20. března 2017 • 12:22

Miliony pro Koukalovou i NULA. Kolik vydělali čeští biatlonisté?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonistka Gabriela Koukalová vydělala na odměnách od Mezinárodní biatlonové unie (IBU) a od Českého svazu biatlonu, který ocenil výkony na mistrovství světa, ve skončené sezoně celkem zhruba 6 milionů korun (5,6 millionu prize money ve SP + 400 tisíc korun od českého svazu biatlonu za MS v Hochfilzenu) před zdaněním. Stejně jako loni tak z českých zimních sportovců vydělala nejvíce. Druhým nejbohatším českým biatlonistou byl s výdělkem 1,4 milionu korun Ondřej Moravec, u dalších českých reprezentantů už to taková sláva nebyla.



Ve srovnání s předchozí sezonou má letos Koukalová o 300 tisíc korun méně. Rozdíl dělá skutečnost, že loni celkově SP vyhrála a nyní byla druhá. V minulé zimě jezdila častěji jako vedoucí žena pořadí se žlutým a červeným startovním číslem, za což mají závodníci rovněž prémie od IBU.

Za výkony ve Světovém poháru, do kterého se počítá i mistrovství světa, Koukalová získala přes 200 tisíc eur. Od českého svazu dostane navíc za vystoupení na šampionátu v Hochfilzenu 378 750 korun, ale částka nejspíše bude zdvojnásobena od svazových sponzorů a osobních reklamních partnerů biatlonistky.

"Její popularita už letí do kosmických výšin, je to megahvězda napříč obory. V rámci českého reklamního trhu patří k těm nejlépe placeným," řekl už na mistrovství světa Jiří Hamza, šéf českého biatlonu, který je zároveň manažerem Koukalové.

Šestadvacetiletá hvězda má za sebou sezonu korunovanou titulem mistryně světa ve sprintu a ziskem dvou malých glóbů za sprint a hromadné závody. Jejich zisk podle marketingových expertů reklamní potenciál Koukalové příliš neovlivní, protože ten je už na české poměry dosti vysoký. Část příjmů z reklamy má přes Český biatlonový svaz a část inkasuje spolu se svým manželem badmintonistou Petrem Koukalem v rámci unikátních osobnostních práv na pár. Ročně si tak v současnosti podle marketingového ředitele České sportovní Jiřího Mazánka může přijít na přibližně pět milionů korun.

V další sezoně budou vrcholem olympijské hry v Pchjongčchangu a možná nepůjde o poslední zimu Koukalové, jak závodnice dříve uváděla. "Rozhodně nechci říct, že následující sezona bude poslední," řekla českým novinářům při finále SP v Oslu.

Koukalovou naladilo vítězství v prosincovém závodu s hromadným startem při SP v Novém Městě na Moravě před 35 tisíci fanoušky. Proto myslí na další Světový pohár na Vysočině v prosinci 2018, tedy v sezoně po olympiádě. "To mě láká," přiznala a dodala: "Moje myšlenky hodně směřují i k rodině, takže uvidíme. Jsem člověk, který se hodně rozmýšlí na základě aktuální výkonnosti. Když uvidím, že mi to chutná a vše funguje, jak se ode mě čeká, věřím, že stroj uvnitř ještě potrápím."

Václavík nevydělal nic, Soukup drobné

Za 5,6 miliony korun, které i díky čtrnácti individuálním pódiím v letošní sezoně vydělala Gabriela Koukalová, zeje velká mezera. Druhé nejvyšší prize money za SP připadlo mužské jedničce Ondřeji Moravci, a to 1 351 000 korun.

Milionové hranici se přiblížili i Eva Puskarčíková (884 905 korun) a Michal Krčmář (729 540 korun). Naopak na úplně opačném pólu figurují 23letý velký talent Adam Václavík, který si nevydělal nic, a Jaroslav Soukup. 34letý borec a bronzový medailista ze Soči získal na prize money letos jen 40 530 korun.

Prize money českých biatlonistů za sezonu SP 2016/17

Gabriela Koukalová (27 let) 5 582 250 Kč
Eva Puskarčíková (26 let) 884 905 Kč
Jessica Jislová (22 let) 128 345 Kč
Veronika Vítková (28 let) 513 380 Kč
Lucie Charvátová (24 let) 141 855 Kč

Ondřej Moravec (32 let) 1 351 000 Kč
Michal Krčmář (26 let) 729 540 Kč
Michal Šlesingr (34 let) 594 440 Kč
Adam Václavík (23 let) 0 Kč
Jaroslav Soukup (34 let)40 530 Kč

Vyčerpaná Gabriela Koukalová v cíli sprintu v Oslu
Vyčerpaná Gabriela Koukalová v cíli sprintu v Oslu

Hamza o Koukalové: Někteří lidé se chtěli přiživit na jejím úspěchu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud