Jiří Punčochář
2. dubna 2015 • 11:30

Zamrzlá pojistka zn. Ton. V play off má zatím jedinou trefu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho góly už roky fungují jako pojistka. Petr Ton napřáhne ke golfáku nebo se rozjede k bekhendové kličce, a často bývá vystaráno. Tahle pojistka ale momentálně zamrzla stejně jako Brno pod občasným prudkým sněžením. Kometa ji potřebuje vyhrabat, aby se jí lépe dařilo čelit litvínovské převaze v semifinále extraligy. A to co nejrychleji, protože už zítra (za stavu 1:3 hraje pátý duel série na severu Čech) může být na všechno pozdě.



Ze Sparty loni Petra Tona vyprovodili s tím, že už není hráčem, který by klub v play off prostřílel k velkému úspěchu. V posledních týdnech se nad kanonýra, jehož 46 gólů z celkových 376 v nejvyšší soutěži přišlo právě ve vyřazovacích bojích, tenhle nepříjemný stín vrací.

Na skvělou základní část, v níž se prosadil celkem dvaadvacetkrát, což je druhý nejlepší výsledek hráče Komety v základní části od jejího návratu do extraligy, se mu v bitvách o titul nedaří navázat. Jediná trefa přišla ve druhém čtvrtfinále proti Zlínu, od té doby trápí vyhlášeného střelce půst.
Co se týmové hry týká, je na tom Ton zatím stejně jako se Spartou - také v semifinále. Z hlediska osobních statistik má play off naopak nejhorší za posledních deset let.

„Všichni vidí, že se Petr snaží. Pokouší se střílet, má hodně pokusů, bohužel soupeři o něm vědí, má to ztížené,“ hájí spoluhráč Jan Hruška mlčícího kanonýra. Část viny za chudý gólový účet největší loňské posily Komety bere i na sebe. „Zatím se nám nepodařilo najít recept na to, jak ho uvolnit a dostat ho do větší střelecké pohody. I tak bojuje jako všichni ostatní, třeba je to jen o jednom gólu, kdy se to zlomí a ze všech to spadne,“ přeje sobě i Tonovi.

Bodování hráčů Komety v play off:
1. Jan Káňa - 8 bodů (4+4)
2. Vojtěch Němec - 5 (3+2)
3. Leoš Čermák - 5 (2+3)
4. Tomáš Vondráček - 5 (2+3)
5. Vilém Burian - 5 (2+3)
6. Jakub Koreis - 5 (1+4)
7. Tomáš Malec - 4 (2+2)
8. Antonín Honejsek - 4 (1+3)
9. Petr Ton - 4 (1+3)
10. Jozef Kováčik - 4 (1+3)

Fanoušci v Brně řeší Tonovy výkony po každém utkání. Celému prvnímu útoku se nedařilo, na poslední zápas už seděl i jeho centr Vojtěch Němec a není jisté, jestli vůbec odehraje zítřejší další partii o přežití v Litvínově. Stejně jako Ton hledá, jakou cestou pomoct mužstvu, hledají i jeho trenéři nastavení sestavy kolem něho, která by zafungovala.

„Vždy jsou to spojité nádoby. Jeden pomáhá všem a všichni jednomu. Změny v sestavě nejsou v první řadě o tom, jak nastartovat Petra, ale o tom, aby mančaft šlapal,“ řekl asistent trenéra Karel Beran.

V posledním zápase se to podařilo, Ton hrál vedle zkušeného Leoše Čermáka a projev Komety jako celku byl výrazně lepší než v předchozích duelech semifinále. Přesto je jasné, že góly hráče Tonova kalibru by Kometu ještě víc pozvedly.

Jako střelec se narodil

„Petr se jako střelec narodil. Góly dává, protože ví, kde se má pohybovat, a ještě k tomu je docela rychlý. To je pro soupeře smrtelná kombinace,“ líčil během sezony další mazák v sestavě Komety, obránce František Ptáček. Během podzimu se skutečně zdálo někdy až snadné načasovat přihrávku tak, aby ji Ton převzal a ujel.

Po tom se v play off slehla zem. Ton se kolikrát za zápas snaží probíjet do šance, ale naráží na těla nebo hole obránců, končívá u mantinelu nebo bez puku, jednou ho od nájezdu přímo na gólmana zastavil chybně pískaný ofsajd.

„V play off se všichni připravují cíleně na jeden tým. Nějaké zápasy máme odehrané, a tak jako já vím, podle toho, kdo jde na led, co bude dělat, tak to ví i soupeř. Kdyby to s Petrem vycházelo jako v základní části, tak bychom byli šťastní, ale víme, že je tam od toho soupeř, aby nám to kazil,“ hledá vysvětlení pro Tonův útlum Ptáček v aktuálním čase.

Co vymyslet, když čas tlačí? Teoreticky může Kometě skončit už zítra sezona. „Určitě je čím překvapit. Jiným najetím, jiným pohybem. Všechno jde,“ uvažuje Ptáček. Celkově je ale podle něho stejně klíčové vyjít z toho, co daný hráč ovládá nejlépe. „Odrazit se od toho, jaké herní činnosti u sebe věří. A malinko k tomu přidat,“ říká.

SESTŘIH: 4. semifinále play off, Kometa - Litvínov 4:1
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 3. semifinále play off, Kometa Brno - Litvínov 0:3
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 2. semifinále play off, Litvínov - Kometa Brno 2:1
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 1. semifinále play off, Litvínov - Kometa Brno 3:2
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud