6. června 2013 • 07:45

Pracoval jsem pro StB, to mě utužilo, říká kandidát do FAČR Berbr

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Berbr se přiznal ke spolupráci s komunistickou Státní bezpečností StB. Kandidát na místopředsedu Fotbalové asociace České republiky, to uvedl v knize Kmotr Fotbal.



Brzy devětapadesátiletý bývalý prvoligový rozhodčí by se při očekávaném sobotním zvolení do funkce mohl stát druhým nejmocnějším mužem českého fotbalu. Mnozí mu kvůli zákulisnímu vlivu přisuzují roli nejmocnějšího muže českého fotbalu už nyní.

Podle aktualne.cz Roman Berbr svou příslušnost k Státní bezpečnosti netajil. "Dělal jsem sedm let u rozvědky, to mě utužilo. Měj sem na starosti Bundesnachrichtendienst, německou rozvědku. A Izraelce," řekl Berbr v knize Kmotr Fotbal, kterou vydává deník Insider.

Dejte kmotrům červenou. Připojte se k výzvě zde >>>

Jak vyplývá z dostupných dokumentů, konkrétní zařazení Romana Berbra však mělo být podle aktualne.cz u kontrarozvědky.  Zde měl pracovat  jako referent 2. oddělení I. odboru správy StB KS SND Plzeň od 1. února 1979 do 31. ledna 1980, tedy přesně jeden rok. A jeho plat? Pobíral 2100 korun plus příplatek 400 korun.

Jeho hlavní aktivita by se dala shrnout pod heslo "boje proti vnějšímu nepříteli," číli monitorování činnosti zahraničních tajných služeb na území československého státu. Stejně tak bylo jeho starostí sledovat případnou spolupráci československých občanů se zahraničím.

Berbr svůj odchod od Státní bezpečnosti datuje zhruba do roku 1988 a zdůvodňuje ho svým nesouhlasem se vstupem "spřátelených" armád na území Československa.  Problém Berbrova příběhu spočítá v tom, že na období údajné spolupráce bývalého rozhodčího s StB není k dispozici žádná dostupná informace.

Ve výpovědi Berbra a obsahem dostupných spisů jsou jisté nesrovnalosti, které však současný kandidát na místopředsedu FAČR nevysvětlil.

A co říká na Berbrovu minulost Miroslav Pelta? "Že Berbr pracoval pro Státní bezpečnost, jsem nevěděl. Je to pro mě nová informace, já jen slyšel, že pracoval někde u policie," říká šéf českého fotbalu, který je jediným kandidátem na předsednickou funkci i při sobotních volbách.

Roman Berbr by na základě své činnosti v tajné službě neměl mít negativní lustrační osvědčení, při kandidatuře do vedení českého fotbalu však ani není zapotřebí. "Součástí platných předpisů to není," říká ředitel legislativního oddělení FAČR Petr Doležal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud