceti milionů. Lafata může v nejbližší době Spartě pomoct, jen bych byl opatrný v očekávání, že by od začátku ve Spartě střílel tolik gólů jako v Jablonci. I on by si musel zvyknout, pod takovým tlakem ještě v kariéře nehrál. Ale jinak souhlasím, že současné hře Sparty by seděl víc než Leo Kweuke.
marcel, 21. prosince 2012
Nemyslíte si, že jsem Chelsea přijede s B týmem (jako Lyon,Atlétiko) osobně myslím, že by to na Spartu stačilo.
Je pravděpodobné, že Benítez sestavu prostřídá (to není u něj nic neobvyklého), ovšem nemyslím si, že by to nějak zásadně změnilo sílu Chelsea. Navíc, ke smůle Sparty, se o víkendu mezi oběma zápasy nehraje Premier League ale 5. kolo FA Cupu. A pokud do něj Chelsea postoupí, může pošetřit pár opor i v této soutěži, pokud z ní dřív nevypadne...
wilshere10, 21. prosince 2012
Dobrý den, myslíte že má Limberský šanci proti Matovy na levé straně ?
Pokud by Mata v lednu přestoupil z Chelsea do Neapole (a čistě teoreticky by mohl hrát), tak by to měl Limberský složité:-). Jinak se potkají leda na playstationu:-)
Martin Homola, 21. prosince 2012
Dobrý den, nehledě na (ne)nasazení týmů - kdo by podle Vás byl pro Plzeň/Spartu nejlepší soupeř s ohledem na atraktivitu a hratelnost? Přece jen v této fázi už není tým, který by nějakou kvalitu neměl, do Bukurešti nebo Borisova se nechce asi nikomu, takže podle mě je třeba Neapol jedním z nejlepších možných soupeřů z tohohle pohledu. Kór, jestli vydrží u toho, že na EL nenasazuje nutně tu nejsilnější sestavu...
Ty koše byly rozděleny tak vyrovnaně, že jsem neviděl moc velkou výhodu v tom, jestli je někdo nasazený nebo ne. Pro Plzeň se mi z hlediska "hratelnosti" zdály přijatelné kluby jako Levante, Basilej nebo M´Gladbach. Pro Spartu třeba Genk nebo Kluž. Každopádně pro Plzeň je dobré, že začíná venku. Pokaždé, když ve vyřazovací části (předkola) měla tuto výhodu, tak postoupila.
Honzíček, 21. prosince 2012
Pořád se píše u Neapole o skvělém útoku.Co obrana, co brankář. Jsou lepší než útočná řada klubu ?
No když se podíváte na výsledky Neapole, tak ofenziva je jasně silnější zbraní klubu. V šesti zápasech základní skupiny nastříleli 12 gólů, stejný počet inkasovali. A v lize má Neapol po 17. kolech skóre 31:17, což taky o něčem vypovídá. Cavani s Hamšíkem jsou evropská extratřída.
Willy, 21. prosince 2012
Jak moc ovlivní Evropská liga motivaci Plzně a Sparty investovat do posil? Jaké změny v jejich kádrech se dají čekat během zimní přestávky? Jak moc budou finančně riskovat?
Oba kluby se budou snažit posílit nejen kvůli EL, ale i pro Gambrinus ligu. V případě Plzně je velmi pravděpodobný příchod Stanislava Tecla z Jihlavy. Podle našich informací už to opravdu není ve stavu, jestli přijde, ale kdy. Viktoria hledá jednoho krajního záložníka, vyjednává s Teplicemi o přestupu Egona Vůcha a je možné, že zkusí získat i jednoho stopera, protože se vesměs počítá s odchodem F. Ševinského. Taky Sparta hledá útočníka, ale Lafata je zatím příliš drahý, takže hledá i jinde. Na spadnutí je příchod Váchy. Ale nedá se počítat s tím, že hráči budou jen přicházet, velmi pravděpodobné jsou i nějaké odchody (Rajtoral?, Bakoš? - Kweuke?)
Tom, 21. prosince 2012
Jakou posilu by měla Plzeň. A jedna otázka jak je to s vysíláním zápasů hrají ve stejný čas? A bude oba zápasy Čt nebo i Fanda
Začnu od konce. Zatím není jistá, která televize bude vysílat zápasy českých klubů, ale práva na tento ročník EL mají obě, takže předpokládám, že si budou utkání rozdělovat stejně jako na podzim. Utkání se hrají stejně jako v základních skupinách, takže první polovina začne od 19 hodin, druhá od 21.05. Ještě se to bude rozdělovat. A co se týká posil, odpovím v nadcházející otázce, která s tím souvisí.
Romanoo, 21. prosince 2012
Myslím si,že Plzeň jistou šanci má,Neapol není dnes moc silná,Sparta však proti Chelsea nemá žádnou šanci ,jak to vidíte Vy?Díky
Na podobnou otázku už jsem odpovídal, ale ještě jednou to shrnu. Pro Spartu je to velmi těžký los. Chelsea se pod Benítezem zvedá a bude chtít získat aspoň jednu trofej. Když to srovnám s dvojzápasem s Liverpoolem, ve kterém byla Sparta blízko překvapení, tohle bude pro Letenské určitě těžší, protože i když Chelsea nechá některé hráče odpočívat, má pořád velmi široký kádr. A co se týká Neapole, nesouhlasím, že není moc silná. Je třetí v italské lize, v posledních letech se pravidelně pohybuje na špici Serie A.
honza, 21. prosince 2012
Myslíte si, že Plzeň udrží přes zimu Daridu?
Myslím si, že zůstane. Co vím, tak majitel klubu Tomáš Paclík jej chce pro jarní část ještě udržet, i proto nasadil cenu, kterou za něj nikdo nedá.
Pavel Sokol, 21. prosince 2012
Dobrý den, vedení Chelsea se vyjádřilo že hodlá Evropskou ligu brát naprosto vážně. Je možné aby dokázali celou soutěž vyhrát pokud jim vedení Premier League neodloží ligové zápasy ze soboty na neděli? Pokud vím tak Premier League nebere ohledy na EL.
Chelsea bude patřit k favoritům a zatím to vypadá, že EL vezmou vážně. Na druhou stranu bude mít za sebou náročný program. Od tohoto víkendu až do prvního utkání se Spartou ji čeká minimálně 12 soutěžních zápasů. Na druhou stranu mají "blues" výhodu v tom, že o víkendu mezi oběma duely se Spartou se nehraje Premier League ale FA Cup.
Tomáš Chowaniok, 21. prosince 2012
Dobrý den. Zajímalo by mě, zdali si nemyslíte, že optimismus z atraktivních soupeřů není přehnaný. Přece jen se naše kluby dostaly do vyřazovací části a stále bojují o koeficient. Giganti typu Neapol a Chelsea se mohou klidně stát černou tečkou v podobě debaklu. Děkuji za názor.
Já bych to rozdělil na dvě části. Ten optimismus nepramení z toho, že oba kluby postoupí, ale že hned na úvod jarní části tady uvidíme dva velmi atraktivní týmy. Myslím, že ta zvučná jména se postarají o dobrou kampaň před zápasy, tím pádem nás nečeká nudná zimní přestávka. Samozřejmě z pohledu koeficientu to není ideální los. Potřebovali bychom, aby Sparta s Plzní v součtu uhrály tři body (za výhru jsou v koeficientech jen dva body). Tím by si český fotbal téměř jisté udržel 18. místo.
Michal Gruner, 21. prosince 2012
Jak vidíte šance Plzně na postup,a jak šance Sparty? já si osobně myslim,že ani jeden tým nepostoupí přes tak kvalitní týmy,ale Plzni nějaké šance dávám.
Dobrý den. Šance nejsou příliš vysoké. Souhlasil bych s prognózou, kterou máme dnes ve Sportu. Sparta 20%, Plzeň 40%, možná bych ještě něco málo ubral, především u Plzně. Ale hodně bude záležet na tom, jak k tomu Chelsea a Neapol přistoupí. Italské kluby obecně neberou Evropskou ligu až tak vážně.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud