Martin Hašek
15. října 2012 • 09:10

Baumgartner o skoku: Bylo to brutální, málem jsem ztratil vědomí

TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šílená mise vyšla! Baumgartner skočil ze stratosféry a překonal rychlost zvuku. Tenhle adrenalin stál zřejmě za to! Rakouský skydiver Felix Baumgartner v noci na dnešek úspěšně dokončil svou misi skoku ze stratosféry. V balonu naplněném heliem nejdřív vystoupal do výšky 39 045 metrů a pak skočil dolů, přičemž jako první člověk při volném pádu překonal rychlost zvuku.



Jak rychle se padá k zemi cestou ze stratosféry? Felix Baumgartner to ví. Třiačtyřicetiletý Rakušan dosáhl při svém skoku rychlosti 1 342,8 kilometru v hodině. Dosáhl tak Machova čísla 1,24, přičemž hranici nadzvukové rychlosti udává hodnota Machova čísla 1,00.

Takhle vypadal Baumgartnerův přípravný seskok z výšky více než 21 kilometrůFoto Profimedia.cz

Baumgartner svůj výkon předvedl přesně 65 let poté, co americký pilot Charles „Chuck“ Yeager poprvé překonal rychlost zvuku v pokusném raketovém letadle Bell X-1. Baumgartner dosáhl také rekordu nejvyššího letu balonem.

Během akce, která se připravovala pět let a sponzorovala ji společnost Red Bull, se objevily i dva problémy. Prvním z nich byly potíže s vyhříváním Baumgartnerovy přilby. Další nepříjemnost se objevila, když se Baumgarnter začal těsně před dosažením nadzvukové rychlosti rychle točit, brzy ale znovu získal kontrolu.

Felix Baumgartner v náručí ředitele projektu Stratos Arta ThompsonaFoto EPA

„Start se povedl báječně. Pak jsme si prožili malé drama kvůli nabíjení mého hledí. A když jsem se pak začal rychle otáčet, tak to bylo fakt brutální. Několik sekund jsem si myslel, že ztratím vědomí. Neslyšel jsem aerodynamický třesk, protože jsem se snažil stabilizovat,“ popisoval složitou situaci Baumgartner. "Bylo to těžší, než jsem očekával. Ale konec už byl perfektní."

Záběry na televizní obrazovky z řídícího střediska, na kterých Felix Baumgartner právě vyskakuje z plošiny svého balonu a vrhá se do hloubky 39 kilometrů
Záběry na televizní obrazovky z řídícího střediska, na kterých Felix Baumgartner právě vyskakuje z plošiny svého balonu a vrhá se do hloubky 39 kilometrů


Články odjinud


Články odjinud