8. prosince 2016 • 22:36

Plzeň i v deseti otočila zápas s Austrií a vyhrála 3:2

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně se rozloučili s podzimem a Evropskou ligou senzační výhrou 3:2 nad Austrií Vídeň. Přitom od 18. minuty hráli bez vyloučeného Lukáše Hejdy a v hodně improvizovaném složení obrany, ale i v oslabení dokázali zlikvidovat dvoubrankovou ztrátu a sebrali Austrii šanci na postup. Plzeň ukončila čtrnáctizápasové čekání na výhru v evropských pohárech trvající od loňského září.


Rakouský celek vedl po penaltě Raphaela Holzhausera. Po rohu pak zvýšil Lukas Rotpuller, jenže Tomáš Hořava ještě do půle snížil. Po změně stran Hořava centrem připravil vyrovnávací gól pro Michala Ďuriše a slovenský útočník v závěru zařídil i vítěznou trefu.

"Pro lidi to musel být krásný zápas. Musím smeknout klobouk před hráči. Udělali jsme zápas hodně zajímavým a nakonec jsme si splnili náš cíl. Zápas nám ukázal, že mužstvo má obrovskou vnitřní sílu. Těší mě, že jsme k výhře došli aktivní hrou. Podali jsme fantastický výkon," radoval se trenér Roman Pivarník.

Viktoria musela stejně jako v Římě nastoupit bez kapitána Hubníka, který si na předzápasovém tréninku zablokoval krk. A při absenci zraněných Limberského a Baránka i vykartovaného Matějů hrála s pouhými dvěma klasickými obránci. Navíc Řezník nastoupil na nezvyklém postu stopera. Na krajích obrany pak byli záložníci Kovařík a Petržela.

Ofenzivnímu složení sestavy odpovídal i razantní vstup do zápasu. Už ve 3. minutě měl po chybě hostů obrovskou šanci Kopic, který se na penaltě dostal k míči jako první, ale brankář Handžikič ho skvěle vychytal. Následovalo několik závarů, při jednom z nich Krmenčík slabě hlavičkoval, ale míč se ztratil gólmanovi ve světle a dopadl na břevno.

Jenže v 18. minutě si Plzeň při rozehrávce tak dlouho koledovala, až Kozáčik chyboval, hráči Austrie se na hranici pokutového území dostali k míči a Hejda zachraňoval situaci zatažením útočníka. Sudí odpískal pokutový kop a navíc plzeňského stopera vyloučil, takže domácí pak museli pokračovat se záložníkem Hromadou na stoperu. Kapitán hostů Holzhauser poslal z penalty Austrii do vedení.

Plzeň se však ani v deseti nevzdala a Austrii přehrávala. Krmenčíkův nadějný pokus ale zlikvidoval Handžikič. Na druhé straně Kozáčik napravil chybu a vychytal v jasné šanci Larsena.

Ve 40. minutě ale Austria využila výškovou převahu a Rotpuller hlavou po rohovém kopu přidal druhý gól. Plzeňané však měli rychlou odpověď a rovněž po rohu. Centr Kovaříka prodloužil Krmenčík na zadní tyč, kde Hořava doklepl míč do odkryté branky.

"Červená, penalta, druhý gól... Vypadalo to s námi všelijak a po tom jejich druhém gólu nám asi nedával nikdo šance. Důležitý byl ale gól na 1:2, po něm jsme ucítili šanci a euforií jsme to strhli," řekl Hořava. "Nějak jsem cítil, že na zadní nikdo nebude. Měl jsem za úkol to tam zavírat a vyšlo to, že jsem tam vyplaval sám. Balon jsem celou dobu viděl a vyšel mi přímo do kroku, pak už to bylo jednoduché," dodal.

I po změně stran to vypadalo, jako kdyby o postup hrála spíše Plzeň a v deseti se hnala za vyrovnáním. To přišlo v 72. minutě. Hořava centrem našel na přední tyči střídajícího Ďuriše, který se nemýlil. "Přitom jsem podklouzl a míč mi sjel. Byla to šťastná asistence," přiznal Hořava.

Austria v tu chvíli potřebovala skórovat, ale za gólem se hnali domácí. Ďuriš si nejprve marně žádal penaltu, ale v 84. minutě Zeman poslal centr na zadní tyč a Ďuriš potvrdil, že má zpět svou střeleckou formu.

"Jsem rád hlavně za lidi, kteří přišli, i když v zápase o nic nešlo. Při příchodu na hřiště jsem věřil, že se s utkáním dá ještě něco dělat, ale že jej otočíme, jsem nečekal. Někdy i taková facka pomůže, dokázali jsme to i v minulé sezoně proti Spartě, kdy jsme v deseti dokázali zvítězit. Tento zápas byl v něčem podobný," prohlásil Ďuriš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud