23. dubna 2017 • 20:55

Smutná zpráva z Turecka. Explzeňský obránce Rajtoral spáchal sebevraždu

Autor: jon, ČTK, jav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svět zasáhla tragická událost. František Rajtoral spáchal sebevraždu. Bývalý český reprezentant a hráč Viktorie Plzeň od léta působící v Gaziantepsporu se oběsil ve svém domě. Informaci přinesla turecká média, potvrdil to i Rajtoralův agent Pavel Zíka a bývalý zaměstnavatel Viktoria Plzeň.



Podle tureckého serveru fanatik.com se Rajtoral oběsil ve svém domě, kde byl sám. Našli ho jeho sousedé, kteří pak zavolali policii. Turecký server píše, že český obránce spáchal sebevraždu z rodinných důvodů.

"Nepřišel na trénink, tak jsem jel k němu domů. Dveře byly zamčené, ale v oknech se svítilo. Pak mi policie řekla, co se stalo. Je mi to moc líto," cituje server předsedu Gaziantepsporu Ibrahim Kizil.

Explzeňský Rajtoral (†31) spáchal sebevraždu. Podívejte se na jeho kariéru
Video se připravuje ...

"Je to obrovská tragédie, a to hlavně pro Frantovy nejbližší. Nemám slov, je to pro nás obrovský šok. Cítíme s jeho blízkými," uvedl v prohlášení pro média Zíka ze společnosti Global Sports. "Jsme v kontaktu s prezidentem klubu i naším spolupracovníkem v Turecku. Klub se spojí s Frantovou rodinou a nabídne veškerou pomoc, stejně jako naše agentura," dodal.

Jednatřicetiletý Rajtoral přišel do Gaziantepsporu společně s Danielem Kolářem loni v srpnu z Plzně, kde strávil nejúspěšnější část kariéry. Dres Viktorie oblékal od roku 2009 s výjimkou půlročního hostování na jaře 2014 v Hannoveru. Podílel se na zisku čtyř plzeňských mistrovských titulů a dvakrát si zahrál základní skupinu Ligy mistrů. Dostal se i do národního týmu, zúčastnil se EURO 2012.

"Franto, budeš nám chybět. Celá viktoriánská rodina truchlí, fotbal jde zcela stranou..." napsala Plzeň na Twitteru.

Před Viktorií hrál Rajtoral českou nejvyšší soutěž za Příbram a Ostravu a během angažmá v Baníku trpěl únavovým syndromem. Českou republiku reprezentoval ve 14 utkáních, zúčastnil se mistrovství Evropy v roce 2012.

V Gaziantepsporu byl rodák z Příbrami po Kolářově odchodu sám, od klubu navíc nedostával výplatu. Špatné psychické stavy nakonec s největší pravděpodobností Rajtorala dohnaly až ke krajnímu řešení.

O tom, že měl velké problémy, se hovořilo už během působení na západě Čech. Rajtorala sžíraly deprese, bojoval s vnitřními démony. Jednou přišel na trénink v euforické náladě, druhý den se mu nálada o 180 stupňů otočila.

Ačkoli se navenek snažil působit za každé situace uvolněně nad věcí, uvnitř se trápil. To věděli i jeho spoluhráči. Někdejší hráč Hannoveru se ovšem neléčil, jeho stavy se postupně zhoršovaly. Uzavíral se do vlastního světa, který ho postupně ničil. Nepomohl mu ani rozchod s dlouholetou přítelkyní Petrou.

Aby toho nebylo málo, měl Rajtoral rovněž problémy s hazardem. Ačkoli klub prezentoval, že hráč opakovaně laboroval s únavovým syndromem, pravým důvodem hráčovy absence byl podle informací deníku Sport právě hazard. Z něj se Rajtoral dokonce i léčil.

Vyjádření Adolfa Šádka, generálního ředitele Viktorie Plzeň
"V těchto chvílích jsou veškerá slova zbytečná, přesto cítím potřebu se alespoň touto cestou krátce vyjádřit. Chtěl bych v první řadě vyjádřit upřímnou soustrast celé rodině a všem lidem z hráčova blízkého okolí. Nic však nezmírní bolest, která zasáhla celou viktoriánskou rodinu. Všechny góly, body, vítězství a tituly jsou v tuto chvíli nepodstatné, jsme zarmouceni odchodem velkého viktoriána, a především skvělého člověka a kamaráda. Napadají mě v tuto chvíli jen následující slova: Rajty, díky za všechno. Nikdy na tebe nezapomeneme!"

V první lize si František Rajtoral zahrál i za Baník Ostrava
V první lize si František Rajtoral zahrál i za Baník Ostrava

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud