Pavel Bárta
30. prosince 2011 • 23:55

Senzace! Česká dvacítka porazila USA a postupuje do čtvrfinále!

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z EDMONTONU - Češi se radují z velkého úspěchu. Skvělý výkon gólmana Petra Mrázka, který si připsal přes padesát zákroků, a výjimečná střelecká produktivita Petra Holíka, autora dvou klíčových branek v poslední desetiminutovce zápasu, nasměrovala dvacítku k vítězství nad USA. Už před dnešním večerním zápasem s Finskem jsou tak jistými účastníky play off mistrovství světa do dvaceti let. Po třech letech!



Jak slíbili, tak bylo. Žádná ustrašenost, notná dávka drzosti a odvahy. Takhle se má bojovat o play off. Češi šli na Američany s tím, že tenhle soupeř může být na cestě za body potřebnými k postupu do čtvrtfinále juniorského šampionátu nejschůdnější. A podle toho i konali. Předvedli zatím svůj nejlepší výkon v turnaji. Vyhráli 5:2 a jsou po třech letech ve čtvrtfinále světového šampionátu.

Po předchozí porážce 0:5 s Kanadou nepřišlo žádné mytí hlav, ani výrazné zásahy do sestavy. „Vypíchli jsme spíš pozitivní věci, upozornili na chyby. Po změnách jsme nesáhli, protože by to mohl být špatný signál pro mužstvo,“ vysvětlil trenér Miroslav Přerost.

Zatímco neoblíbené Američany přivítalo kanadské publikum bučením, nástup Čechů provázel aplaus. Diváci oceňovali každou povedenou akci. I proto možná začali Češi odvážně.

Tomáš Hertl právě vstřelil druhý gól českého týmu.
Tomáš Hertl právě vstřelil druhý gól českého týmu.

Byl to úplně jiný tým, než který dohrával duel s Kanadou. Jenže už ve 3. minutě přišel nečekaný zásek. Střet Petra Straky ocenili rozhodčí jako vražení na hrazení. Trest na pět minut a do konce utkání začal sérii českých vyloučení, která zastavila nástup týmu a ubírala i hodně sil.

Devět minut první třetiny se čeští mladíci bránili v oslabení, z prvních 22 minut čisté hry přesně polovinu. Ale vedli si výtečně. Američanům dovolili pouze jeden gól, skvělý Petr Mrázek v brance měl zase dost práce. Celkem si připsal přes padesát zákroků a několikrát měl velké štěstí.

Čeští hokejisté odchází do šatny po výhře nad Američany.
Video se připravuje ...

Jakmile hráli svěřenci kouče Přerosta v plném počtu, pouštěli se do soupeře se vší vervou. Výsledkem byl první gól Tomáše Filippiho, na němž nesl podíl i brankář Jack Campbell. První střela mu uvízla pod betonem a Filippi dorážkou vyrovnal. Podobná odpověď přišla po další brance Američanů v početní převaze za špatné střídání. Tomáš Hertl ve 35. minutě vystihl u modré čáry rozehrávku, prošel až před Campbella a střelou na bekhend se mazácky trefil potřetí v turnaji.

Další klíčový moment přišel v 52. minutě, kdy Mrázek chytil Joshi Archibaldovi trestné střílení. Halou se v tu chvíli začalo ozývat sborové „Go, Czechs, go!“ Padesát vteřin poté projel Jiří Sekáč a zlínský Petr Holík střelu dorážel. Jeho přesný bekhend rozhodl o postupu Česka.

Český výběr poté dokázal přidat ještě dvě branky. Čtvrtý gól vsítil Filippi a pátý si připsal do opuštěné klece znovu Holík. Mezi střelce se mohl zapsat i český hrdina, gólman Mrázek, ale jeho pokus minul branku o pár centimetrů.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - skupina B (Edmonton):

USA - ČR 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 6. Tynan (Miller, Arnold), 32. Arnold (Zucker, Merrill) - 13. Filippi (Přibyl, Uher), 35. T. Hertl, 53. Holík (Sekáč, Krejčí), 58. Filippi (Nosek), 59. Holík. Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Rönn (Fin.) - Murchison (Kan.), Sivov (Rus.). Vyloučení: 3:6, navíc Straka (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 14.733.

Sestava ČR: Mrázek - D. Musil, Krejčí, Mozík, Jank, Zámorský, Říha, Hrbas - Sekáč, Holík, Jaškin - Uher, Filippi, Nosek - Culek, Straka, T. Hertl - Přibyl, Sedlák, Faksa - Hyka. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Jiří Fischer.

Tabulka:
1. Kanada 3 3 0 0 0 23:3 9
2. ČR 3 2 0 0 1 12:7 6
3. USA 3 1 0 0 2 14:12 3
4. Finsko 2 1 0 0 1 5:9 3
5. Dánsko 3 0 0 0 3 5:28 0

Kam došli Češi na MS do 20 let

2000 Finále/1. místo
2001 Finále/1. místo
2002 Čtvrtfinále/7. místo
2003 Čtvrtfinále/6. místo
2004 Semifinále/4. místo
2005 Semifinále/3. místo
2006 Čtvrtfinále/6. místo
2007 Čtvrtfinále/5. místo
2008 Čtvrtfinále/5. místo
2009 Čtvrtfinále/6. místo
2010 O záchranu/7. místo
2011 O záchranu/7. místo
2012 Čtvrtfinále/??. místo

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud