25. srpna 2015 • 13:42

Jícha: Barceloně chci pomoci obhájit titul v Lize mistrů

Autor: ČTK, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již řadu let koketoval nejlepší český házenkář současnosti Filip Jícha s možností, že by vyměnil angažmá v německém Kielu za Barcelonu. Až letos k tomu ale došlo. Třiatřicetiletá spojka se tak může radovat, že se stala součástí katalánského multisportovního velkoklubu a v tréninkovém centru tak bude mít šanci potkal jednoho z nejlepších fotbalistů světa Lionela Messiho nebo také krajana, basketbalistu Tomáše Satoranského.



"Barcelonu jsem dříve znal jako soupeř. Teď jsem měl možnost si vše projít a podívat se, co Barcelonu dělá Barcelonou. Je to úžasný klub, který chce ve všech sportech atakovat nejvyšší příčky a je to všude cítit," řekl Jícha na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Kluby se na přestupu české hvězdy dohodly minulý týden v úterý a Jícha okamžitě odletěl na otočku do Španělska. Oficiálně bude jako posila úřadujícího vítěze Ligy mistrů představen ve středu, čtyřletou smlouvu už ale nejlepší hráč světa za rok 2010 podepsal.

Jícha v Kielu působil od roku 2007, získal s ním sedm bundesligových titulů a přidal dva triumfy v Lize mistrů. Původně zde chtěl i ukončit kariéru, teď se ale těší na novou výzvu.

"To, že jsem dostal v létě tak dobrou nabídku, mě nutilo o tom přemýšlet. I agent mi radil, abych ji s ohledem na svůj zdravotní stav vzal. V Barceloně budu mít jen pár zápasů na nejvyšší úrovni," uvedl Jícha, jenž už má řadu měsíců problémy s poraněným kotníkem a momentálně ještě není fit. "Hlavním úkolem je, abych týmu pomohl k obhajobě titulu v Lize mistrů," řekl.

Jícha: Není pravda, že bych finančně strádal
Video se připravuje ...

V novém působišti se může těšit i na příjemnější život z pohledu počasí. "Vyměním 300 dní deštivých za 300 slunečných, to je úplně jiná dimenze," pousmál se Jícha.

I tak ale rozhodnutí o novém angažmá nebylo jednoduché. "Je to sportovní dobrodružství i pro všechny členy rodiny. Valerka (dcera Valéria) měla jít teď do školy a čtrnáct dní před nástupem jsme ji museli říct, že do školy půjde, ale Barceloně. Kotvu má ale v rodině, ne ve městě. Ovlivnilo to všechny v rodině, ji ale asi nejvíce," uvedl Jícha.

Stejně jako při angažmá v Kielu se rozhodl, že nebude bydlet přímo ve městě. Rodina se přestěhuje do domu asi 20 minut autem od tréninkového centra, jižně od Barcelony. "Stěhování ale budou mít na starosti další členové rodiny. Já teď poletím s týmem na mistrovství světa klubů a asi dva týdny budu bydlet v hotelu," řekl třiatřicetiletý házenkář.

Přestože si dříve nedovedl představit, jak se bude z Německa jednou stěhovat, nakonec to prý půjde i díky tomu, že řadu věcí rozdal nebo rozdá. "Uzavřel jsem tím jednu kapitolu života," uvedl Jícha, který už se i začal učit španělsky. Do telefonu si stáhl několik aplikací a má i učebnici pro samouky. "Klub mi samozřejmě dal k dispozici i učitele. První tři měsíce do toho budu muset šlápnout," plánoval si. Výhodou je, že je schopen domluvit se i anglicky.

Jeho odchod do Barcelony může být i dobrou zprávou pro reprezentaci. Díky menšímu zápasovému vytížení lze totiž předpokládat, že bude i nadále hrát za národní tým. "Pro reprezentaci je to určitě lepší zpráva, než kdybych podepsal čtyřletou smlouvu v Kielu. Na druhou stranu už jsem informoval reprezentační trenéry, že teď by o tom bylo předčasné se bavit. Pořád jsem zraněný. Pokud budu fit, tak vždy na další soustředění přijedu," dodal Jícha.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud