29. prosince 2016 • 19:08

"Mladé Pušky" v basketbalové exhibici oplatily "Mazákům" porážky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V Utkání hvězd Národní basketbalové ligy vyhrály "Mladé pušky" 141:122 a oplatily "Mazákům" dvě předchozí porážky. Tým složený z hráčů do 28 let vládl exhibici ve zcela vyprodané děčínské hale od začátku až do konce. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen ostravský Deshawn Painter, s 29 body nejlepší střelec utkání.


Mladíci toužili napotřetí zkušenější kolegy konečně porazit a od začátku dávali do hry mnohem více energie. Laťku vysoko nastavila i čtveřice domácích hráčů Tomáš Vyoral, Tomáš Pomikálek, Lukáš Palyza, Jakub Krakovič, kterou do základní sestavy "Mladých pušek" vybrali fanoušci.

Zahanbit se ale nenechaly ani střídající hvězdy, zejména Lamb Autrey. Ten střelou z půlky hřiště završil první čtvrtinu na 34:24 pro mladíky.

Jejich náskok postupně narostl až na 25 bodů. Hráči z týmu nad 28 let vedení reprezentačním koučem Ronenem Ginzburgem sice postupně začali snižovat, zejména díky Pavlu Slezákovi, ale prohru už neodvrátili. Postaral se o to Painter, který se ve druhé půli rozstřílel a odvrátil nápor soupeře. "Mazáci" nenavázali na předchozí výhry 126:116 a 153:113.

"Řekli jsem si, že to musíme zlomit a že k tomu přistoupíme zodpovědněji. A vyšlo to. Ale Mazáci podle mě hráli tak na 20 procent. Trošku nám to darovali," konstatoval Palyza, autor 26 bodů.

"Chtěli to zvrátit a vyhrát. Rozjeli se a nám se je už nepovedlo zastavit. Padalo jim tam všechno. Výsledek ale není důležitý, hlavní je, jestli se lidi bavili a že se vybrali peníze na dobrou věc. Přišlo hodně lidí, takže jsme si to všichni užili," doplnil nejlepší střelec "Mazáků" Slezák.

Nejlepším smečařem byl vyhlášen Lamb Autrey. Pardubický křídelní hráč ve finále porazil domácího favorita Tomáše Pomikálka nejtěsnějším rozdílem, když si nejprve nechal nahodit míč z tribuny za košem a při druhém pokusu si sám nahodil na smeč "windmill" neboli protočení míče před tělem. Od poroty za to dostal 37 z možných 40 bodů.

"Ten poslední dunk jsem chtěl udělat mezi nohama, ale nakonec jsem zvolil jednodušší variantu, protože mi docházel čas. To mě trochu mrzí. Ale je to moje první vítězství ve smečování, takže jsem spokojený," řekl Autrey. "V Děčíně je vždy skvělá atmosféra a i to mi pomohlo k vítězství," dodal.

V soutěži trojkařů zastínila muže stejně jako loni Karolína Elhotová a obhájila prvenství. Hráčka USK Praha a mladší sestra zkušené reprezentantky Kateřiny Elhotové, předloňské finalistky, vyhrála už úvodní kolo ziskem 17 bodů. Ve finále pak dokonce 18 body porazila vyhlášeného střelce z dálky Michala Křemena, který stihl jen 14 bodů.

Elhotová přitom měla oproti loňsku k dispozici stejný časový limit jako muži. V minulém ročníku měly ženy o 15 vteřin navíc, což letos basketbalistka odmítla. "Chtěla jsem, aby to bylo spravedlivější a férovější. Když bych měla více času, mohla bych si střely lépe připravit," řekla Elhotová. "Jsem ráda, že se mi povedlo obhájit. Docela jsem si i věřila, i když nervozita tam byla. Je to skvělý pocit, ale kluky si dobírat nebudu. Je to něco jiného než při zápase. Takže to beru s nadhledem," dodala.

V poločasové dovednostní soutěži smíšených družstev vyhrál tým složený z pardubického hráče Domineze Burnetta, hráčky Karlových Varů Karolíny Malečkové, bývalé opory Děčína Miroslava Soukupa a hráče na vozíku Michala Poláčka.

Děčínskou exhibicí vyvrcholila dobročinná akce České basketbalové federace a České televize Každý koš pomáhá. V letošním ročníku se vybralo 131.320 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud