21. ledna 2016 • 21:50

Bývalý elitní tenista o sázkách: Věděl jsem, kdo a jak vyhraje

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Poprvé jejich nabídku odmítnete, ale potřetí ji už raději přijmete, protože na počtvrté by vás k tomu donutili. Sázkařská mafie je nebezpečná.“ Tak pravil Rakušan Daniel Köllerer, jeden z tenistů doživotně distancovaných za manipulaci se zápasy. V rozhlasovém pořadu BBC, jenž se snažil rozkrýt současnou aféru, nepadla konkrétní jména podezřelých hráčů z jasné obavy před soudními žalobami. Přesto byly výpovědi silné.



BBC získala vyjádření bývalého jihoamerického tenisty, jenž si přál zůstat v anonymitě a v nahrávce mu proto změnili hlas. Ten prohlásil, že ataky kriminálníků jsou dnes horší než před pěti lety.

„Nejdřív kontaktují lidi z hráčova okolí, aby o něm získali informace, a pak jdou rovnou za ním s tím, že na jeho zápas vsadili hodně peněz a nechtějí o ně přijít,“ popisoval, jak funguje tenisové podsvětí.

Podle Jihoameričana vědí o sázkařském problému všichni tenisté na okruhu. „Je to veřejné tajemství, ale nemluvíme o něm. Prostě vidíme, co se děje, a děláme svou práci dál,“ uvedl s tím, že i někteří top hráči jsou „trochu pošpinění“.

Podle tenisty existují tři velké skupiny kontrolující sázky v tenise a hráče vyplácí v hotovosti, aby nebylo možné dohledat bankovní převody. „Každá z těch skupin má mnoho lidí na okruhu, kteří s hráči mluví. Také vlastní mnoho účtů, tak 50 či 60, z nichž sázejí menší sumy, dohromady ale vydělají opravdu velké peníze.“

Podle Daniela Köllerera jsou obecně známá i jména zaháčkovaných hráčů. Kontroverzní Rakušan, jenž vystoupal až na 55. místo žebříčku, byl v roce 2011 potrestán doživotním distancem za manipulování se zápasy.

„Když jsem byl na okruhu, mohl jsem vám se stoprocentní jistotou říci pět až šest jmen těch, kteří záměrně prohrávali zápasy. Někdy se o tom bavili i u vedlejší skříňky v šatně. Jelo v tom opravdu hodně lidí a dobře se o tom vědělo,“ tvrdí.

Toto nařčení ostatně potvrzuje i Jihoameričan, podle kterého si hráči během zápasů vyměňovali „vědoucí úsměvy“ a měli řeči, které naznačovaly, že je utkání zmanipulované.

"Zázračný" obrat

„Začal jsem být přesvědčený před pár lety, když mi jeden člověk pověděl výsledky příštích dvou turnajů. Neřekl mi pouze, kdo vyhraje, ale i jak přesně vyhraje,“ popisuje anonymní zdroj a potvrzuje zvěsti o tom, že nejběžnějším způsobem manipulace je zápas, v němž favorit vyhraje první set a získá brejk ve druhém, aby na outsidera byl ještě vyšší kurz. A pak dojde k „zázračnému“ obratu v zápase.

„Nejdřív jsem si myslel, že mě ten člověk jen hecuje, aby mě zatáhl do své hry. Pak jsem se ale musel smát, když vše proběhlo přesně tak, jak dopředu popsal. A to mluvíme i o turnaji série Masters, jehož se účastní ti nejlepší.“

Podle Jihoameričana by bylo méně hráčů svolných ke spolupráci s mafií, kdyby byly tenisové prize money vyšší. Sám tvrdí, že tenista na čtyřstém místě žebříčku se nedokáže uživit.

Ostré kritice podrobil i tenisové autority za liknavý přístup. „Přesně vědí, kdo se toho účastní, a pokud by to chtěli zastavit, mohli by to hned dnes udělat. Je to velmi jednoduché. Oni to ale udělat nechtějí.“

Nepříjemnému obvinění čelil včera i Novak Djokovič. Italský deník Tuttosport přinesl zprávu, že měl v roce 2007 zmanipulovat duel při turnaji v pařížské hale Bercy s Fabricem Santorem. „Není to pravda,“ ohradila se světová jednička.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud