3. prosince 2015 • 21:05

Jágr útočí na rekordy. V NHL má teď více bodů než 88% útočníků

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bodově velmi příjemnou sezonu zažívá útočník Jaromír Jágr a díky své produktivitě tak mimo jiné útočí na svůj vlastní rekord. Když vyhraje bodování Floridy, stane se nejstarším mužem, kterému se v rámci týmu podařilo zvítězit v počtu sběru bodů v jedné sezoně. Server NHL.com si posvítil i na další Jágrovy možné milníky.



Tento týmový rekord Jágr vytvořil v sezoně 2013-14 v dresu New Jersey Devils a individuálně to byl mimo jiné jeho nejlepší ročník od návratu z KHL. V 82 zápasech posbíral 67 bodů (24+43) a udržel tak čtrnáctibodový odstup od druhého Patrika Eliáše. Ve dvaačtyřiceti letech nikdo nikdy v NHL ještě klubové bodování nevyhrál.

Současným tempem navíc veterán může danou věkovou hranici ještě o dva roky posunout. Bodování Floridy teď s osmnácti body (8+10) vede, o jeden bodík před Finem Jussi Jokinenem. Ale k tomuto rekordu je ještě daleko, jiné jsou o dost blíže.

Kde může Jágr přepisovat historii?

GÓLY

Jedna branka chybí Jágrovi na Marcela Dionneho (731) a čtvrté místo střelecké tabulky. Jedenáct přesných zásahů navíc a a Jágr srovná třetího Bretta Hulla.

VĚKOVÝ REKORD

Pokud Jágr v sezoně přidá ještě deset branek a pětadvacet bodů, stane se nejstarším hráčem 43+, který takový množství v jednom ročníku posbíral. Současným rekordmanem je jeho bývalý spoluhráč z NY Rangers Mark Messier, jenž metu vytvořil v sezoně 2003/04.

BODY

Přiblížit se Gordie Howeovi? Je to reálné. Mr.Hockey dokázal ve své kariéře posbírat 1850 bodů, Jágrovi chybí na jeho celokovou třetí pozici bodů třicet.

Kam až se Jágr v číslech bude posouvat a má šanci útočit na ještě vyšší pozice? To všechno ukáže až čas. Sám hokejista dává jasně najevo, že na té nejlepší úrovni chce hrát co nejdéle to půjde. Svými výkony si o prostor říká, spoluhráči ho chválí, soupeři obdivují.

Pro důvody není třeba chodit zase tak daleko. Se svými osmnácti body je Jágr v tuto chvíli na 71. místě kanadského bodování celé soutěže a má na svém kontě více bodů, než 88,4% všech ligových útočníků!

Přitom proti Jágrovým číslům v tuto chvíli mluví i historie, on se jí ale vysmívá. V NHL nastupovali v jeho věku pouze čtyři útočníci a u všech se v posledních čtyřech sezonách bodová produktivita snižovala. U Jágra u tří ze čtyř narůstá.

Pokud bude kladenský mág v NHL pokračovat i v dalším ročníku, začne tvořit dějiny vlastně hned od začátku. Kromě Howea, který se do soutěže vrátil z WHA v 51 letech, žádný útočník v tomto věku nikdy v lize nehrál. A právě ve stopách hokejové legendy by mohla kráčet ta česká. I Howe byl ten typ, jenž i ve vysokém věku stále byl platným článkem. Hrál, dokud měl chuť...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud