Ondřej Škvor
19. ledna 2016 • 10:29

Rebelové ze Zličína potkali Berbra. Ten se smál otázce o StB

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veřejně je vyzývají, aby odstoupili ze svých funkcí, teď jim to řekli i osobně. Zástupci FC Zličín, klubu pražského přeboru, se sešli s Miroslavem Peltou, Romanem Berbrem a Dagmar Damkovou. Nepochodili, ale ze svého bojkotu prvního jarního kola nesleví. Zličínský klub považuje situaci ve fotbalové situaci za kritickou. „Nepokládáme FAČR za demokratický spolek,“ říká i po schůzce na Strahově manažer Josef Jarolímek. Své protějšky však nepřesvědčil.



Musela to být pozoruhodná schůzka. Zličínští rebelové, kterým se hrubě nelíbí poměry v českém fotbale, a proti nim trojice Pelta, Berbr , Damková . Jak takové setkání dopadne, bylo vlastně jasné dopředu – každý si řekne své, ale nic se nezmění.

Předseda Pelta si povolal Zličínské, aby mu vysvětlili, proč chtějí jejich odstoupení do 7. února, jinak hrozí bojkotem prvního jarního zápasu. Co slyšel? „Řekli jsme mu, že nepokládáme FAČR za demokratický spolek. Ptal se na důvod, tak jsme mu pověděli, že v asociaci panuje strašná míra strachu. Pan Pelta chtěl nějaký důkaz, jenže důkaz samozřejmě nemůže nikdo chtít, když je strach,“ popisuje schůzku Jarolímek, pro něhož byly spouštěčem výzvy žaloby Berbra a Damkové vůči jejich kritikům.

„Hlavně směrem k panu Vízkovi . Na to nám pan Berbr řekl, že Vízek lže, a proto podává to trestní oznámení. Ale o něčem svědčí, že k naší výzvě se téměř nikdo nepřipojil, ale v telefonech, sms nebo mailech nám všichni vyjadřují podporu. Takže v první větě souhlasí a v druhé vysvětlují, proč to nemohou udělat veřejně,“ doplňuje Jarolímek.

Na strahovské mocné to dojem neudělalo. „Zástupci vedení FAČR se setkali s představiteli FC Zličín a seznámili se s jejich názory a výhradami vůči vedení FAČR. Se stanoviskem FC Zličín se nemohu ztotožnit. Ani dnes jsem totiž ze strany představitelů zličínského klubu nezaregistroval žádnou konkrétní výhradu podloženou důkazy, kvůli které by kdokoliv z vedení FAČR měl složit svoji funkci. Domnívám se, že se věci dají řešit jinak než hrozbou bojkotu mistrovských zápasů,” napsal Pelta do svého vyjádření pro Sport.

Manažer Zličína Josef Jarolímek: Nepokládáme FAČR za demokratický spolek
Manažer Zličína Josef Jarolímek: Nepokládáme FAČR za demokratický spolek

Zličínská delegace se fotbalového předsedy rovněž ptala, zda mu u jeho místopředsedy Berbra nevadí minulost pracovníka StB. „Pan Berbr se začal chechtat a pan Pelta řekl, že svým způsobem mu to nevadí. Že pro něj je důležité, že pracuje pro fotbal, a to jako jeden z nejvíc,“ vypráví Jarolímek.

Podle něj schůzka nic nezmění. „Oni si myslí, že je všechno v pořádku. Nic se nepohne, ale každý střípek je k něčemu dobrý. Alespoň jsme si udělali názor. Paní Damková za celou dobu neřekla jediné slovo, pan Berbr si asi myslí, že to bylo úplně zbytečné, pan Pelta se s námi bavil.“

Zličínskou výzvu zatím podle klubových webových stránek podepsaly další dva oddíly. SK Křičeň z Pardubického kraje a prvoligová Viktoria Plzeň – jenže tam se jedná o přehmat. „Určitě nejsme signatáři výzvy, to je omyl,“ říká mluvčí Pavel Pillár.

Zličín se v souladu s výzvou chystá bojkotovat první jarní kolo. „Provedeme to,“ potvrzuje Jarolímek. Proto musí počítat se sankcí. „Před dvěma týdny si nás zavolal Dušan Svoboda jako předseda Pražského fotbalového svazu, abychom mu tu výzvu vysvětlili. To jsme udělali. On řekl, že se stylem té výzvy, tedy s tím, co se chystáme udělat, nesouhlasí, a musí nás potrestat podle soutěžního řádu. Že zasahujeme do soutěží, když nenastoupíme. To ovšem není pravda, v roce 1989 v listopadu prvoligová mužstva taky nenastoupila a odehrálo se to později. Žádná regulérnost nebyla narušena. A to se toho zúčastnila vojenský klub Dukla a vládní klub Sparta. Čeho bychom se měli bát?“ diví se Jarolímek.

Trest ovšem dostane, to je jisté.

Výzva FC Zličín fotbalovým klubům ČR
„Fotbalový klub FC Zličín, o.s. vyzývá všechny fotbalové kluby hlásící se k elementárním principům demokratické společnosti, jakými jsou zejména spravedlnost, čestnost, důstojnost, rovnoprávnost, svoboda projevu a v neposlední řadě pluralita názorů, aby se napříště vystříhaly jakékoliv otevřené či skryté podpory osob, u nichž zůstaly požadavky na šetření těchto principů oslyšeny. Fotbalový klub FC Zličin, o.s. proto tímto apeluje, aby v případě, že nerezignují do 7.2.2016 na všechny své funkce ve FAČR pan Pelta, pan Berbr a paní Damková, bojkotovala mužstva dospělých svá první utkání, která mají být či budou sehrána v jarní části sezóny 2015/2016, a to na důkaz projevu nesouhlasu se setrváním uvedených osob ve funkcích FAČR, které svým morálním kreditem a povahovými rysy snižují věrohodnost organizace, jejíž členy jsme my, fotbalové kluby.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud