15. července 2017 • 22:43

Pelta řešil dotace: Už víš, kudy běží zajíc. Já bych z toho vybruslil

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete si na hru Petra Čtvrtníčka „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“ jako reakci na korupční skandál v českém fotbale před 13 lety? Brzy se fanoušci můžou možná těšit na pokračování. Česká televize zveřejnila přepis části policejních odposlechů v případu dotační kauzy ministerstva školství, ve kterých komunikovala Simona Kratochvílová, někdejší náměstkyně ministryně školství Kateřiny Valachové, s nyní již bývalým předsedou FAČR Miroslavem Peltou. 



Z odposlechů je zřejmé, že si Kratochvílová uvědomovala, jaké zdrcující následky pro ni spolupráce s Peltou může mít.  „Co když někdo zveřejní ty naše SMS? To by mi fakt skončil život,“ dala najevo v jednom z telefonátů. Pelta na to zareagoval s klidem: „Já bych z toho vybruslil.“

Kratochvílová opakovaně Peltovi zdůrazňovala, že její reputace by se v takovém případě ocitla v troskách. „Já bych to neměla nejhorší doma, ale před všema lidma, se kterýma dvacet let dělám. Já jsem Mirek Dušín, chápeš?“

Přirovnání k hrdinovi Rychlých šípů jí Pelta vyvrátil jadrnou odpovědí. „Ty jsi šíbr. Ty jsi vychcaná, já to na tobě vidím. Ty už víš, kudy běží zajíc,“ řekl na adresu bývalé náměstkyně ministryně.

Oba dva se spolu bavili mimo jiné o projektu vybudování sportovního areálu, na který měla dostat jesenická radnice patnáctimilionovou dotaci. Přestože byl projekt podle náměstka pro řízení sekce sportu a mládeže na ministerstvu školství Karla Kováře „velmi kvalitní“, nakonec dotaci neobdržel, protože v něm chyběl jeden formální dokument. Podle informací České televize policie zmíněný projekt prošetřuje. 

„Není tam někde nějaká dvacka? Ty Pardubice že vyhodíš?“ ptá se v odposleších Pelta. Kratochvílová však namítá, že by musela dotaci pro Pardubice nahradit Jeseníkem, na což bývalý předseda FAČR zareagoval prosbou, zda by Pardubicím nemohla dát „jenom deset“. 

Oba aktéři odposlechů byli už počátkem května posláni do vazby. Kratochvílová i Pelta se proti postupu policie odvolali a žádali propuštění z vazby. S tím však uspěl pouze bývalý nejvyšší představitel českého fotbalu, který na svoji funkci ve vedení FAČR už rezignoval.

Jak uvedla Česká televize, podle policie nemusí být počet zadržených konečný. Policisté zkoumají, proč ministerstvo školství některé žádosti odmítlo na úkor jiných, jako tomu bylo v případě sportovního areálu v Jeseníku. Vyšetřování může pokračovat i příští rok a nikdo z aktérů včetně Miroslava Pelty ho zatím nekomentoval.

V kauze dotací už byl obviněn také někdejší ředitel odboru ministerstva školství Zdeněk Bříza i FAČR jako právnická osoba. To pochopitelně přineslo řadu problémů a úsporná opatření. Ty měl odnést i předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz. Na jeho výplatu by nakonec měla z poloviny přispět sázková kancelář Fortuna, která od sezony 2018/2019 nahradí firmu HET a stane se generálním partnerem české nejvyšší soutěže.

Přepis části policejních odposlechů

PELTA: Máš to správně. Já jsem z toho taky špatnej. Ale neřešíme žádný zvěrstva. O práci vůbec.

KRATOCHVÍLOVÁ: Já vím, ale co když někdo zveřejní ty naše sms. Hele to by mi fakt skončil život.

PELTA: Fakt jo.

KRATOCHVÍLOVÁ: Fakt, to je hrozná, hrozný.

PELTA: Co by se stalo? Pochopil by tě. Já jo, já bych z toho vybruslil

KRATOCHVÍLOVÁ: Já bych z toho nevybruslila. Počkej, já bych to neměla nejhorší doma, já bych to měla před všema lidma s kterýma dvacet let dělám. Já su Mirek Dušín chápeš. Já si to neumím představit, to by bylo hrozný.

PELTA: Hele si píšeme náznaky to stačí. (větě je špatně rozumět)

KRATOCHVÍLOVÁ: Hlavně je to za tři.

PELTA: Jo tak to ne.

KRATOCHVÍLOVÁ: Jo, hele já to opakuji šestkrát. To by bylo hrozný, to by bylo hrozný, to by mi fakt skončil život.

PELTA: To by byla škoda.

KRATOCHVÍLOVÁ: Ty jsi taková mrcha.

PELTA: Hele já nemám důvod. Já nemám žádný výhody. Já to říkám, tak jak to cítím.

KRATOCHVÍLOVÁ: Hele, víš co, mám hrozně dobrej pocit. Já ti to chci říct, že my jsme fakt dobrá čtverka s těma dvěma.

PELTA: Jo, tak v tom umíme jezdit. Hele Mireček je velkej Mireček, takovej, že ani ten Sobotka neví, kdy ho potřebuje. Někdy jo, někdy ne. Má ho rád, spíš né, než jo. Karel je zase miláček Sobotky, ten to vyvažuje všechno a já jsem ulice.

KRATOCHVÍLOVÁ: A já.

PELTA: A já jsem šéf největšího sportu a tím zároveň jako, a ty jsi šíbr.

KRATOCHVÍLOVÁ: Já jsem Mirek Dušín.

PELTA: Ty jsi šíbr. Ty jsi vychcaná, já to na tobě vidím. Nemyslím to, tobě nikdo nevěří, že jsi neutržená.

KRATOCHVÍLOVÁ: Cože su?

PELTA: Neutržená, ty už víš, kudy běží zajíc. Ty jsi bystrá, jsi rychlá.

KRATOCHVÍLOVÁ: Achch, no jo no.

PELTA: A tady s tím pracuj nějak operativně, jenom slušně, protože tyhle ty blbečkové jenom zapíčovali, protože, když (slovu není rozumět) jenom projekty.

Předseda FAČR Miroslav Pelta na vyhlášení ankety Fotbalista roku
Předseda FAČR Miroslav Pelta na vyhlášení ankety Fotbalista roku

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud