1. prosince 2016 • 15:50

Dusno ve Slovanu! Hokejisté marně čekají na výplaty a zvažují bojkot

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kabině to vře, hráčům dochází trpělivost. Naposledy totiž dostali zaplaceno v červenci. Od té doby hrají hokejisté Slovanu Bratislava prakticky zadarmo! Vedení klubu přislíbilo splátku části peněz do konce listopadu, to se ale nestalo. „Musíme udělat rázné kroky, abychom ukázali, že už to takto nejde dále,“ zhodnotil nepříjemnou situaci český útočník Radek Smoleňák pro Šport.sk. V ohrožení jsou další zápasy v KHL.



Od startu sezony sžírá Slovan jeden problém za druhým. Nevýrazné výkony na ledě jsou do jisté míry spojené s početnou marodkou, která týmu Miloše Říhy podkopává nohy. Do toho hráčům nechodí peníze, vedení klubu neplní závazky. Od července nepřistálo na účtech hráčů ani euro. Prezident Juraj Široký přislíbil splatit část dluhu do 30. listopadu, k tomu ovšem nedošlo.

Po zápase s Novosibirskem (2:5) si už hráči nebrali servítky. „Situace je neúnosná a takhle se nedá jít donekonečna,“ řekl střelec obou gólů bratislavského týmu Smoleňák. „Sedneme si spolu jako tým a uvidíme, co podnikneme dále,“ doplnil čtvrteční hráčskou schůzi za zavřenými dveřmi.

Reálně hrozí, že Slovan nenastoupí do nadcházejících zápasů v pátek proti Novokuzněcku a druhý den proti Omsku. Klub dluží hráčům částku kolem 2 miliónů euro (54 miliónů korun) a neplní předeslané sliby. Hokejisté nadále čekají i na prémie za postup do play off v minulém ročníku.

Tisková konference s trenérem Řihou se tedy netočila kolem ničeho jiného. Většina otázek směřovala na finanční situaci. „Já bych se na to nevymlouval. Na zápas jsme se připravili poctivě. Hráči to sice v hlavách mají a probírají to skoro každý den. Co jsem slyšel, tak i Sibir neviděl tři měsíce výplatu a s námi hráli výborně,“ nehledal výmluvy zkušený český lodivod.

Bývalý kouč Omsku, Petrohradu nebo Spartaku Moskva dokonce na téma peněz zavtipkoval, když byl dotázán na impulzivní výjev Barryho Brusta. Brankář „belasích“ poslal v závěru druhé třetiny za stavu 1:2 svůj tým na čtyři minuty do oslabení a Novosibirsk odskočil do rozdílového trháku. „Dávat mu pokutu je asi zbytečné, protože by ji zřejmě neměl z čeho zaplatit,“ dodal s ironickým úsměvem Říha.

V kádru slovenského účastníka KHL působí aktuálně sedm českých hráčů (Filip Novák, Radek Smoleňák, Jakub Valský, Lukáš Vopelka, Tomáš Kubalík, Tomáš Kundrátek, Václav Nedorost), všem končí smlouva stejně jako většině dalším po této sezoně.

Podobný případ nedávno proběhl i v českém prostředí. Pražská Slavia zabředla do obrovských finančních problémů. V říjnu hráči odmítli odcestovat na utkání do Prostějova, kde museli nastoupit junioři a inkasovali debakl 0:13. Následně kádr opustilo hned 12 hráčů, skončil také sportovní manažer Luděk Bukač. Klub se podařilo po sportovní stránce stabilizovat a „sešívaní“ se nadále drží na předních příčkách WSM ligy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud