18. července 2015 • 18:37

Češi bez práce vládnou Evropě, ve finále porazili na penalty Španělsko

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzace dokonána! Český výběr hráčů bez angažmá šokoval Evropu, když vyhrál turnaj FIFPro. Ve finále výběr trenéra Vernera Ličky vyhrál nad Španělskem po penaltovém rozstřelu 7:6, když v normální hrací době skončilo finále 1:1. „Lidi tady nechápavě koukají, že přijedou nějací kluci z Čech a vyhrají turnaj. S tím asi nikdo nepočítal,“ směje se Dominik Rodinger, sportovní ředitel České asociace fotbalových hráčů (ČAFH), která stojí za projektem, kdy pořádá kemp pro hráče bez angažmá a pomáhá jim najít nové působiště.



Český výběr přitom potřetí během turnaje stál na pokraji porážky. Španělé byli do přestávky lepší, vedli 1:0 a finále se chýlilo ke konci. Jenže pak přišel tradiční scénář a vzepětí týmu Vernera Ličky.

„Jirka Jarošík v 89. minutě vystřelil za vápnem a zapadlo to k tyči. Opět se ukázalo, že tenhle tým má charakter a kluci se rvali o vítězství do úplného konce,“ popisoval závěr utkání hraného v nizozemském Rijnsburgu Rodinger.

Vyhráno ale Češi zdaleka neměli. Rozhodnout musel penaltový rozstřel. „Oba gólmani byli během celého turnaje výborní, ale s myšlenkou na penalty šel do první půle Kotěra a po přestávce ho nahradil Fryšták. A zase ukázal, že umí penalty chytat,“ vykládal ředitel ČAFH, sám bývalý brankář. Rozhodovalo se přitom až v deváté sérii, kde vystřelil českému týmu vítězství David Vacek.

VIDEO | Češi bez práce slaví triumf s pohárem

„Hodně se slavilo na hřišti, teď bude společná večeře a pak budou oslavy pokračovat v jednom z barů, kde máme zarezervované místo. Tam to propukne naplno,“ tvrdí Rodinger.

Odměnou pro vítěze je také pohár. „Je velký snad jako ten, co vyhrává vítěz hokejové extraligy. Kluci už si dělali legraci, zda ho vezmou do letadla, ale já rád zaplatím nadváhu,“ dodává funkcionář ČAFH.

Turnaj je sice u konce ale on dobře ví, že jeho práce ještě neskončila. Záleží mu na tom, aby hráči získali angažmá v klubech pro novou sezonu. „Tady lidi mají o kluky zájem, snad jim tenhle úspěch otevře dveře i do klubů u nás doma. Určitě by si to zasloužili,“ dodává.

Český výběr na cestě do finále vyřadil Rumunsko, Portugalsko, Švýcarsko, Francii. 

Finále turnaje FIFPro
Španělsko – Česká republika 1:1, na penalty 6:7

Branka ČR: 89. Jarošík. Rozhodující penalta: Vacek.

Sestava ČR: Kotěra (46. Fryšták) – Kušnír, Jarošík, Turek, Jánošík (Koukal) – Kabele (Jeslínek), Ježdík, Kubáň – Vacek, Střihavka (Zeman), Engelmann (Veselý). Trenér Lička.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud