12. listopadu 2017 • 19:07

Práskl parťáky, aby dostal zlato? V Rusku pořádají hon na vlastizrádce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ruského běžce na lyžích Ilju Černousova se doma sneslo nařčení, že byl informátorem Světové antidopingové agentury, jejíž vyšetřování vedlo k diskvalifikaci jeho krajanů Alexandra Legkova a Maxima Vylegžanina z olympijských her v Soči. Všichni tři v roce 2014 ovládli závěrečný závod na 50 kilometrů a původně třetímu Černousovovi nyní připadne zlatá medaile. Lyžař, který žije ve Švýcarsku, se proti tomu důrazně ohradil.



"On může být v klidu z jediného důvodu. Byl součástí toho spiknutí. Zradil svoje kolegy a kamarády. Teď jenom pokukuje, pochechtává se a touží po té medaili," řekl bývalý reprezentační trenér Jurij Borodavko serveru Gazeta.ru.

Černousov označil jeho slova za lež. "Jsem s týmem na soustředění. Máme nabitý tréninkový plán. Chci se naplno věnovat své práci," uvedl jednatřicetiletý lyžař, který žije ve Švýcarsku s manželkou Selinou Gasparinovou, tamní reprezentantkou v biatlonu.

Místopředseda ruské lyžařské federace Sergej Krjanin nevěří, že by Černousov mohl být informátorem WADA. "Dokud neuvidím důkazy, neuvěřím, že by to tak mohlo být. A co by jim mohl říct, i kdyby chtěl? Není to Griša Rodčenkov, což je od přírody fantasta," řekl Krjanin.

Ruský běžec na lyžích Alexander Legkov na mistrovství světa v Liberci v roce 2009
Ruský běžec na lyžích Alexander Legkov na mistrovství světa v Liberci v roce 2009

Šéfka federace Jelena Vjalbeová se konkrétně na Černousovovu adresu nevyjádřila, ale obecně reagovala ostřeji. "Pro mě je každý informátor o dopingu v Rusku vlastizrádce," řekla.

Grigorij Rodčenkov je bývalým ředitelem moskevské antidopingové laboratoře, který o dopingu během ZOH 2014 promluvil po loňském odchodu do USA. Uvedl, že veškeré pozitivní dopingové testy musela laboratoř hlásit ministerstvu sportu, které pak rozhodovalo, jak s nimi naložit. WADA po vyšetřování McLarenovy komise konstatovala, že Rusové mimo jiné v Soči manipulovali se vzorky a kryli doping svých závodníků.

Kvůli tomu bylo v minulých dnech diskvalifikováno šest ruských lyžařů, kteří navíc dostali doživotní zákaz startu na olympijských hrách. Legkov přišel o zlato a Vylegžanin o dvě stříbra.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud