17. února 2016 • 12:21

Biatlon doping ze Soči zatím řešit nebude. Nemáme na to právo, říká šéf

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní biatlonová federace IBU nehodlá znovu prověřit vzorky odebrané ruským reprezentantům při dopingových kontrolách na olympijských hrách 2014 v Soči a před nimi. Viceprezident IBU Jim Carrabre sice vyzval k podobnému kroku také představitele dalších zimních sportů. Ale podle předsedy IBU Anderse Besseberga na to nemá federace právo, udělat to může jen Mezinárodní olympijský výbor.



Carrabre se odvolává na doporučení Světové antidopingové agentury WADA, která po loňském skandálu ruských atletů vyzvala k testování starších vzorků i v zimních sportech. "Byla by chyba nic neudělat," prohlásil Carrabre, jenž v minulém týdnu jednal s představiteli WADA na Světovém poháru v Presque Isle.

"Nezdá se mi, že by systém dopingových kontrol v Soči byl efektivní. I na mnohem méně významných soutěžích bývá počet pozitivních testů vyšší," řekl Carrabre norské televizi NRK. Jedinou přistiženou biatlonistkou v Soči byla Němka Evi Sachenbacherová-Stehleová.

Kdo se provinil v lednu při SP, federace nezveřejnila. Test byl pozitivní na nově zakázané meldonium, tedy stejnou látku, kvůli níž už je suspendována Ukrajinka Olga Abramovová. Členka bronzové štafety z prosincového závodu SP v Hochfilzenu odmítla analýzu B vzorku a čeká na verdikt disciplinární komise.

Předseda IBU situaci vyjasnil

Šéf světového biatlonu tak uvedl na pravou míru úterní prohlášení viceprezidenta IBU Jima Carrabreho. "Řekl, že by to rád udělal, ale všichni víte, že pokud se jedná o olympiádu, není to na naší zodpovědnosti," řekl Besseberg v telefonickém rozhovoru agentuře Reuters.

"Můžeme požádat MOV, aby je ověřili, můžeme požádat WADA. O tomto tématu se ale v IBU nehovořilo," řekl Besseberg s tím, že s ním Carrabre věc předem nekonzultoval. "Pokud to chce navrhnout na schůzi výkonného výboru 7. března, jsem si jistý, že to výkonný výbor schválí. Pak podáme žádost MOV. Sám ten návrh podpořím," dodal.

MOV přebírá pravomoc nad testováním sportovců několik týdnů před začátkem olympijských her a zodpovídá za něj až do konce soutěží pod pěti kruhy. Mimo toto období patří dohled nad dopingovými kontrolami mezinárodním a národním svazům jednotlivých sportů.

MOV má také jako jediný právo znovu otestovat vzorky odebrané v olympijském období, k tomuto účelu je může podle nových pravidel skladovat až deset let.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud