2. ledna 2015 • 18:30

Ze samého dna až do čtvrtfinále MS. Co zvedlo českou dvacítku?

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
  • Závěrečná radost českého týmuZávěrečná radost českého týmuFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    ONLINE 23:00 | Byli na pokraji krachu v podobě boje u udržení. Dva klíčové zápasy mistrovství světa ale vyhráli (s Dánskem 4:3p a Ruskem 4:1) a dnes od 23:00 je ve čtvrtfinále čeká Slovensko. V čem se čeští junioři tolik zlepšili, že se udrželi ve hře o medaile?

  • Týmový duch

    Přerost dokázal usměrnit své svěřence Přerost dokázal usměrnit své svěřenceFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jsou to výborné individuality, ale jako celek nefungují. Tak hodnotila většina expertů či bývalých hráčů vystoupení dvacítky po třech zápasech. V tom třetím sice porazila Dánsko 4:3 v prodloužení, ale vyrovnala se štěstím až v závěru a nakonec uspěla v prodloužení. Ani tak výkon nebyl nijak oslnivý. Proti Rusku už takřka celý zápas měli čeští mladíci ve své režii, dodržovali taktické pokyny a hráli na sto procent. „Každý rok bojujeme do posledního zápasu o postup do čtvrtfinále. Teď to bylo o to těžší, že v cestě byli Rusové. Mužstvo ale ukázalo, čeho je schopné, hráči padali do střel, hráli obětavě,“ řekl trenér Miroslav Přerost.

    „Chtěli jsme na Rusy vlítnout, dát první gól a to se nám povedlo. Zápas jsme měli pod kontrolou. Stejně musíme hrát i proti Slovensku, jako jeden muž, vyhrát můžeme jen jako tým,“ pravila opora národního týmu David Pastrňák.

  • David Pastrňák

    Pastrňák je nejlepším nahrávačem MS Pastrňák je nejlepším nahrávačem MSFoto Pavel Mazáč (Sport)

    S pěti starty v NHL je nejzkušenějším hráčem českého výběru, proto se od něj tolik očekává. Pastrňák však týmu pomohl v nejdůležitějších chvílích: proti Dánsku dal rozhodující branku a přidal dvě asistence, s Ruskem si připsal tři gólové nahrávky.

  • Miroslav Svoboda

    Miroslav Svoboda chytá trestné střílení Barbaševa ve druhé třetině. Miroslav Svoboda chytá trestné střílení Barbaševa ve druhé třetině.Foto Pavel Mazáč (Deník Sport)

    Vaněček v prvních dvou zápasech inkasoval deset branek, od Dánů další tři. Nechytal špatně, ale sebevědomím jistě neoplýval. Možná i proto trenéři proti Rusku postavili do branky Svobodu. A ten zářil, pochytal šestnáct střel a dokonce lapil i trestné střílení. „Předvedl fantastický výkon,“ uznal kouč Přerost.

    Svoboda ale neskrýval to, že ho sevřela nervozita. „Kdyby ne, bylo by to špatně. Na druhou stranu si člověk musí věřit, že ten zápas zvládne. Já jsem se na MS připravoval jako první gólman, takže pro mě nebyl problém naskočit do zápasu."

  • Sáhli si na dno

    První dva zápasy - dvě porážky. A deset inkasovaných gólů První dva zápasy - dvě porážky. A deset inkasovaných gólůFoto Pavel Mazáč (Deník Sport)

    Čeští junioři se dostali po dvou zápasech do hluboké krize. A po Dánsku, kdy uspěli až v prodloužení, museli porazit Rusko – těžký úkol. Oni ho však zvládli s noblesou. A teď už zase budí respekt. „My už máme play off skoro od začátku turnaje… (usmívá se) Připomíná mi to trošku mistrovství světa 2010 (dospělá reprezentace tam nakonec získala zlato – pozn. red.), jen to teď pociťuju na vlastní kůži. Musíme takhle pokračovat dál, zápas od zápasu,“ připomněl Pastrňák.

    Bývalý brankář Milan Hnilička to popsal podobně. „Většinou, když na turnaji uspějeme, sáhneme si před tím na dno. To může kluky stmelit.“

  • Zlepšené oslabení

    Na 1:2 snížili Rusové v přesilové hře. Na 1:2 snížili Rusové v přesilové hře.Foto Pavel Mazáč (Deník Sport)

    Češi jsou v oslabení nejhorším týmem na turnaji. Ze čtrnácti oslabení dostali sedm gólů! Proti Rusku se v této herní činnosti výrazně zlepšili, i tak tu jedinou branku dostali v početní nevýhodě, když se po buly ve středním pásmu octili dva ruští hráči sami před Svobodou. Dvě důležitá oslabení ve třetí třetině ale ubránili. „Přišlo to dvakrát rychle za sebou, ale kluci tam odvedli výbornou práci, vytvořili jsme si dokonce i nějaké šance. Jakmile jsme dostali puk na hůl, snažili jsme hrát o čas. Udělali jsme to dobře,“ chválil Patrňák.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud