5. září 2017 • 19:00

Cyklisté podváděli na Vueltě, drželi se auta a vezli se. Vlastní tým je vyhodil

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Školácká chyba, neomluvitelná hloupost, zkrat. Těžko říct, co se honilo hlavami Alexandra Genieze a Nica Denze, cyklistů týmu AG2R, když se v nedělní 15. etapě Vuelty drželi týmového auta a nechali se vézt do kopce. Měli smůlu, že je u toho natočil jeden z pozorovatelů, který nahrávku odevzdal serveru odborného časopisu ProCycling. Ten je umístil na Twitter a pro závodníky přišel jediný možný verdikt: vyloučení ze závodu. Domů je poslal vlastní tým.



Na týmy na Vueltě letos padla vlna spravedlnosti. Nejprve v první fázi závodu tým Sunweb vyloučil svoji hvězdu Warrena Barguila za to, že nedostatečně plnil roli domestika, čili nepomáhal preferovanějšímu jezdci tak, jak si tým představoval, a přestože byl v červenci jedním z francouzských hrdinů na Tour de France, vlastní šéfové ho vyřadili z týmu.

A teď je tu AG2R. Za ještě okatější prohřešek, navíc odporující pravidlům, vyloučil svoje dva cyklisty Alexandra Genieze a Nica Denze. Trest přišel po zveřejnění videa, že se dlouhé vteřiny drželi týmového auta a pomáhali si tak v jízdě do kopce. Něco takového udělal předloni i slavný Vincenzo Nibali. Tehdy byl vyloučen. Geniez a Denz už jsou z Vuelty vyloučeni také.

Bizardní scéna se přihodila v neděli ve stoupání na poslední vrchol dne, Alto Hoya de la Mora. Jezdci si nepomáhali v těžké situaci, nesahali po autu instinktivně v krizi, neřešili dojíždění do pelotonu. Prostě se „jen“ vezli.

VIDEO: Za tento moment byli oba borci vyloučeni

Video dal na Twitter reportér Scott O ́Raw, který ho získal od jiné osoby. „Jak jsem informován, ostatní jezdci (dva viníky) upozornili, ať se pustí. Protože tak neučinili, začalo nahrávání,“ sdělil Scott O ́Raw.

Nahráváním začal i konec Genieze a Denze v závodě. Ne okamžitý; tým o jejich počínání dobře věděl, vždyť se drželi jeho auta. S penalizací přispěchal až po zveřejnění videa.

„Po zhlédnutí záznamu, který prokázal, že se dva z našich cyklistů drželi týmového auta během patnácté etapy, se vedení týmu rozhodlo z Vuelty stáhnout jak Alexandrea Genieze, tak i Nika Denze,“ píše se v prohlášení týmu.

O tom, proč prohřešku nikdo nezabránil přímo na silnici, se nepíše ani slovo. „Tým AG2R La Mondiale se upřímně omlouvá organizátorům a veřejnosti za nesportovní chování našich závodníků,“ pokračuje se v prohlášení.

Omluvili se i hříšníci. „Byla to má chyba a já jí lituju. Po dvou těžkých týdnech, kdy jsem se léčil z bronchitidy, jsem se holt na chvíli chytil auta. Ale pro tohle není žádná omluva,“ skuhral Denz.

Podobná slova volil i jeho devětadvacetiletý kolega. „Držet se za auto sportovního ředitele byla chyba. Tým se rozhodl stáhnout mě z Vuelty, což je sice zlé, ale musím to akceptovat. Upřímně se omlouvám organizátorům i veřejnosti, ale také týmovým kolegům za tohle chování, které není v souladu s hodnotami mého týmu,“ vzkázal na odjezdu domů Geniez.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud