Tomáš Vrábel
20. prosince 2015 • 04:56

Nováčci v reprezentaci. Vousáče s Eiffelovkou nepřehlédnete

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Před startem sezony nikdo nemohl tušit, že tihle dva v polovině prosince obléknou reprezentační dres. Ale dokázali to. I díky většímu množství omluvenek. Útočníci Mladé Boleslavi Tomáš Urban a Richard Jarůšek si připisují první starty v národním týmu. A poutají pozornost.



Na ledě je nepřehlédnete. Tomáš Urban měří 202 centimetrů a tvář Richarda Jarůška zdobí hutný plnovous. Dělí je od sebe šest let, přesto jsou jejich příběhy v lecčems podobné. A vrcholí právě na Channel One Cupu. „Nominace do reprezentace je pro mě překvapením,“ shodují se.

Jarůšek neměl před sezonou vůbec jisté místo na soupisce Mladé Boleslavi. Už v minulém ročníku hostoval v prvoligových Litoměřicích a Jihlavě.

Richard Jarůšek se prodírá přes švédskou obranuFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Trenéři v Boleslavi mi nedali šanci, tak jsem šel do první ligy. Nic jiného mi nezbývalo. Ale makal jsem, v létě jsem oželel dovolenou, makal jsem i navíc a konečně vidím, že ta tvrdá práce přináší ovoce, čemuž jsem už přestával věřit,“ přiznává.

„Jsem velmi rád, že si mě reprezentační trenéři všimli, nečekal jsem to, snažím se jim to oplatit,“ dodává.

V Boleslavi si vydobyl místo i v prvním útoku vedle hvězdného Davida Výborného. Snoubí se v něm přímočarost, agresivita, ale gólu umí dosáhnout i po elegantní kličce. V kariéře prošel například druhou ligou či rakouskou EBEL. „Na reprezentaci jsme nikdy ani nepomyslel, ale je to osud. Co se má stát, se stane,“ říká.

„V extralize se prosazuje důrazem a tahem na bránu, což prokázal už i v reprezentaci. V Mladé Boleslavi má prostor, navíc tým hraje nahoře, proto jsme ho vytáhli,“ vysvětluje asistent hlavního trenéra Josef Jandač.

Urban dosáhne všude

Ještě větším překvapením byla nominace třicetiletého Urbana. „Je to také velice nepříjemný hráč především svojí výškou a dosahem hokejky. A taky má výbornou sezonu. I když je to třicátník, tak i vzhledem k omluvenkám jsme sáhli po těch, kterým se daří v české soutěži,“ přibližuje Jandač tvorbu soupisky.

Urban, to je Eiffelovka na bruslích. I s velkým vzrůstem dokáže k důrazu přidat i tvořivost a hokejovou myšlenku. Přitom by před sedmi, osmi lety nikdo nemohl tušit, že by mohl někdy reálně pomýšlet na reprezentační výběr. Významnou část kariéry odehrál v nižších soutěžích.

„Prošel jsem si úplně vším. Nikdo by nemohl tušit, že se jednou dostanu do národního týmu. Zocelilo mě to. Vybral jsem si to úplně ode dna až po vrchol,“ říká ke svému příběhu.

Tomáš Urban bojuje před švédskou brankouFoto ČTK

V sezoně 2007/08 dokonce působil v zámořské ECHL, která se označuje za hokejové pohřebiště.

„Tam se hraje hodně tvrdě, neustále jsou rvačky, ale zažil jsem tam dobré období, rád na to vzpomínám.“

Poté se do Česka vrátil a za rok si ho vyhlíédly prvoligové Benátky. A to byl zlom v jeho kariéře. „Udál se tam můj přestup do Liberce, říkali, že ve mně něco je. Snažil jsem se to dokázat,“ vzpomíná.

Na severu Čech si udělal v extralize jméno, ale před aktuální sezonou chtěl už pryč. „V Liberci jsem se poslední dva roky trápil a bylo vidět, že potřebuju někam pryč, že jsem tam moc dlouho. Mladá Boleslav je pro mě novým impulsem, snažím se makat a nese to ovoce.“

Debut v národním týmu mu však příliš nevyšel. Minimálně první dvě střídání. Zapojil se do třetí třetiny proti Finsku (0:3) a hned byl na ledě u inkasované branky a vzápětí fauloval. „Naskočit do rozjetého vlaku není nic příjemného, což se také ukázalo,“ ohlížel se za prvními minutami v národním týmu.

Není náhodou, že oba při rozhovorech několikrát zmínilo slovo „makat“. Mohou být tak inspirací pro všechny, kteří se ze dna chtějí odrazit až na vrchol.

RICHARD JARŮŠEK
Narozen:
8. srpna 1991 (24 let)
Výška/váha: 189 cm/98 kg
Bilance v sezoně: 26 zápasů, 18 bodů (11+7), +9

TOMÁŠ URBAN
Narozen:
22. června 1985 (30 let)
Výška/váha: 202 cm/101 kg
Bilance v sezoně: 27 zápasů, 21 bodů (9+12), +3

Tomáš Zohorna slaví třetí gól českého týmu
Tomáš Zohorna slaví třetí gól českého týmu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud