Matěj Hejda
29. března 2016 • 11:53

Litvínov do extraligy patří. Kluci to zvládnou, má jasno Francouz

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tu partu před rokem opouštěl v zcela jiném rozpoložení. Opojenou oslavami historického titulu, na kterém měl brankář Pavel Francouz zásadní podíl. Teď se budou jeho bývalí spoluhráči v Litvínově snažit historický zápis naopak odvrátit. Verva se stala prvním týmem, který po triumfu v extralize musel do baráže a hrozí mu historický sestup. „Kluci to zvládnou, absolutně o tom nepochybuji. Litvínov bude vždy extraligový,“ věří v záchranu hrdina loňského tažení Vervy.



Litvínov a česká nejvyšší soutěž, to spojení funguje už více než padesát let. Vždyť městečko v Podkrušnohoří hraje mezi českou hokejovou elitou nepřetržitě od roku 1959. „Nedokážu si moc představit extraligu bez Litvínova. Ten klub tam patří. Je tam tradice, která má fanoušky po celé republice. Ti je poženou i v baráži,“ nepochybuje pětadvacetiletý gólman.

„Když jsem se byl podívat v kabině, neviděl jsem tam žádné zlomené hráče. Jsou nabuzení. Síla týmu tam pořád je. Nikdo nechce dopustit sportovní pohromu,“ popisuje Francouz atmosféru v litvínovské kabině.

Severočeši baráž ve své bohaté historii ještě nikdy nehráli. Nejblíže k ní měli v sezóně 2001/2002, kdy se jí vyhnuli až po výhře na Kladně 2:1 v posledním 52. kole. Mužstvu k záchraně tehdy stačila i remíza. „Baráž je hlavně boj. Žádný hurá hokej. Každý bod v závěru může rozhodnout,“ tuší Francouz.

Odchovanec plzeňského hokeje má s baráží i své zkušenosti. Před pěti lety v dresu Ústí bojoval s Mladou Boleslaví o návrat mezi elitu. Lvi nakonec podlehli bruslařskému klubu v sedmém utkání série a na postup nedosáhli. „Byl jsem tenkrát hrozně mladý. Boleslav byla jasný favorit. My jsme se ale v play off dostali do výborné formy. Hodně jsme je potrápili, chyběl kousek. Litvínov má ale zkušenější mužstvo. Dokáže se uklidnit a zvládne to,“ vzpomíná Francouz na boje o postup.

Litvínovu při balancování nad extraligovým propadlištěm bude chybět nejproduktivnější útočník týmu Viktor Hübl, pro kterého skončila sezona po brutálním faulu karlovarského obránce Martin Rohana. „Je to samozřejmě velká ztráta. Viktor je první centr týmu. Střelec a klidný faktor kabiny. Musí jej nahradit jako tým. Pořád je tam řada kvalitních útočníků. Ti musí teď tým táhnout,“ má jasno reprezentační gólman.

Ještě jeden trumf má podle Francouze extraligový mistr ve svých rukou. „Myslím, že přítomnost Miloše Hořavy na trénincích týmu teď hodně pomůže. Je to tak hokejově vzdělaný člověk, silná osobnost. Ve své kariéře toho zažil, jako málokdo v českém hokeji. Jeho psychická pohoda a dobrá nálada společně s odhodláním dalších trenérů týmu hodně pomůže,“ věří Francouz, který na dálku bude své bývalé spoluhráče podporovat.

Těm dnes začíná klíčová fáze sezony. Od 17:30 na svém ledě přivítají nažhavenou Slavii.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud