25. května 2016 • 04:56

Slavia řeší budoucnost: Koupit licenci od Varů, nebo zkusit rakouskou EBEL?

Autor: asu, pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plán dostat se do nejvyšší soutěže selhal, v první lize Slavia zůstat nechce. A tak pražský klub hledá jiné cesty, kam se v budoucnu vydat. Jedna z variant je odkup extraligové licence od Karlových Varů. Nabízí se ale také varianta v budoucnu usilovat o účast v rakouské EBEL.



Přes baráž si hokejisté Slavie účast v extralize nevybojovali, teď by to šlo jinak a daleko snáz. Stačilo by na stůl vyskládat pár milionů a dveře mezi elitu by byly otevřené. Licenci pro nejvyšší soutěž totiž veřejně nabízejí Karlovy Vary, Slavia je podle všeho jedním z oslovených.

Času na rozhodování, zda hozené laso Energie klub přijme, ale není moc. Přesněji řečeno jen jeden týden. Kluby totiž musí do konce května podat přihlášky do jednotlivých soutěží.

„Převod licence stojí půl milionu korun. Kdyby se převáděla v červenci nebo srpnu, stálo by to milion. Jedinou informaci, co mám, je, že podáme přihlášku do první ligy,“ říká slávistický sportovní manažer Luděk Bukač mladší.

„Žádné instrukce nemám. Začali jsme trénovat a všechno ostatní jde mimo mě. Zavolejte pana Pittera a uvidíte, co vám řekne,“ dodal Bukač s tím, že o případném převodu licence musí hovořit šéf klubu.

János Vas už dva roky hájí barvy pražské Slavie
János Vas už dva roky hájí barvy pražské Slavie

Podnikatel a slávistický šéf Vladimír Pitter však o tom, jakou soutěž bude Slavia v příští sezoně hrát, mluvit s novináři nechce. Včera se odmítl vyjádřit také pro deník Sport.

I to je jedna z indicií, že se v zákulisí pražského klubu o jeho budoucnosti skutečně jedná. Jakým směrem by se však měla Slavia v příštích letech ubírat, už tak jasné není. Podle jednoho zdroje Slavia o extraligové licenci Karlových Varů skutečně přemýšlí, druhý zase mluví o vizi hrát rakouskou EBEL – ne však dřív než přespříští sezonu.

Znojmo má v EBEL úspěchy, přidá se Slavia?

S rozpočtem na úrovni první ligy v soutěži velké úspěchy slaví Znojmo, které si letos zahrálo finále. Zápasy proti Vídni nebo Salcburku tam pravidelně navštěvuje přes tři a půl tisíce diváků. Spekuluje se navíc o tom, že by se od sezony 2017/18 mohl do ligy vrátit Medveščak Záhřeb.

Spojení pražského klubu a rakouské ligy by tak marketingově dávalo smysl pro obě strany. Pro Slavii tím spíš, že na extraligu po odchodu z O2 Areny nemá vhodný stadion. Eden podmínky nejvyšší soutěže nesplňuje, EBEL by se v něm po drobných úpravách hrát mohla.

V českém hokeji tak nyní panuje poměrně zoufalá situace. Řada klubů řeší špatnou finanční kondici a některé z nich už ztrácejí zájem soutěž hrát. Mezi majiteli klubů se proto znovu protřásá téma úplného uzavření soutěže, nebo dokonce její zúžení.

Už několik týdnů se jedná o možném stěhování extraligy z Chomutova do Kladna, teď svou licenci nabízí i Karlovy Vary.

Jenže zatímco Kladno o licenci Chomutova zájem údajně má, na výzvu Energie kladně dosud nikdo neodpovídá. Podle informací Sportu si majitel Karel Holoubek řekl o zhruba dvacet milionů korun, prvoligové kluby ale za licenci nejsou ochotny zaplatit ani polovinu.

České Budějovice už nabídku odmítly a stejně tak se podle všeho rozhodne i Jihlava, kde klub vlastní město a na nejvyšší soutěž nemá peníze. Zatím posledním osloveným tak zůstává Slavia.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud