27. listopadu 2015 • 13:20

Sportovní gymnasta Jessen se chystá na olympijskou kvalifikaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Největší českou nadějí na start na olympijských hrách v Riu de Janeiro ve sportovní gymnastice je osmnáctiletý Američan s českým pasem David Jessen. Syn bývalé úspěšné reprezentantky Hany Říčné se narodil v Brně, velkou část života ale prožil s rodiči v Pensylvánii.


Teprve v únoru získal Jessen povolení reprezentovat Českou republiku a před měsícem na mistrovství světa v Glasgowě skončil ve víceboji padesátý. To mu vyneslo místo v dodatečné dubnové olympijské kvalifikaci v Riu. A Jessen má slibné vyhlídky i na účast na hrách.

"Pokud zopakuji svůj výkon z mistrovství světa, tak mám naději se do nominace vejít. Už jsem si v Glasgow vyzkoušel, jak vypadá velká světová soutěž. Vím, co obnáší. Obavy z psychického tlaku nemám. Naopak mě motivuje, závody si užívám a těším se na ně," řekl ČTK Jessen.

Myšlenka hájit české barvy jej lákala delší dobu. Do Brna jezdíval za prarodiči a před třemi lety si zazávodil na Grand Prix smíšených dvojic, kde s Petrou Hedbávnou skončili čtvrtí. V Brně si našel i nové gymnastické přátele.

"Reprezentovat Česko mi přináší i výhodu v tom, že mám naději startovat už na olympiádě v příštím roce. V Americe bych vzhledem k velké konkurenci a svému věku dostal šanci závodit až v roce 2020 na olympiádě v Tokiu. Což je mým hlavním sportovním cílem ve spojení se studiem," dodal Jessen.

V tomto roce se věnoval hlavně gymnastice, od příštího školního roku bude studovat medicínu na univerzitě ve Stanfordu. Už má vyřízeno i stipendium, které je závislé také na jeho sportovních výsledcích. Částka ze stipendia by měla pokrýt 90 procent nákladů na školné.

"Po dvou letech všeobecného lékařství bych se chtěl specializovat na fyzioterapii nebo chirurgii. Chtěl bych vydělávat hodně peněz," přiznal Jessen, který se v sobotu zúčastní v Brně Grand Prix dvojic a v úterý odletí do USA.

"Doma si trochu odpočinu. Od ledna do konce března budu trénovat a závodit za svůj klub. Zřejmě v dubnu přímo odletím do Ria na kvalifikaci. A potom se opět vrátím do Česka, kde budu startovat na mistrovství republiky," nastínil Jessen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud