Miroslav Horák
7. září 2016 • 04:30

Byznys na SP. Hráči mají prémie, NHL vydělá přes miliardu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zbývá vybrat ještě toaletní papír s předpisovou délkou či šířkou a manuál NHL pro Světový pohár je komplet. Na každém kroku se ukazuje, co znamená svět nejslavnější hokejové ligy, která honosný podnik v Torontu pořádá. Obrat bude činit přes 3 miliardy korun, počítá se s výdělkem 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). Srovnání s některými olympiádami, označovanými za vrchol všech vrcholů, vyhlíží až komicky. Kde v Riu vítala sportovce záplava vody a smrad, tam budou hráči chodit po červených kobercích.



Ta písmena budí respekt. NHL. Když se do něčeho pustí, stojí to za to. A World Cup je výstižným důkazem. Maximální profesionalita. Na každém kroku. Pro našince místy přehnaná, nezřídka otravně přesná a detailní, bez prostoru na improvizaci, zato však fungující. Deník Sport se dostal k tzv. manuálu Světového poháru a některé z generálních příkazů vám představí.

Týkají se už přípravných duelů před startem velkého turnaje. „NHL posílá do Prahy štáb asi pětadvaceti lidí, aby dohlédli na přípravu našeho zápasu s Ruskem. Veškeré naše kroky související s režií utkání projdou schvalovacím procesem,“ říká Jan Černý, manažer ČSLH pro Světový pohár.

Na základě daných regulí vznikají svazu velké náklady, podle Černého okolo 15 až 20 milionů korun. Všechny spolkne pořádání kempu v Praze, hotelový pobyt Čechů a Rusů v metropoli, letecké přesuny do Petrohradu a zpět.

Prospal: Pozici outsidera jsem vždy bral jako extra motivaci
Video se připravuje ...

Výdaje rostou i kvůli tomu, že každý hráč má k dispozici pokoj pro sebe, to samé členové realizačního týmu. Nutností, přes kterou u NHL nejede vlak, je ubytování v pětihvězdičkovém hotelu.

A letecká přeprava? Stroj dodává společnost Air Canada, jde o obří airbus. V letadle pro 266 osob se dnes do Petrohradu přepraví národní tým s doprovodem čítající 38 osob. „Všichni budou mít sedadla v úpravě byznys třídy,“ informuje Černý.

Svaz však nezůstane v minusu, pořadatelé posílají na konto národních federací 500 000 dolarů, asi 12 milionů korun, navrch pak procenta z prodeje vstupenek z domácího duelu s Ruskem.

Zadarmo hráči nehrají. Dostávají finanční odměny během základní skupiny i v play off. Také realizační tým obdrží od pořadatelů přilepšeno, tzv. stipends. Při posledním World Cupu před 12 lety dostávali trenéři 10 tisíc dolarů.

Cennou komoditou jsou taktéž vstupenky, každý hráč dostane zdarma pro své hosty dva lístky na duel svého týmu a možnost další dva kusy dokoupit, zhruba v ceně 5 tisíc korun.

Další informace o Světovém poháru najdete ve středečním Sportu. Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »  

Titulní strana deníku SportFoto Sport

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Jandač počítá v bráně s Mrázkem a Neuvirthem
Video se připravuje ...

Voráček o Světovém poháru: Jedeme to tam vyhrát
Video se připravuje ...

Ručinský: Hudlera jsme zkoušeli oslovit, agent nám řekl, že Jirka jet nechce
Video se připravuje ...

Sobotka lituje absence Krejčího, těšil se, že si s ním zahraje v jednom týmu
Video se připravuje ...

Hemský o pozici outsidera: V zámoří nás tak vidí, ale když budeme plnit pokyny, můžeme udělat výsledek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud