31. října 2014 • 16:21

Petrásek dává běžcům na lyžích za cíl šesté místo na MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vypadalo to, že po olympijských hrách v Soči skončí, trenér běžců na lyžích Miroslav Petrásek však zůstal a věří, že v letošní sezoně s vrcholem na únorovém mistrovství světa ve Falunu jeho tým uspěje. Nestaví si vzdušné zámky, ví, že medaile budou viset vysoko. Za úspěch tak bude považovat pozici do šestého místa. Věří Lukáši Bauerovi, Martinu Jakšovi a Aleši Razýmovi a pochvaluje si, jak to týmu zapadli mladí.


Sestava jeho svěřenců je pětičlenná. Razým s Jakšem táhnou mladíky Petra Knopa, Jacoba Tonyho Kordače a Jakuba Gräfa. Bauer se připravuje podle vlastního plánu. Na MS se však může dostat každý. "Kritéria jsou jasně daná, klíčové bude mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě," uvedl Petrásek, jenž byl loni kritizován při výběru závodníků na olympijské hry kvůli tomu, že údajně nebyla jasně nastavená pravidla.

Kdo vyhraje na domácím šampionátu, bude mít účast na MS jistou, stejně tak závodník s dvaceti body ve Světovém poháru. "Takže šanci mají všichni ostatní," podotkl Petrásek. Klíčové budou výsledky v úvodních čtyřech Světových pohárech, ostatní budou formu prokazovat v závodech Evropského poháru. Jde zejména o reprezentanty v druhém sledu Dušana Kožíška, Ondřeje Horynu či Petra Nováka.

Bauer vynechá první vrchol sezony na Tour de Ski, kde pojedou pouze Jakš s Razýmem. "Mladí se soustředí na přípravu na šampionát třiadvacítek a nominaci na MS, jejich účast na Tour by byla navíc," řekl Petrásek.

Mladíci přinesli do týmu svěží vítr. "Když před osmi lety přišli Jakš a Razým, bylo to podobné. Oživí to tým i práci trenéra," pochvaloval si Petrásek. "Líbí se mi to. Fungujeme jako tým, což poslední roky moc nebylo," přiznal trenér. "Mladí se snaží a já věřím, že do dvou do tří let budou platnými nástupci Bauera a dalších," uvedl Petrásek.

Svěřencům připravil náročnější trénink s vyššími objemy a intenzivnějším posilováním. "Závěrečná příprava nebude směřována ke Světovému poháru, ale jasně k mistrovství světa. Tam by každé umístění do šestky byl super úspěch. Jakš do desítky, štafeta do osmičky," prohlásil trenér.

Kdo doplní českou čtveřici pro týmový závod, je zatím nejasné. Skončil totiž Jiří Magál, který nedostal smlouvu v Dukle, i Martin Koukal. "Petr (Knop) jezdí velice dobré výsledky a mně se jeví jako závodník, s kterým se bude dát dobře pracovat," naznačil Petrásek. "Ale je jasné, že ve štafetě visí medaile tak vysoko, že nevím, jestli tam je možné dohlídnout," řekl realisticky.

S Bauerem nespolupracuje už několik let, v letošní sezoně se olympijský medailista připravuje už úplně sám. Viděl ho ale minulý týden na soustředění na Dachsteinu. "Strašně chce, trénuje hodně, je zdravý. Co jsem viděl, tak jeho tréninky měly kvalitu a bylo vidět, že ho to baví a odjíždí mu to dobře," uvedl. "Chtěl změnu a letos ji konečně udělal. Já jsem tam od toho, abych mu poradil, když bude chtít," dodal trenér.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud