Adam Sušovský
12. listopadu 2016 • 05:00

Zaplať, nebo skonči! Šokující příběh hráče Chomutova má happy end

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdybyste mu před dvěma lety řekli, že si zahraje extraligu, možná by vám to nevěřil. Osmnáctiletý útočník Chomutova Vojtěch Krejčiřík tehdy v zaplněné jednací síni Okresního soudu v Olomouci mlčky hleděl do země, když se jeho otec soudil s tamním klubem. Mladý Vojta se už ve třinácti letech stal předmětem šíleného obchodu. Táta za něj pod pohrůžkou konce kariéry musel klubu zaplatit 605 tisíc korun. Včera si zahrál proti Spartě.



„Po všech těch věcech, co mě potkaly, to je paráda. Říkali o mně bláboly, že na to nemám. Teď jsem dostal příležitost za áčko. Je to parádní pocit,“ řekl Vojtěch Krejčiřík a děkoval především rodině, která se ke splnění jeho dětského snu musela zadlužit. „Táta je taky šťastný, za tohle bojoval a teď si to užíval z tribuny.“

K podstatě případu se musíme vrátit do roku 2011. Podle výpovědi otce tehdy Olomouc rodinu vystavila před hotovou věc. Pokud by za nezletilého syna nepodepsal hráčskou smlouvu, nehrál by zápasy a nemohl trénovat. Pod nátlakem ji podepsal.

Když chtěl syna v novém přestupním týmu z klubu přesunout jinam, byl už Vojtěch majetkem klubu. Olomouc nejprve za hráče pod kontraktem požadovala neuvěřitelnou částku 1,5 milionu korun, nakonec svolila k přestupu do Zlína za necelou polovinu. Částku zaplatil otec, Vojtovi bylo 13 let. „Taková částka je přemrštěná. Za půl milionu korun vám seženu hráče, který má třicet reprezentačních startů. Jemu je třináct. Nikdo ani neví, jestli bude hrát,“ vypověděl u soudu hráčský agent Michal Sivek. Také Zlín potvrdil, že by vlastní peníze za tak mladého kluka nedal.

Vysoudit částku zpět ale nebylo jednoduché. Olomouc v době transakce požadovala, aby peníze na její účet poslal zlínský klub a nikoliv táta, tím se u soudu taky chránila. „Přestup byla otázka tržní ceny, na kterou klub PSG Zlín přistoupil. Jestli chce otec nějaké peníze zpět, ať je požaduje ve Zlíně,“ zněla obhajoba. Úspěšná. Krejčiřík soud poprvé prohrál.

Hokejisté Chomutova zdraví fanoušky, show pro ně v pátek připravili skutečně vydatnou
Hokejisté Chomutova zdraví fanoušky, show pro ně v pátek připravili skutečně vydatnou

Spravedlnosti se dočkal až po odvolání. Krajský soud rozsudek okamžitě změnil a nařídil klubu peníze vrátit. Mladý Vojta se tím stal ale hráčem Olomouce, a tak táta musel do kapsy sahat znovu. Za 400 tisíc ze svého vykoupil syna podruhé, tentokrát do Chomutova.

„Dovedu si představit, že se to mohlo stát. Je to levárna, rodiče hráčskou smlouvu neměli vůbec podepisovat, případně se obrátit na svaz. Sám bych takové jednání klubu řešil,“ komentoval soudní spor šéf českého hokeje Tomáš Král. Jeho syn včera s Vojtěchem Krejčiříkem hrál za jeden tým.

Otec Petr Krejčiřík rovněž v Chomutově nechyběl, s médii se ale nechtěl bavit. „Už ten případ nechte být,“ vzkázal. Příběh rodiny má happy end. Tedy alespoň dílčí. I když mu Olomouc více než půl milionu korun vrátila, odvolala se k nejvyššímu soudu. Případ je stále otevřen.

Příští pátek Chomutov doma hostí Olomouc, Vojtěch Krejčiřík třeba nastoupí. „Bylo by to pikantní. Dělal bych vše pro to, abych jim vrátil všechno, co nám udělali,“ řekl.

MATCH OVERVIEW LEGACY
11. 11. • 17:30
Piráti Chomutov
Piráti Chomutov
6:5
ONLINE
11. listopadu
17:30
HC Sparta Praha
HC Sparta Praha
Góly

Domácí: 03:50. Kämpf, 14:23. Flemming, 15:39. V. Růžička, 17:14. Huml, 47:53. Skokan, 62:20. Poletín

Hosté: 02:51. Čajkovský, 06:57. P. Vrána, 14:44. Kudrna, 20:24. P. Vrána, 57:50. Pech

Sestavy

Domácí: J. Laco (15. Král) – Rutta, Skinner, Flemming, Dlapa, Valach, Mrázek, Kudělka – Hřebejk, Huml, Vondrka – Skokan, V. Růžička, Tomica – Koblasa, Kämpf, Sklenář – Račuk, Lauko, Poletín – Krejčiřík.

Hosté: F. Novotný (16. Pöpperle) – Mikuš, Piskáček, Gernát, Čajkovský, Kalina, Švrček, Barinka – Uher, P. Vrána, Forman – Klimek, J. Hlinka, Ihnačák – Kumstát, Pech, Kudrna – Černoch, Cingel, Martin Procházka.

Rozhodčí

Lacina, Bulanov – Rozlílek, Polonyi.

Stadion

SD ARÉNA

Návštěva

4 829 diváků

Chomutov - Sparta: Forman byl po hitu mimo! Vyvolával šarvátku při podávání rukou
Video se připravuje ...

Chomutov - Sparta: Dlapa naremploval Formana! Strhla se mela, prali se všichni hráči na ledě
Video se připravuje ...

Chomutov - Sparta: Michal Poletín uklidil puk do branky, 6:5 po prodloužení
Video se připravuje ...

Chomutov - Sparta: Lukáš Pech vyrovnal na 5:5
Video se připravuje ...

Chomutov - Sparta: Dávid Skokan vstřelil gól na 5:4
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud