22. ledna 2016 • 08:40

Kdo čeká Berdycha? Kyrgios se u něho učil, teď ho jde srazit

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 10:30 | Pokud dnes Tomáš Berdych prohraje ve 3. kole s Nickem Kyrgiosem, bude si za to moct i sám. S Australanem byli spoluhráči na sklonku roku 2014 při exhibiční asijské lize IPTL a na příkladu českého borce Kyrgios na vlastní oči viděl, jak tvrdě musí nejužší elita dřít. Zvlášť, pokud jste svalnatý čahoun, jenž potřebuje pracovat na pohybu víc než druzí.



„Strávil s Berdychem dva týdny ve stejných hotelech a tělocvičnách. Viděl, jak moc pracuje, což Nickovi otevřelo oči. Tomáš byl velmi vstřícný, ukázal mu, co znamená být jedním z top hráčů,“ vzpomínal Kyrgiosův fyzioterapeut Matt James na společný čas v barvách týmu Singapur Slammers. Dnes jsou z těch dvou soupeři, kteří se srazí ve šlágru 3. kola v nočním zápase na Laverově stadionu (začátek cca 10.30, PP Eurosport). Třicetiletý Čech bude v roli lovené zvěře. Velkohubý showman Kyrgios je o deset let mladší a nebesky nadaný, předvídá se mu budoucnost příštího grandslamového vítěze.

A také má přesně hru na Berdycha. Skvělý servis a nátlakový tenis, jímž dokáže soupeře zatlačit do obrany. Defenziva je slabinou českého chasníka, a ač ho do ní velká část soupeřů nezvládne dostat, Kyrgios je výjimkou. V oficiálním zápase se ještě nikdy nepotkali, před pár týdny ale Australan Berdycha zdolal právě v IPTL. Duel na jediný set ovládl velmi hladce 6:2.

Ač se ti dva dobře znají, přátelstvím jejich vztah nazývat nelze. Kyrgios je průšvihář, jemuž občas chybí respekt k druhým. Při loňském US Open ho za řadu excesů Berdych také kritizoval. „Musí se vzpamatovat a zlepšit chování. Při IPTL byl v pohodě, samé srandičky a tak dále. Když ale o něco jde, na kurtu povídá zbytečně moc,“ dloubl si do mladíka.

Tomáš Berych vs Nick Kyrgios

30 Věk 20 
196 cm Výška 193 cm 
91 kg Váha 85 kg 
6. Na žebříčku 30. 
12 Turnajové tituly
semifinále (2015) 2014, Nejlépe na AO čtvrtfinále (2015)
36:12 Bilance na AO 7:2 
0 Vzájemná bilance

Sám se ale musí připravit na to, co přijde. Z Kyrgiosovy strany se dá zase čekat ohňostroj emocí. A když jede na adrenalin, dokáže hrát svůj nejlepší tenis. Loni takhle doma v Melbourne proskočil až do čtvrtfinále a formu má dost dobrou na to, aby to zvládl znovu. Vždyť při Hopman Cupu začátkem ledna přemohl ve dvou setech i světovou dvojku Andy Murrayho, zatím je letos v šesti zápasech neporažený.

„Je to stoupající hvězda. Má hru na velké soupeře a velké zápasy. Rozhodně bych ve třetím kole mohl potkat trochu slabšího soupeře,“ řekl Berdych iDnes a Radiožurnálu. Semifinalista posledních dvou australských ročníků dnes půjde bojovat o krk.

Je to tam a ani jsem se tolik nenadřel. Tomáš Berdych se raduje z výhry nad Mirzou Bašičem.
Je  to tam a ani jsem se tolik nenadřel. Tomáš Berdych se raduje z výhry nad Mirzou Bašičem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud