2. května 2014 • 22:10

Gay přišel kvůli dopingu o medaili z olympiády, závodit může už v červnu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký sprinter Tyson Gay dostal za doping roční distanc a vrátil stříbrnou medaili ze štafetového závodu na 4x100 m na olympijských hrách v Londýně. Vzhledem k tomu, že ho národní antidopingová agentura (USADA) potrestala zpětně, bude se moci bývalý trojnásobný mistr světa vrátit k závodům už letos v červnu.



Jednatřicetiletý Gay informoval loni v červenci sám média o tom, že kvůli pozitivnímu dopingovému testu nebude startovat na mistrovství světa v Moskvě. Podrobnosti o zakázané látce nebyly zveřejněny, později vyšlo najevo, že šlo o anabolický steroid testosteron. Druhý nejrychlejší muž historie po Usainu Boltovi pochybení přiznal, vinil z něj však člověka, "do kterého vložil svou důvěru, ale byl podveden", jak se vyjádřil.

Americký rekordman na 100 metrů (9,69) přišel z rozhodnutí USADA o všechny výsledky od 15. července 2012, kdy poprvé užil produkt obsahující zakázanou látku.

Trojnásobný mistr světa z Ósaky 2007 mohl dostat za svůj první dopingový prohřešek standardní dvouletý distanc, vysloužil si však poloviční trest díky spolupráci při vyšetřování. "Jsme mu vděční, že se přihlásil k odpovědnosti a spolupracoval," řekl šéf USADA Travis Tygart.

Nynější trest Gayovi nebrání v tom, aby se v budoucnu zúčastnil olympijských her či mistrovství světa.

Články odjinud


Články odjinud