Jan Jaroch
22. ledna 2014 • 21:00

Berdych, nebo Wawrinka? 4 faktory, které rozhodnou boj o finále

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 9.30 | O svůj den na slunci, nedělní finále Australian Open, se ve čtvrtek ráno poperou Tomáš Berdych se Stanislasem Wawrinkou. Český ranař proti švýcarskému chameleonovi, jenž umí vyluštit hru i těch nejlepších soků. Životní šanci mají oba, jen jeden ji zdvihne. Zápas sledujte od 9.30 v naší podrobné ONLINE reportáži.



Pokud chcete tipovat dnešní výsledek, můžete si leda tak hodit korunou. „Padesát na padesát,“ krčí rameny Bohdan Ulihrach a Jan Kukal mu přizvukuje. „Vážně to nedokážu odhadnout,“ praví další expert Vladislav Šavrda. Jde o nečitelný zápas, do kterého zasáhne mnoho faktorů. Jakých?

Fyzická připravenost

Berdych letěl turnajem jako střela, na postup do semifinále potřeboval pouze 10 hodin a 19 minut. Musí být odpočinutější, mohlo by se zdát. Ne tak docela. Wawrinka zvládl projít mezi elitní čtyřku ještě o 4 minuty rychleji. I proto, že mu vzdal během 1. kola Andrej Golubjov a v tom třetím do zápasu ani nenastoupil Kanaďan Vašek Pospíšil.

Úterní čtyři hodiny na kurtu s Djokovičem však teď musí Švýcar pracně vytřepávat z těla. „Nevím, jestli se Wawrinka dokáže tak rychle zregenerovat, protože s Djokovičem se člověk šíleně nadře,“ zamýšlí se Kukal. Berdych byl na dvorci s Ferrerem o hodinu méně. V prosinci však během přípravy prodělal virózu, bral antibiotika a nevypadal ke konci čtvrtfinále zrovna plný sil.

„Ve třetím setu už jsme nad ním dělali křížek. Zdálo se nám, že mu chybějí síly. Vždyť během přípravy měl vysoké horečky, ležel v Prostějově a byl úplně grogy,“ řekl MF Dnes a Radiožurnálu tenistův otec Tomáš.

Servis

Pokud něco přispívá k Berdychově současné pohodě, je to podání. Během turnaje vyhrává 85 procent svých prvních servisů, čímž vévodí celému poli Australian Open.

„Zatím mu jde servis až nezvykle dobře. Pokud ho podání podrží, vyhrát může, jelikož sebedůvěru má velkou,“ říká Šavrda. Ve Wawrinkovi má však skvěle returnujícího protivníka, jenž svým čopem dostává do hry ohromné množství soupeřových podání a nutí ho vést boj ze základní čáry.

„Na servis soupeře dostane každý míč do kurtu a zezadu hraje skvěle. Dneska je na úrovni těch absolutně nejlepších,“ varuje před Wawrinkou český tenista Jan Hernych.

Novak Djokovič gratuluje k postupu do semifinále Australian Open svému přemožiteli Stanislasi Wawrinkovi
Novak Djokovič gratuluje k postupu do semifinále Australian Open svému přemožiteli Stanislasi Wawrinkovi

Pozor na bekhend

Bekhend po čáře, to je dnes nejmodernější zbraň, která rozhoduje zápasy. A nikdo na okruhu dnes nevládne jednoručným bekhendem lépe než „Iron Stan“. „Umí jím parádně a překvapivě švihnout po lajně, to je jeho ohromná zbraň,“ poukazuje Bohdan Ulihrach, podle kterého tenhle úder zvlášť na Berdycha platí.

„Proto taky třeba nemá moc rád Gasqueta,“ ukazuje na Francouze, jenž vlastní rovněž smrtící jednoručák. Svým čopem navíc Wawrinka mistrně boří rytmus hry. Berdych zase rád vyměňuje rány od základní čáry a soupeře přetlačí silou. Kdo si prosadí svoji, ten vyhraje. „Nejdůležitější bude moje hra. Nechat ho hrát není dobrá varianta,“ pravil český tenista.

Zkušenosti

Kdo Berdychovi před sezonou věštil velký grandslamový úspěch, v první řadě argumentoval ohromnou studnicí zkušeností, kterou již naplnil skoro po okraj. Dvě finále Davis Cupu, jedno Wimbledonu, velké zápasy jsou pro něj již prakticky denním chlebem. Čeká ho již čtvrté semifinále grandslamu života.

Tomáš Berdych má zkušeností z velkých zápasů na rozdáváníFoto EPA

„Tohle může hrát velkou roli. Už ví, jak se cítit, co dělat,“ tvrdí Ulihrach. Wawrinka se mezi elitní grandslamovou čtyřku prodral podruhé v životě. Po triumfu nad Djokovičem i při pohledu na vzájemnou bilanci, kdy českého tenistu porazil šestkrát z posledních sedmi duelů, je pro bookmakery favoritem.

„Potvrzení životní výhry v dalším zápase ale bývá obtížné,“ zvedá prst Kukal. Podle zkušeností expertů půjde spíš o utkání, které rozhodne, jak se kdo vyspí. „Okamžité nervové rozpoložení sehraje klíčovou roli,“ myslí si Šavrda.

Velká čtyřka vyhrála 37 z posledních 38 grandslamových titulů. Znenadání se však pro jednoho z těch dvou otevře šance projít branou grandslamových šampionů.

Kdo si ji dá? Birdman či Iron Stan?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud