20. září 2015 • 20:05

Británie je po 37 letech ve finále Davisova poháru, Belgie po 111

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O Davisův pohár si v listopadu zahrají tenisové týmy, které na postup do finále čekaly desítky let. Brity dovedl do boje o "salátovou mísu" třetí hráč světového žebříčku Andy Murray a ukončil čekání své země na finále po 37 letech. Belgie po dramatické bitvě s Argentinou slaví první finálovou účast dokonce od roku 1904.



Murray odstartoval oslavy v Glasgowě, když porazil Australana Bernarda Tomice 7:5, 6:3, 6:2. Belgičané v Bruselu prohrávali po sobotní čtyřhře 1:2, jenže nejprve David Goffin udržel domácím šanci na postup a ten následně zpečetil Steve Darcis. Belgičané hráli finále jen jednou před 111 lety, právě proti Británii, prestižní soutěž vznikla jen o tři roky dříve.

Osmadvacetiletý Murray přispěl v rodném Skotsku k zisku všech tří bodů. Po hladkém triumfu v úvodní dvouhře se s bratrem Jamiem postavil i do čtyřhry a společně v dramatické pětisetové bitvě vydřeli druhý bod. Postup pečetil v dnešním souboji týmových jedniček, v němž přes lehké zaváhání v prvním setu nedal Tomicovi šanci.

"Jsem nadšený, že jsme to dokázali. Věděli jsme, že to bude těžké, Austrálie má obrovskou kvalitu a zkušenosti, ale celý víkend jsme mimořádně tvrdě dřeli," řekl Murray BBC.

Semifinálový duel v Bruselu poslal do rozhodujícího pátého zápasu Goffin. Domácí jednička hladce porazila Diega Schwartzmana, který překvapivě nahradil nejlepšího argentinského singlistu Leonarda Mayera, jenž byl po dvou čtyřsetových duelech v předchozích dnech vyčerpán. Souboj o postup rozhodl Darcis výhrou nad Federicem Delbonisem 3:1 na sety.

Finále se uskuteční od 27. do 29. listopadu, Belgičané budou mít výhodu domácího prostředí.

Semifinále tenisového Davisova poháru:
Glasgow: Británie - Austrálie 3:2
A. Murray - Tomic 7:5, 6:3, 6:2, Evans - Kokkinakis 5:7, 4:6.

Brusel: Belgie - Argentina 3:2
Goffin - Schwartzman 6:3, 6:2, 6:1, Darcis - Delbonis 6:4, 2:6, 7:5, 7:6 (7:3).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud