Martin Hašek
30. prosince 2014 • 13:15

Parťáci od začátku. Janda učil Koudelku vstávat i dělat komínky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NĚMECKA | Rakušané mohli v posledních letech z vítězů Turné čtyř můstků stavět celý tým, teď si ale zajímavou situaci zažívají skokani v českém mužstvu. Bývalý šampion Jakub Janda je pořád tady, letos ale o vítězství bojuje jeho nástupce Roman Koudelka. Před lety ho Janda v cirkusu Světového poháru zaučoval.



Na ten moment Roman Koudelka dodnes s úsměvem vzpomíná. Když v roce 2006 jako šestnáctiletý nováček dorazil na své první letní soustředění reprezentace, vyfasoval pokoj s Jakubem Jandou, čerstvým vítězem Turné čtyř můstků a Světového poháru.

„Já jsem byl na pokoji, Kuba tam ještě nebyl a já jsem nevěděl, na jakou stranu postele si mám lehnout,“ líčí Koudelka. „On je hodně pověrčivý, tak jsem to tam furt přemisťoval a nakonec jsem samozřejmě vybral tu špatnou. Tak mi řekl pro příště, že on musí vstávat pravou nohou z postele. Takže už si pamatuju, že spí na pravé straně.“

Janda, který byl tehdy na vrcholu své slávy, si vzal nervózního mladíčka pod křídla. Koudelka odkoukával běžný režim na závodech, jak se komunikuje s novináři, ale také, že je třeba mít pořádek na pokoji.

„Prožíval jsem to hodně a hodně mě naučil. Srovnal mě třeba, co se týče komínků. On to měl hodně vyrovnaný, já jsem se docela snažil,“ vzpomíná Koudelka s úsměvem. „Strašně jsem ho uznával, ale zároveň jsem si z něho dokázal dělat srandu. Myslím, že jsem býval někdy až moc drzej... On to bral. Myslím, že jsme k sobě našli výborný vztah. Jakub mě naučil, jak se připravovat na závody. To všechno jsem pochytil od něj.“

Teď už Koudelka ví sám

Do zdánlivé idyly však po roce překvapivě zasáhl reprezentační trenér Richard Schallert, který byl tehdy v Česku na svém prvním angažmá. Schallert se bál, aby Janda v období, kdy se mu nedařilo, na Koudelku nepřenášel svoje problémy. A tak v prosinci 2007 na začátku Turné sehranou dvojku rozdělil. Což v té době oba borci nenesli moc dobře.

Během let z Koudelky vyrostl profesionál, který si už umí poradit sám. Prošel si výkonnostními krizemi, těžkým pádem v Harrachově, který měl zřejmě vliv na následné potíže s páteří v konci loňského roku. Koudelka z toho všeho vyšel silnější a dospělejší.

Podívejte se, jak se vloni oba skokani bavili při přešívání kombinéz...
Video se připravuje ...

Janda přesto zůstává jediným žijícím českým skokanem, který vyhrál Turné čtyř můstků. Před devíti lety si pod obří pozorností prožil dramatický příběh. Od prvních stupňů vítězů v Oberstdorfu, přes vítězství v Garmisch-Partenkirchenu, zápletku v Innsbrucku, kde po prvním kole dlel na třináctém místě, až po památný vítězný pat s Jannem Ahonenem v Bischofshofenu.

„S tím se musí poprat každý sám,“ přemítá Janda. „Já nevím, jak jsem se s tím tenkrát pral. Asi jsem byl taky nervózní. Vždycky jsem byl nervózní a vždycky budu, toho se nikdy nezbavím. To je jak před prvním sexem... Proč by se mě ptal, ten je teď úplně jinde. To spíš já bych se měl ptát jeho.“

Koudelka zatím teprve poznává, co ho během Turné může potkat a soustředí se na sebe. „Takové nervy jako Jakub bych zažít nechtěl,“ říká Koudelka. „Dřív jsme hodně rozebírali, jaké jsou můstky, kde se odráží pozdě. Ale teď už sám vím, co mám dělat.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud