Tomáš Vrábel
7. dubna 2015 • 12:09

Šéf extraligy Řezníček: Stížnost Třince na Holého je mimo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva v hokejové extralize vrcholí na ledě i mimo něj. Třinec, který po pondělní výhře nad Spartou 3:2 slaví postup do finále, v sobotu vydal oficiální prohlášení, ve kterém napadl rozhodnutí disciplinární komise včetně jejího předsedy Karla Holého a jeho napojení na pražský klub. „Nemyslím, že to bylo namířené úplně správně,“ řekl v rozhovoru pro iSport.cz ředitel extraligy Josef Řezníček.



Co říkáte na stížnosti Třince na předsedu disciplinární komise Karla Holého?
„Ten dotaz bych spíš postavil jemu. Každý na to má právo, já si ale nemyslím, že to bylo namířené úplně správně. Možná to bylo trochu součástí mediální bitvy mezi oběma kluby a mělo to vytvořit tlak, nevím na koho. Nebudu se k tomu dál vyjadřovat, zákroky jsem viděl, ale rozhodovala disciplinární komise, mohu mít trochu jiný názor, ale není tolik odlišný, co se týče trestů nebo zastavení řízení, to určitě ne.“

Oceláři napadli propojení Karla Holéhou se Spartou, za kterou deset sezon hrál a později trénoval i mládež. Je to střet zájmů?
„V dnešní době v tom žádný problém nevidím. Sparta má s předsedou disciplinární komise neustále problémy a je mu ze strany Sparty něco neustále vytýkáno, bylo to poměrně dost dramatické i v minulosti, takže nepředpokládám, že bychom měli spojovat Karla Holého se Spartou Praha. Je to to samé, jako kdyby mě spojovali s kluby, ve kterých jsem hrál, že jim nadržuji. Tohle je mimo.“

Nejde o napadení regulérnosti soutěže?
„Ne, určitě ne. O regulérnost soutěže nejde, jde o rozdílný pohled na rozhodnutí disciplinární komise. To je všechno.“

Třinci se také nelíbí, že Karel Holý rozhoduje sám. Je to správné?
„Ve zkrácených řízeních, kterých je teď kvůli časové tísni sto procent, rozhoduje sám dle disciplinárního řádu. Ten je odsouhlasený a rozhoduje předseda disciplinární komise, takže je brané rozhodnutí Karla Holého. Pokud dojde k nějakému odporu nebo odvolání, tak se svolá celá disciplinární komise. A když máme nějaké nesrovnalosti nebo nejasnosti, tak jistě víte, že si umíme sáhnout i do zahraničí.“

Vy jste spokojený s výkony rozhodčích? Dopustili se nějaké výraznější chyby, která by ovlivnila celou sérii?
„Ne. Když to vezmeme na počet rozhodnutí a chyb, tak je to v promilích. Za mě rozhodčí jednoznačně udrželi svůj metr a oproti základní části pustili víc těla a soustředili se na nedovolené zákroky holí a zpomalovací fauly, proti kterým jsme od přibližně druhé třetiny začaly brojit. Za mě jde o výrazný posun.“

Brněnský trenér Vladimír Kýhos také upozorňoval na delegaci rozhodčích, když v den semifinále pískal jeden z nejlepších českých arbitrů Vladimír Šindler utkání Kobra – Tábor. Je to správně?
„Pokládáte mi otázku, na kterou nedokážu zodpovědět, protože to je v dikci Pavla Halase (šéfa sudích). Máme tady nějaký systém v nasazování rozhodčích – v něm jsou volní a nominovaní arbitři. Existují ale nějaká omezení, která se mohou týkat vetací ze strany jednoho nebo druhého klubu. A delegace se nedělají tak, že si je někdo naskládá a řekne: ‚Ten by mohl pískat tento zápas a tento zápas.‘ Delegace se nějak provede a vyskočí z toho rozhodčí, a pokud by měl v té sérii nějaký problém, tak se to řeší pomocí konzultací.“

Vyjádření klubu HC Oceláři Třinec

Vážení fanoušci, tento týden deník Sport napsal, že jsme si třikrát stěžovali na disciplinární komisi ohledně potrestání sparťanských hokejistů za jejich hrubé fauly. V článku redaktoři pouze napsali, že všechny žádosti byly zamítnuté, ale ani zmínka či vysvětlení - například od odborníků k jednotlivým zákrokům nebyly čtenářům poskytnuty. Natož reakce od klubu HC Oceláři.

Chceme vám podat vysvětlení. Před sezonou všechny kluby od Českého svazu ledního hokeje dostaly za úkol posílat podněty na všechny hrubé fauly, které soupeř udělá, aby se zlepšila práce rozhodčích. Tak to náš klub činí.

V případě semifinálového utkání se Spartou jsme poslali na disciplinární komisi dosud čtyři návrhy, ve kterých došlo k hrubému faulu sparťanského hokejisty na našeho hráče, ať už byly potrestané ve hře či nebyly. Ve všech případech nám bylo renomovanými rozhodčími (které jsme požádali o posouzení faulů) potvrzeno, že šlo o hrubé fauly, které by měly být podle nich potrestány zákazem startu na několik zápasů.

Ovšem disciplinární komise ve zkráceném řízení rozhodla, že hráče Sparty nepotrestá. Paradoxem je, že o možnosti zákazu startu rozhoduje jediný muž - sám předseda této komise, pan Karel Holý. V době tak moderní techniky, kdy se zástupci několikačlenné komise mohou během několika sekund spojit a nezávisle rozhodnout, je to neuvěřitelná věc.

Navíc pan Holý je se Spartou propojen pupeční šňůrou. V minulosti ve Spartě deset let hrál první ligu a po ukončení kariéry se krátký čas věnoval výhradně obchodní činnosti, přesto vazbu s pražským klubem nepřerušil. Poté několik let pracoval ve sparťanském klubu jako trenér. A nyní je předsedou disciplinární komise, přestože nikdy nedělal rozhodčího. Pokud je nám známo, tak v letošním roce nebyl disciplinární komisí potrestán žádný hráč Sparty.

Ve čtvrtfinále s Mladou Boleslaví nám byl za faul potrestán disciplinární komisí Jakub Orsava stopkou na dva zápasy. Proto vám posíláme ke zhlédnutí jak tento zákrok Kuby, tak čtyři případy faulů hráčů Sparty – na které jsme upozornili disciplinární komisi - abyste si udělali sami objektivní názor, jak se jednotlivé případy posuzují.

Tomáš Želazko, tiskový mluvčí HC Oceláři Třinec

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud