19. ledna 2016 • 10:00

Neskutečné! Potrestaný šéf FIFA Blatter stále pobírá předsednický plat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli odstupující šéf Mezinárodní fotbalové asociace Sepp Blatter už pět měsíců kvůli suspendaci za podezření z korupce a následnému trestu nevykonává svou funkci, stále pobírá předsednický plat. Agentuře Reuters to řekl mluvčí auditní a revizní komise FIFA Andreas Bantel s tím, že plat Blatterovi poběží až do únorové volby nového předsedy.



FIFA devětasedmdesátiletému Švýcarovi, který stál v jejím čele od roku 1998, pouze přestala vyplácet odměny. Výše jeho platu není známa, stejně jako v případě zastupujícího předsedy Kamerunce Issy Hayatoua. Zveřejňování platu předsedy je jednou z plánovaných reforem federace.

FIFA čelí největšímu korupčnímu skandálu ve své více než stoleté historii. Aféra vypukla loni v květnu při prezidentských volbách, v nichž Blatter přesto znovu zvítězil. Krátce poté však dal svou funkci k dispozici. Dosud byly kvůli korupci zatčeny na tři desítky fotbalových funkcionářů.

Sám Blatter byl spolu s šéfem UEFA Michelem Platinim v říjnu suspendován kvůli podezření z korupce a před Vánoci dostal od etické komise FIFA osmiletý zákaz působení ve fotbale. Důvodem byla platba dvou milionů švýcarských franků, kterou Platini od Blattera obdržel v roce 2011, údajně za poradenskou činnost v letech 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žádný doklad.

Etická komise FIFA proto platbu považovala za konflikt zájmů a porušení etického kodexu v článcích o korupci, uplácení a přijímání darů a jiných výhod. Blatter s Platinim ale trvají na tom, že nic špatného neudělali a šlo jen o administrativní chybu. Oba se proti trestu odvolali k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

Já si ty peníze zasloužím. Šéf FIFA Sepp Blatter už pět měsíců kvůli suspendaci za podezření z korupce nepracuje, ale plat pobírá.
Já si ty peníze zasloužím. Šéf FIFA Sepp Blatter už pět měsíců kvůli suspendaci za podezření z korupce nepracuje, ale plat pobírá.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud