Matěj Hejda
6. května 2016 • 21:40

Skvělá volba! „Dominátor“ Furch v premiéře na MS ničil hvězdné Rusy

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiéra snů! Trenéři dopředu avizovali, že obsazení brankoviště v úvodním utkání na MS v hokeji oznámí až těsně před samotným startem turnaje. Nakonec jejich volba padla na brankáře ruského Omsku Dominika Furcha a nutno uznat, byla vynikající. Šestadvacetiletý gólman bezchybným výkonem zastavil hvězdné Rusy a pomohl Česku k překvapivé výhře 3:0 nad domácím celkem.



V prvních vteřinách utkání se na české jedničce přirozeně podepsala menší nervozita z velké premiéry, když dvakrát v krátkém sledu zaváhal v rozehrávce za brankou. To byla ale jediná chybička Dominika Furcha v celém utkání.

Už ve třetí minutě si totiž připsal první skvělý zákrok! Nejprve vyrazil nebezpečnou střelu Lubimova a i s následnou dorážkou Plotnikova si dokázal poradit. V následujícím dění Furch příliš práce neměl, jelikož Češi díky dvěma přesilovkám v krátkém sledu dali svému brankáři chvíli oddychu.

V závěru prvního dějství se Furch ještě zapotil při nebezpečné teči Šipačova, který těsně před ním změnil směr střely z hole aktivního Dadonova.

Postupem času až ledově klidný Furch dodal sebevědomí i svým parťákům před ním a ti druhou třetinu začali výborně. Ve zbývající přesilovce Červenka z dorážky poslal Čechy do dvou gólového vedení a zmrazil domácí obecenstvo. V následujících několika minutách existovalo na ledě pouze jedno mužstvo a český brankář si téměř nesáhl na puk.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu Česko - Rusko


Jeho čas ale měl ještě přijít...

V půlce utkání dostala sborná výhodu přesilové hry a Furch musel zůstat ve střehu. Šanci Panarina zneškodnil pohotovým zákrokem betonem, proti tutovce Mozjakina ho zachránila horní tyč.

Mezi 34. a 36. minutou zažila česká obrana doslova peklo. Furch ale za velké pomoci obětavých zadáků se štěstím odolal. O náhodě už se nedalo mluvit při dalším souboji s hvězdným Panarinem, kterého Furch vymazal pohotovým zákrokem pravým betonem.

V závěrečném dějství pražský rodák stupňoval svůj výkon a dál deptal svěřence Olega Znaroka. V 47. minutě při dvojnásobném oslabení už domácí fanoušci zvedali ruce, ale Furch je znovu rozesmutněl, když rychlým přesunem zlikvidoval tutovku Ljubimova.  

Brankář ruského Omsku skvělý výkon korunoval v předposlední minutě, když tváří tvář vychytal Šipačova a uchránil nulu snů. 

Vše o MS v hokeji čtěte ZDE »

Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Moskvě výhrou 3:0 nad domácím Ruskem
Čeští hokejisté vstoupili do mistrovství světa v Moskvě výhrou 3:0 nad domácím Ruskem

MATCH OVERVIEW LEGACY
6. 5. • 19:20
Česko
Česko
3:0
ONLINE
6. května
19:20
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 14:48. Kundrátek, 20:48. Červenka, 58:28. Birner

Hosté:

Sestavy

Domácí: Furch (Francouz) – Jeřábek, Jordán, Kolář, Šimek, Kempný (A), Kundrátek, Doudera – Červenka (A), Plekanec (C), Pastrňák – Birner, Kovář, Řepík – Kašpar, Zohorna, Kousal – Zaťovič, Filippi, Koukal – Jarůšek. Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek

Hosté: Bobrovskij (Sorokin) – Vojnov, Jemelin, Čudinov, Bělov, Zajcev, Marčenko, Antipin – Tělegin, Mozjakin (A), Dacjuk (C) – Panarin, Dadonov, Šipačjov (A) – Plotnikov, Ljubimov, Kalinin – Širokov, Burmistrov. Hlavní trenér: Oleg Znarok

Rozhodčí

Piechaczek (GER), Wehrli (SUI) – Nieminen (FIN), Pihlblad (SWE)

Stadion

VTB Ice Palace, Moskva

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud