30. září 2008 • 22:00

Největší čeští fotbaloví “rváči“

Autor: Blesk, Josef Šťastna
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal není balet. Při zápase se běžně stává, že se někdy podráždění hráči trochu pokopou. Blesk si posvítil na největší ranaře a nerváky, kteří prošli českou ligou.



Zdeněk Jánoš (brankář)
Zdeněk Jánoš Byl fotbalový brankářem, který dokázal seřvat spoluhráče, protihráče i rozhodčího. Fotbal doslova žral a byl pravým bláznem mezi třemi tyčemi, který dokázal dobře kopnout i penaltu. Co měl ale také rád, byla rychlá jízda v autě.

Na tuto lásku doplatil životem. V úseku mezi pražským Jižním Městem a Petrovicemi narazil 15. září ve 150kilometrové rychlosti do protijedoucího autobusu. Nebyl připoutaný. Zlomil si vaz a byl okamžitě mrtvý. Předtím se bil za tyto kluby: SK Slavia Praha, FK Jablonec 97 a FC Dukla Příbram.

Zdeněk JánošFoto ČTK


Tomáš Řepka (obrana)

Agresivní bijec, který sám přiznává, že mu občas „blikne“, nemůže chybět v žádné řízné obraně. Fotbalista je to skvělý, o tom není třeba diskutovat. Ale měl by si dát pozor, na své úlety. Minulou sezonu připravil svými extempore Spartu o titul.



Jeho neznámější kousky? Na konci loňské sezony hodil míč do tváře brněnského hráče Aleše Besty, v Belgii o postup na MS 2002 udeřil loktem provokujícího belgického útočníka, v září 2007 v Teplicích napadl i nic nechápajícího kameramana. A mohli bychom pokračovat.

Tomáš ŘepkaFoto Pavel Rakušan


Aleš Besta (obrana)
Sedli by si s Řepkou v jednom týmu? Na 99 procent ne. Spíš by to vypadalo, jako když do klece zavřete dva bojové psy a zahodíte klíče.

Nezapomenutelným kouskem je jeho gól rukou do sítě Mostu, po kterém se jindy rázný chlapík zachoval jako malý kluk, když i po zápase tvrdil, že míč se odrazil od jeho ramene. Vrcholem jeho šílenství je ale bitka na tréninku s koučem Petrem Uličným.

Aleš BestaFoto Jaroslav Legner (Sport)


Petr Lukáč (obrana)

V roce 2008 (ve čtvrtém kole ligy), to vypadalo, že teplický hráč Lukáš chce příbramskému Martinu Müllerovi urazit hlavu. Míč byl daleko, Lukáš se rozběhl, vyskočil a Millerovi napálil ránu loktem do obličeje.

Disciplinárka ocenila tento šokující moment stopem na nadcházejících 6 zápasů. Lukáš by mezi Bestu a Řepku zapadl nejspíš skvěle.

LukášFoto Martin Sekanina

Jiří Kladrubský (obrana)
Ve 24. minutě utkání mezi Spartou a Teplicemi se do šance řítil hostující útočník Tomáš Jun. Kladrubský nezaváhal a kopl… Místo míče trefil Junovu hlavu, který podle vlastních slov dalších 20 minut nevěděl, co se děje.

Kladrubský není určitě takové zvíře, jako ostatní obránci naší jedenáctky, ale i tak si své místo v základu zaslouží.

KladrubskýFoto Martin Sekanina

Martin Abraham (záloha)
Ještě ve sparťanském dresu se vyhlášený pruďas čílil po boku Řepky v Teplicích, za což si od disciplinární komise vysloužil trest na 4 utkání. Abraham se choval jako blázen, dokonce opakovaně vybíhal z lavičky směrem k rozhodčímu a museli ho držet spoluhráči.

Vrcholným počinem je ale hádka s koučem Karlem Jarolímem ve Slavii. Abraham při ní rozkopal v šatně kbelík a vedení klubu ho pak okamžitě poslalo na hostování do kyperské Larnaky.

AbrahamFoto Pavel Rakušan


Petr Gabriel (záloha)

Gabriel, ačkoliv je to rozený obránce, musí být v záloze. Pokud se objevuje v obraně, dává totiž hodně vlastních branek a to žádný trenér nechce. Gabriel je ale nebezpečný vlastním spoluhráčům i jinak.

Nikdo asi nezapomene, když ve sparťanském dresu při derby pražských „S“ zlomil ostrým skluzem nohu Vladovi Labantovi. Ten si pak nezahrál 10 měsíců. Gabriel je prostě srdcař, jen potřebuje pevnou ruku, jinak je nebezpečný.

Petr GabrielFoto Martin Sekanina



Pavel Nedvěd (záloha)

Hvězda mezi fotbalovými „gaunery“! Držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy má talent od fotbalového boha. Jenže má i slabé nervy. Momentů, kdy někoho pokopal je mnoho. Jeden za všechny?

V ligovém zápase italské Serie A mezi městskými rivaly Juventusem a FC Turín se Pavlovi nelíbil faul Comotta a hrubě jej oplácel. Přistoupil zezadu k devětadvacetiletému Comottovi, chytil jej za hlavu a několikrát mu s ní zacloumal. Rozhodčí mu bez rozmyšlení ukázal červenou kartu.

Pavel NedvědFoto Denisa Hamerniková

David Jarolím (záloha)
Český fotbalista David Jarolím z Hamburku se zachoval v bundesligovém utkání proti Bielfeldu hodně nezvykle! Při hádce chytl za penis svého soupeře Manfreda Schulera a trhnul.

Byl vyloučen a komise německého svazu mu vyměřila pokutu 10 000 eur (250 000 korun). Další pokutou ve výši 15 000 eur (376 000 korun) potrestal Jarolíma jeho klub.

David JrolímFoto Michal Beránek/Archív Sport

Jan Koller (útok)
Mírumilovný Honza ze Smetanovy Lhoty se umí pěkně naštvat. Při kvalifikačním utkání v Teplicích proti Severnímu Irsku neunesl, že byl v 64. minutě střídán. Svlékl si národní dres, švihnul s ním o zem a pak do něj kopl!

Výjimečný zkrat? Kdepak! V minulé sezoně neunesl další neúspěch Norimberku a po ligové prohře 1:2 v Hannoveru plivl v hádce na domácího obránce Christiana Schulze. A pak se vymlouval, že chtěl plivnout někam úplně jinam…

jan KollerFoto Pavel Rakušan

Tomáš Skuhravý (útok)
Na hřišti se neohroženě vrhal do každého hlavičkového souboje. Téměř metrák živé váhy mu dával v těchto soubojích velkou výhodu. Jeho hattrick v osmifinále MS v Itálii proti Kostarice je nezapomenutelným momentem jeho kariéry.

Ale vzpomíná se i na to, jak opilý Skuhravý vlétl se svým vozem v lednu 2000 v obrovské rychlosti v Praze 5 do protisměru a srazil se s protijedoucím autem.

A svědci Tomášova řádění rádi vzpomínají i na vojnu v Chebu. Skuhravý si tam běžně típal cigarety o jazyk a jednou se vsadil, že sní půllitr. Zadrželi ho, když mu sklo už křupalo mezi zubama.

Tomáš SkuhravýFoto Jaroslav Legner/Archív Sport

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud