Richard Šíma
27. září 2017 • 12:57

Sledoval ho Wenger, teď hrál I. B třídu. Švábík po kolapsu bojuje o život

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragédie. Jan Švábík, pětadvacetiletý fotbalista Klimkovic, zkolaboval v pátek na tréninku. Jen díky včasné reakci spoluhráčů a trenérů se podařilo mladému hráči v dané chvíli obnovit jeho životní funkce a udržet ho při životě. Stav klimkovického hráče, který před lety před zraky Arséne Wengera usiloval o angažmá v Arsenalu, je nadále velice vážný. V nemocnici bojuje o život.



Stává se to a stalo se to znovu. Fotbalistův organismus nevydržel zátěž, třebaže nijak extrémní, a vypověděl. Jan Švábík měl za sebou sotva dvacet minut obvyklého tréninku, když se mu náhle udělalo špatně. Upadl do bezvědomí, přestal dýchat, zradilo ho srdce.

„Člověk o tom slyší, že se to děje všude na světě. Ale nenapadne ho, že toho bude přímým aktérem a že se to stane někomu blízkému,“ řekl Jan Woznica. Klimkovický trenér, jehož se Švábíkem pojí navíc přátelský vztah. Co se v pátek stalo? „Trénovali jsme asi dvacet minut. Měli jsme za sebou báčko na úvod a přihrávky,“ líčil Woznica. „A najednou Honza řekl, že se mu točí hlava. Sotva to dopověděl, upadl na zem. Začal lapat po dechu,“ pokračoval trenér týmu hrajícího I. B třídu.

Došlo k srdeční zástavě. Spoluhráči s trenérem poskytli Švábíkovi okamžitě první pomoc. „Srdce mu tlouklo, podařilo se nám obnovit dýchání. Pak přijela záchranná služba a Honzu odvezla do nemocnice. Všichni na něj myslíme,“ dodal kouč.

V ostravské fakultní nemocnici hráč bojuje nejspíš stále o život. Lékaři ho udržují v umělém spánku. „Jeho stav je nadále vážný,“ řekl Sportu Tomáš Oborný, tiskový mluvčí nemocnice.

Švábík v Klimkovicích s fotbalem kdysi začínal. Vyzkoušel si působení ve Vítkovicích, v Ostravě-Jihu i v Hlučíně. V roce 2010 se přihlásil do projektu The Chance, zaměřeného na dorostence-amatéry z celého světa. Jeho cílem bylo vyselektovat sto mladíků bez profesionální smlouvy, kteří se v Londýně před zraky Arséne Wengera pokusí získat angažmá v Arsenalu.

Švábík uspěl v českém krajském kole a později i v celostátním. Díky tomu mohl odcestovat do Londýna. Povedlo se mu něco, oč usilovalo zhruba 75 tisíc fotbalistů z celého světa. Tam jeho pouť skončila, mezi třicítku vyvolených, které si v Arsenalu nechali, už se nedostal. Několik dnů, které v Londýně prožil, a setkání s Wengerem, to vše mu však přineslo zážitek na celý život.

Po návratu snil, že se do profi fotbalu dostane aspoň v Česku. Nepovedlo se, nejvýš si zahrál MSFL ve Frýdku-Místku. „Časem přehodnotil priority. Rozhodl se studovat vysokou školu a jít životem po jiné než fotbalové cestě,“ prozradil Woznica. „Nedávno se mu povedlo najít si zajímavou práci. A k tomu u nás pořád hraje. Strašně moc si přeju, aby všechno zase pokračovalo,“ uzavřel trenér.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud